De jongeren grijpen stilaan de macht bij de competitieleider: Mazuch (20) is een rots in de defensie, Kouyaté (20) en Saré (19) controleren het middenveld en Lukaku (16) zorgt voor de goals. Assistent-trainer Besnik Hasi analyseert voor Sport/Voetbalmagazine het paars-witte talent.

In de dubbele confrontatie tegen Timisoara speelde Anderlecht met een ploeg van gemiddeld 22 à 23 jaar oud”, vertelt assistent-trainer Besnik Hasi. “Zeer on-Anderlechts eigenlijk, want deze club moest het vroeger meer hebben van spelers met ervaring, hier en daar afgewisseld met wat jong talent. Dat er nu zo veel jonge mensen een basisplaats afdwingen, geeft vertrouwen voor de toekomst. Al krijgen sommigen vooral hun kans door blessures en door het drukke programma,” geeft Hasi ridderlijk toe.

Toch kan niemand om de verjongingskuur heen, die Anderlecht dit seizoen onderging. Niet alleen de evidente Lukaku, maar ook jonkies als Mazuch en Saré drukten dit seizoen al hun stempel op het spel van de ploeg uit de hoofdstad. Assistent-coach Hasi licht alle jonge talenten (21 of jonger) door, gerangschikt volgens het aantal speelminuten dat ze dit seizoen al verzamelden.

Ondrej Mazuch (20)

` Geboortedatum: 15/03/’89

Nationaliteit: Tsjech

Rugnummer: 2

Positie: centrale verdediger

Bij Anderlecht sinds: 2009

Debuut: 22/08/09 tegen

Zulte Waregem

Contractduur: dit seizoen

uitgeleend door Fiorentina, maar Anderlecht liet weten de optie te zullen lichten en Mazuch binnenkort een

meerjarencontract aan te

bieden.

Wedstrijden dit seizoen: 13 (2 goals)

Besnik Hasi: “Mazuch kwam zeer positief uit onze scoutingrapporten, dus we hadden wel verwacht dat hij het niveau in onze verdediging kon opkrikken. Toch was er een zeker risico, want in zijn twee jaar bij Fiorentina heeft hij amper een wedstrijd met inzet gespeeld. In het begin dat Mazuch hier was, zag je dan ook dat hij problemen had met het ritme. Maar zijn conditie is week na week verbeterd en vormt nu geen enkel probleem meer.

“Begin augustus stond hij voor het eerst in de ploeg, voor een match of vier. Daarna ging hij naar het WK voor min-20-jarigen in Egypte, waar hij kapitein was van de Tsjechische ploeg. Ondrej heeft er een uitstekende campagne gespeeld en is in topvorm teruggekeerd naar België. Er was toen geen enkele twijfel meer over hem, hij heeft meteen zijn plaats in de basis veroverd.

“Mazuch lijkt altijd heel relaxed en vormt centraal achterin duidelijk een goed duo met Juhasz. De communicatie verloopt vlot en ze gaan heel goed met elkaar om. Het zijn jongens die elkaar ook buiten het veld vaak opzoeken. Je ziet aan Mazuch dat hij zich bij Anderlecht goed in zijn vel voelt, na twee jaar verkommeren in Italië. Toch was die periode zeker niet volledig tijdverlies. Ondrej heeft toch twee jaar ervaring opgedaan in de kern van een Italiaanse subtopper. Daar heeft hij ook zijn typische Italiaanse manier van verdedigen opgepikt. Je kunt zijn stijl als ‘no-nonsense’ omschrijven, hij schuwt het duel zeker niet.

“Ik hoop dat we hem nog een paar jaar kunnen houden zodat hij zich hier verder kan ontwikkelen. Mazuch is een secure en kopbalsterke verdediger, al is er toch nog wat werk aan zijn opbouw.”

Matías suárez (21)

Geboortedatum: 09/05/’88

Nationaliteit: Argentijn

Rugnummer: 9

Positie: aanvaller

Bij Anderlecht sinds: 2008

Debuut: 30/07/08 tegen BATE Borisov (voorronde Champions League)

Contractduur: juni 2013

Wedstrijden dit seizoen:

17 (4 goals)

Besnik Hasi: “Matías is een geval apart. Vorig seizoen kampte hij met een vervelende blessure en had hij het moeilijk om zich aan te passen aan ons land en aan het voetbal hier. Misschien hebben we hem toen tegen BATE ook iets te snel voor de leeuwen moeten gooien. Deze zomer leek hij goed op weg om definitief door te breken met een sterke seizoensstart, maar intussen kent hij opnieuw een serieuze terugval. Jammer, want enkel in die sterke periode en op training kregen we al de échte Suárez te zien. Toen was hij, in tegenstelling tot vandaag, ook mentaal volledig in orde.

“Suárez’ kwaliteiten komen er voorlopig nog veel te weinig uit, vrij frustrerend eigenlijk. En als hij dan nog eens een kans krijgt, dan grijpt hij die niet echt. In de bekerwedstrijd tegen Dender bijvoorbeeld, zag je dat hij veel te eenvoudig van de bal gezet werd. We zijn met man en macht bezig om hem opnieuw in vorm te krijgen, maar bij Anderlecht kun je nu eenmaal niemand een vaste plaats in de basis beloven. Het komt er dus op aan om je constant te bewijzen en die ambitie mis ik een beetje bij hem. Suárez zou wat meer karakter mogen tonen, en wat meer geloof in eigen kunnen.

“Het is een introverte en niet echt sociale jongen. Eigenlijk zou hij zo snel mogelijk Frans moeten leren, zodat hij zich makkelijker kan uiten en zodat hij alles begrijpt wat gezegd wordt. Zijn landgenoten Frutos en Biglia zorgen wel wat voor hem, maar dat zijn in feite compleet andere types qua karakter. We trachten alles te doen om hem goed te omringen: onze teammanager José Garcia spreekt Spaans en volgt hem van nabij op, maar na anderhalf jaar zouden de aanpassingsproblemen toch stilaan van de baan moeten zijn.

“Aan het talent van Mati twijfelt niemand. Ik vind hem op zijn best als tweede spits, in een 4-2-3-1-systeem, centraal achter een diepe man. Hij kapt vlot iemand uit, heeft een verfijnde balaanname en is ook zeer sterk met zijn rug naar de goal. Door zijn snelheid en passeerbeweging kan hij ook op de zijkant vlot uit de voeten. Enfin, in zijn goede periodes toch, anders valt dat jammer genoeg bijna allemaal weg.”

bakary ‘bouba’ saré (19)

Geboortedatum: 05/04/’90

Nationaliteit: Ivoriaan

Rugnummer: 99

Positie: verdedigende

middenvelder

Bij Anderlecht sinds: 2006

Debuut: 12/03/08 tegen

Bayern München (UEFA Cup)

Contractduur: juni 2012

Wedstrijden dit seizoen:

12 (0 goals)

Besnik Hasi: “Bouba Saré is ingevallen als doublure voor de geblesseerde Polák in de wedstrijd tegen Standard en is nadien in feite blijven staan op die positie. Bouba is erin geslaagd om het verlies van een belangrijke pion als Polák vrij geruisloos op te vangen. Vorig seizoen deed hij al wat ervaring op, maar toen leek hij nog niet helemaal rijp om een plaats over te nemen van iemand anders. Iedereen wist echter goed genoeg wat hij in zijn mars had, al was het maar door zijn indrukwekkende debuut tegen Bayern twee jaar geleden. Een wedstrijd zonder veel inzet, maar hij heeft daar toch wel zijn visitekaartje afgegeven.

“Doordat hij een tiental matchen op rij in de basis is gestart, maakte hij nog een pak progressie. Over het algemeen speelt Saré vrij onopgemerkte wedstrijden, maar als verdedigende middenvelder is dat meestal een goed teken. Toch is er af en toe nog eens een negatieve uitschieter: thuis tegen Zagreb bijvoorbeeld, zakte hij door het ijs. In Europese wedstrijden heb je amper tijd, en al zeker geen ruimte, dus dan moet alles een fractie sneller. Dat heeft hij toen aan den lijve ondervonden. Maar dat beschouwen we als een leerproces, ups and downs horen nu eenmaal bij een jonge speler.

“Bouba heeft nog een aantal werkpunten: coaching, positiespel, snelheid van uitvoering, balaanname en dan meteen draaien, … Af en toe sluipt er ook nog een tikkeltje nonchalance in zijn spel. Het gebeurt dat hij een puike wedstrijd speelt, maar naar het einde toe zijn positie laat vallen. Daarom hameren we erop dat hij te allen tijde in dienst van de ploeg moet spelen.

“Toch ben ik ervan overtuigd dat hij er wel zal komen. Hij speelt nu als 19-jarige bij Anderlecht op de positie van controlerende middenvelder, dat is toch niet te onderschatten. Uiteindelijk is Bouba, zoals de meeste van onze jonge gasten in de kern, heel rijp voor zijn leeftijd. Maar het blijft afwachten hoe hij en de andere jongeren zullen reageren als ze hun plaats weer kwijtraken aan iemand anders. Ook dat is belangrijk.”

romelu lukaku (16)

Geboortedatum: 13/05/’93

Nationaliteit: Belg

Rugnummer: 36

Positie: aanvaller

Bij Anderlecht sinds: 2006

Debuut: 24/05/09 tegen

Standard (testwedstrijd)

Contractduur: juni 2012

Wedstrijden dit seizoen:

15 (9 goals)

Besnik Hasi: “De sportieve staf heeft altijd in Romelu’s uitzonderlijke talent geloofd, maar dat hij dit seizoen al zo’n ontwikkeling zou maken, dat hadden we eerlijk gezegd niet verwacht. Het gaat echt razendsnel voor hem.

“Zijn troeven zijn onderhand wel gekend zeker? Snelheid, kracht en een neus voor doelpunten. Al heeft hij ook wel nog het een en ander te leren. Romelu moet proberen om nog zuiverder te kaatsen en er is ook nog werk aan zijn kopbalspel. Maar goed, hij is zestien, dus ongetwijfeld heeft hij nog heel wat groeimarge.

“Of hij niet te veel matchen speelt op zijn leeftijd? Daar hebben we inderdaad al serieus over gepiekerd. Als het kan, dan gunnen we hem wat rust. Maar dit is Anderlecht: hier tellen de resultaten en als het eropaan komt, moet je nu eenmaal je beste spelers opstellen. We willen hem niet opbranden, maar op dit moment is hij een belangrijke schakel in het elftal.

“Of er een bepaalde chemie is tussen Frutos en Lukaku? Op de momenten dat ze samen speelden, brachten we inderdaad goed voetbal. Maar twee écht goede aanvallers zijn altijd complementair, welk type ze ook zijn. Er valt natuurlijk wel iets voor te zeggen: Lukaku is een gesel voor iedere verdediger en zoekt diepgang, terwijl Frutos meer de bal bijhoudt en hem dan op het gepaste moment afspeelt of zelf zijn kans waagt.

“Het is zeker niet zo dat Anderlecht bewust in dienst van Lukaku speelt. Maar als je goede en bepalende spelers vooraan hebt lopen, moet je hen nu eenmaal zo veel mogelijk aanspelen. Je kunt evengoed stellen dat we in dienst van Boussoufa spelen, die op zijn beurt dan weer zorgt dat Lukaku beter rendeert. Idealiter speelt Romelu nog een tweetal jaren bij ons, maar als hij zo blijft groeien zal het zeer moeilijk zijn om hem hier te houden.”

cheikhou kouyaté (20)

Geboortedatum: 21/12/’89

Nationaliteit: Senegalees

Rugnummer: 16

Positie: Centrale middenvelder

Bij Anderlecht sinds: 2008

Debuut: 17/09/09 tegen Dinamo Zagreb (Europa League)

Contractduur: juni 2012

Wedstrijden dit seizoen:

6 (0 goals)

Besnik Hasi: “Cheikhou is een speler die het vooral van zijn fysiek moet hebben. Hij heeft een grote motor en loopt moeiteloos van het ene strafschopgebied naar het andere. Hij combineert balrecuperatie vlotjes met infiltraties in de box van de tegenstander. Op dat vlak is hij ietsje offensiever ingesteld dan bijvoorbeeld Saré. Ik zie hem het liefst van al naast een controlerende middenvelder, of in een systeem met drie middenvelders met de punt naar achteren.

“Ik ben gecharmeerd door zijn positieve instelling, maar daardoor wel niet blind voor een aantal mindere punten. Zijn passing is de laatste tijd wel verbeterd, maar moet absoluut nog een stuk preciezer, zeker met zijn mindere voet. Je ziet vaak dat Cheikhou goede ideeën heeft, maar de bal volgt niet altijd. Ook de momenten waarop hij infiltreert, zou hij nog iets zorgvuldiger moeten uitkiezen. Maar hij komt er zeker wel. Tegen Ajax heeft hij in moeilijke omstandigheden een kans gekregen en die ook gegrepen.

“In principe is hij een van de meest ‘ervaren’ jongeren in onze kern, omdat hij bij Brussels en tijdens zijn uitleenbeurt aan KV Kortrijk al een pak eersteklasse-ervaring heeft opgedaan. Al zijn de vereisten bij Kortrijk en Anderlecht natuurlijk wel verschillend. Toch heeft Kouyaté in Kortrijk absoluut een stap vooruit gezet, daar ben ik van overtuigd.”

door bregt vermeulen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier