Aan de vooravond van de terugwedstrijd in de derde voorronde van de Champions League is de sfeer bij Valencia niet bepaald optimaal te noemen. De 1-0 nederlaag bij Salzburg in de heenwedstrijd was niet van die aard om het vertrouwen op te vijzelen. De Spanjaarden hadden gehoopt om tegen de relatief bescheiden tegenstander al in de heenwedstrijd de kwalificatie voor de poulewedstrijden van het kampioenenbal te kunnen verzekeren. Maar het resultaat viel tegen en bovendien legde Valencia allesbehalve oogstrelend voetbal op de mat. Valencia verschool zich achter een dubbel excuus : het kunstgras in het Wals-Siezenheimstadion en het goede oude catenaccio van GiovanniTrapattoni. Het is natuurlijk mogelijk dat het vochtige en dus snellere veld de Spanjaarden enigszins heeft verrast, maar ze leken nooit in staat om hun bescheiden tegenstanders echt te kunnen overdonderen. De Oostenrijkers waren uiteraard ook veel meer gemotiveerd dan de tegenstanders die Valencia in de voorbereiding ontmoette : Go Ahead Eagles (2-1), Fenerbahçe (1-1) en het Britse Charlton (3-1). Op 12 augustus won Valencia de galawedstrijd tegen AS Roma met 2-0. Die tegenstander werd niet toevallig gekozen, want voor de wedstrijd werd de nieuwe sportieve directeur van Valencia, AmedeoCarboni, plechtig onthaald. De Italiaan speelde zelf vele jaren voor de Romeinse club, vooraleer hij in de nadagen van zijn carrière nog vele succesvolle seizoenen als linksachter van Valencia beleefde. Door de slechte arbitrage, de vele wissels en het feit dat Rome de terugkeer vierde van enkele wereldkampioenen die nog maar nauwelijks hadden getraind, was deze wedstrijd ook niet echt een goede graadmeter. Bovendien barstte aan de vooravond van die partij de affaire Roberto Ayala los. De verdediger, die einde contract is, vertelde aan iedereen die het horen wilde dat hij in maart al een mondeling akkoord bereikte met het bestuur om zijn contract te verlengen, maar dat de club, op het ogenblik dat hij moest tekenen, plots minder wilde betalen. Daarop vertrok de Argentijn met slaande deuren. “Ik zeg de dingen zoals ze zijn. Ik voel me verraden. Er zijn bij deze club twee personen die voor mij door hun houding vanaf nu lucht zijn : voorzitter JuanBautistaSoler en vooral Carboni.”

De volgende dag kondigde de club aan dat het een gerechtelijke procedure had ingespannen. Carboni reageerde als volgt : “Deze verklaringen komen op een slecht moment maar openden ons wel de ogen. We moeten voortaan spelers aantrekken die de kleuren van de club belangrijker vinden dan het opstrijken van een vette cheque.” Hij verwees ook naar het feit dat de speler om onduidelijke redenen te laat uit Argentinië was teruggekeerd en niet speelde in de heenwedstrijd tegen Salzburg. Hoewel de voorzitter aankondigde dat er geen transfers meer zullen zijn tot na de terugwedstrijd tegen Salzburg, hoopt Ayala snel te kunnen verhuizen naar Villareal, waar al zes van zijn landgenoten spelen.

SUPERCUP : de derby tussen de beide ploegen uit Barcelona eindigde op 3-0, zodat de eerste trofee van het seizoen naar FC Barcelona gaat. De dubbele confrontatie kreeg heel veel aandacht omdat Espanyol vóór de heenmatch – die FC Barcelona met 1-0 won dank zij een goal van Ludovic Giuly – een klacht neerlegde bij de Spaanse bond en bij de FIFA. Espanyol vond immers dat de buren niet het recht hadden om Carles Puyol en Xavi Hernández op te stellen, omdat die hun selectie voor de oefenwedstrijd van de Spaanse nationale ploeg dinsdag tegen IJsland (0-0) hadden geweigerd. Ze voerden aan dat ze geblesseerd waren en de internationale reglementen bepalen in dat geval dat een speler vijf dagen voordien of nadien geen officiële wedstrijden mag spelen. De Spaanse bond verwierp zaterdag echter de klacht van Espanyol.

CARLOS ALCANTARA (21) verlaat Villarreal, waar hij vorig seizoen slechts drie wedstrijden speelde, en trekt naar Deportivo. De verdediger tekende er een contract voor drie jaar.

DIEGO MILITO, de aanvaller van Zaragoza, liep in een vriendschappelijk duel tegen Roda JC een verrekking op aan de buitenste kruisbanden van de rechterknieschijf.

OSASUNA won de eerste editie van de Trofeo Reyno de Navarra door Shakhtar Donestsk met 1-0 te kloppen. Het team bevestigde zo de sterke indruk die het had gelaten in de op 0-0 geëindigde heenwedstrijd van de derde voorronde voor de Champions League.

NR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier