Rond de keeper van Marseille ontstond een hetze naar aanleiding van zijn schorsing.

Fabien Barthez speelde zaterdag op Nantes zijn laatste wedstrijd van het seizoen. De disciplinaire commissie van de Franse voetbalfederatie legde hem afgelopen vrijdag een schorsingsperiode op van drie maanden. Met daarbovenop nog eens drie maanden met uitstel. Een milde straf voor zijn ontoelaatbare gedrag tijdens de vriendschappelijke partij van 12 februari jongstleden tegen het Marokkaanse WAC Casablanca. Hij spuwde er in het gezicht van de scheidsrechter M. Abdallah El-Achiri. Jean-François Lamour, de Franse minister van Sport, Jeugd- en Verenigingsleven, was een van de eersten om te reageren op deze milde straf. Het reglement is volgens hem zeer duidelijk in deze materie : spuwen in een officiële wedstrijd staat normaliter minstens gelijk aan een schorsing van zes maanden, zonder uitzondering. De minister liet niet na de ernst van de hele zaak te benadrukken.

Jean-Pierre Ecalettes reageerde als volgt : “Het federale adviesbureau heeft meteen beslist om in hoger beroep te gaan bij het beroepscomité van de Franse voetbalbond.” Ook de scheidsrechters zijn ontstemd over de mildheid van de straf. Hun taak wordt er immers nog moeilijker op als de wetten van het voetbalspel nu ook al aangepast worden naargelang van de reputatie van de boosdoener. Je kan toch geen reglement hanteren voor de onbekende voetballers en één voor de bekende ? Welk voorbeeld geef je dan aan de sportende jeugd ? Bij Marseille, bij monde van voorzitter Papa Diouf, gewaagt men ondertussen van een vendetta tegen Barthez, die men zogezegd wil elimineren. De hele historie is een farce die het Franse voetbal kan missen als kiespijn. Binnen twee of drie weken volgt de uitspraak van het beroepscomité. ( PB)

Er werd geloot voor de halve finales van de beker van Frankrijk. Dit zijn de affiches : Auxerre û Nimes (een amateurclub die eerder Ajaccio, Saint-Etienne, Nice en Sochaux wipte) en Monaco û Sedan. Wedstrijden worden gespeeld op 10 en 11 mei. Alou Diarra, door Liverpool uitgeleend aan Lens, kan tot het einde van het seizoen in Frankrijk blijven voetballen. Maar de aankoopoptie is vrij duur : drie miljoen euro. Lilian Thuram benadrukte nog maar eens dat hij zeker niet terugkeert als international. Het Stade de France mag in 2006 de finale van de Champions League organiseren.

TOPSCHUTTERS : 1. Frei (Rennes) 17 goals ; 2. Pauleta (PSG) 13 goals ; 3. Pagis (Straatsburg), Ilan (Sochaux) 12 goals ; 5. Juninho (Lyon) 11 goals.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier