Ik heb mij nogmaals mateloos geërgerd aan de onbekwaamheid van de KBVB. Nu staat dit orgaan al niet bekend om zijn transparantie en zin voor initiatief, maar hoe ze aan de Houba de Strooperlaan de zaak- Dirar behandelden, tart wederom alle verbeelding.

Laat me eerst zeggen dat ik het spuwen van Dirar verfoeilijk vind, een overtreding die bestraft moet worden, desnoods door Club zelf. Dat ontslaat de bond echter niet van de plicht zijn kerntaak een beetje deftig uit te voeren: het organiseren van de voetbalcompetities in dit land, waarvan de eerste klasse het pronkstuk zou moeten zijn.

Steven Defour kreeg voor hetzelfde vergrijp – zoals Club in een reactie liet weten – slechts één speeldag schorsing, Dirar drie speeldagen, en twee voorwaardelijk. Het weze Defour gegund, maar transparant?

Het ergste blijft echter het feit dat Dirar tout court voor het sportcomité moest verschijnen. Op zich terecht, maar op één voorwaarde: dat de bond zo consequent is elk weekend alle beelden te bekijken, en het Sportcomité niet alleen inschakelt bij gemediatiseerde fouten.

Bij een competitie georganiseerd door de grootste sportbond van het land, verwacht ik dat er procedures zijn volgens dewelke zo’n zaak moet lopen. Niet dat een speler toevallig moet verschijnen omdat René Verstringhe vijf minuten pauze nam van zijn “zeer drukke advocatenpraktijk” en toevallig iets zag in “De kijk van Filip Joos“. Ofwel bekijkt de bond consequent alle mogelijke incidenten (desnoods alle tv-beelden), ofwel heeft Dirar geluk dat ze dat niet doen (lees: in geen énkel geval) en komt hij weg met zijn gore actie.

Denk bijvoorbeeld maar aan de rode kaarten die twee spelers van Charleroi op STVV hadden moeten krijgen: exact dezelfde situatie, bijzonder nare overtredingen die niet gezien werden door de ref, maar geen van beiden moest voor het sportcomité verschijnen … Onaanvaardbaar! Dat de minder gemediatiseerde beenbrekende overtredingen van Charleroi op STVV geen schorsing krijgen enkel omdat ze toevallig niet besproken zijn door Frank Raes, dat is een overweging die de o zo consequente bond over het hoofd ziet …

Het bondsparket doet zijn job niet, en laat dat over aan de Filip Joos-en en Peter Vandenbempt-en van de wereld. Vanaf nu schreeuwen supporters van alle ploegen moord en brand bij alles en iedereen wat hen niet bevalt. Blijkbaar is dat nu de maatstaf of iets al dan niet behandeld wordt door de voetbalbond.

JEF VAN HOOFSTAT, HEMIKSEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier