Na het ontslag van FlorentinoPerez begin dit jaar en de twee periodes van drie maanden waarin FernandoMartin en LuisGomezMontejano, als interim-voorzitter fungeerden, konden de socio’s van Real Madrid op 2 juli hun stem uitbrengen om een nieuwe voorzitter te kiezen. En dat is RamónCalderón geworden. De verkiezing verliep behoorlijk spannend : van de 27.998 uitgebrachte stemmen (42,2 procent van de stemgerechtigden) haalde de winnaar er 8344 (29,8 procent), terwijl zijn naaste concurrent JuanPalacios strandde op 8098 stemmen (28,9 procent). Daarna volgden nog JuanMiguelVillarMir (6702 stemmen, 23,9 procent), LorenzoSanz (2377 stemmen, 8,4 procent) en ArturoBaldesano (1581 stemmen, 5,6 procent).

Merkwaardig is dat Calderón zichzelf al tot winnaar uitriep, nog vóór de enveloppen werden geopend. Dat leidde tot behoorlijk wat tandengeknars bij zijn tegenstanders. Zo weigerde Palacios de hem aangeboden functie van vicevoorzitter. Ook de uitlatingen van Vilar-Mir wezen erop dat hij een slechte verliezer is. “Het was misplaatst dat Calderón zich zo blij toonde, terwijl de resultaten van de stemmen die per post worden opgestuurd nog niet gekend waren. Zo’n veertig procent van de socio’s woont buiten Madrid en ook hun stemmen telden mee.”

Het uiteindelijke resultaat bevestigde wel degelijk het gelijk van Calderón, die zijn vele beloften moet nakomen. Over de aanstelling van FabioCapello als coach en van oud-speler PredragMijatovic als sportief directeur liet hij alvast geen gras groeien. De spelers die hij in gedachten had, zal echter een ander paar mouwen worden. Kaká (AC Milan) komt al zeker niet, terwijl ook de overgang van CescFabregas (Arsenal) en ArjenRobben(Chelsea) een onmogelijke opgave lijkt te worden. Om Fabregas weg te halen, is Real bereid de Brazilianen JulioBaptista en Robinho in de omgekeerde richting te laten vertrekken.

Als die topvoetballers niet komen, is Calderón natuurlijk de nodige uitleg verschuldigd aan de socio’s. Aangezien hij in wezen slechts op de steun van vijftien procent van hen kan rekenen, is de kans niet denkbeeldig dat het dit seizoen nog behoorlijk zal rommelen in het Madrileense huishouden. Sommige tegenstanders vergeleken hem al met JoanLaporta, die voorzitter werd van Barcelona na een leugen : hij had beweerd een akkoord te hebben met DavidBeckham, terwijl de Engelse rechtermiddenvelder al had getekend bij het Real Madrid van Florentino Perez.

Ramón Calderón is de zeventiende voorzitter van Real Madrid na JulianPalacios (1900-1902), JuanPadros (1902-1904), CarlosPadros (1904-1908), AdolfoMelendez (1908-1916), PedroParages (1916-1926), LuisUrquijo (1926-1930), LuisUsera (1930-1935), RafaelSanchezGuerra (1930-1935), AntonioPeralba (1940-1943), SantiagoBernabeu (1943-1978), LuisdeCarlos (1978-1985), RamonMendoza (1985-1995), LorenzoSanz (1995-2000), Florentino Perez (2000-2006), Fernando Martin (drie maanden) en Luis Gomez-Montejano (drie maanden).

Barcelonavoorzitter Joan Laporta zal vandaag/woensdag zijn ontslag indienen. Er kunnen dan nieuwe verkiezingen, waarbij hij opnieuw kandidaat zal zijn, worden uitgeschreven.

Fabio Cannavaro, de aanvoerder van de Italiaanse nationale ploeg en Juventus, dat door het Italiaanse voetbalschandaal naar de Serie B degradeerde, stapt samen met de Braziliaanse middenvelder Emerson, over naar Real Madrid. Met de dubbele transactie zou een bedrag gemoeid zijn van 25 miljoen euro.

Gianluca Zambrotta en Lilian Thuram, twee andere coryfeeën van Juventus, stappen over naar Barcelona. De Italiaanse international (kostprijs : 14 miljoen euro) tekende een contract voor vier jaar, de Franse verdediger (waarde : 6 miljoen euro) een overeenkomst voor twee seizoenen.

Asier Del Horno, de linksachter van de nationale ploeg die in 2005 overstapte van Athletic Bilbao naar Chelsea, verlaat nu al de Engelse landskampioen. Hij tekende een zesjarig contract bij Valencia.

Getafe contracteerde Lucas Licht, een Argentijnse linksvoetige verdediger van Gimnasia La Plata.

AlbanoBizarri, de Argentijnse doelman van Real Valladolid, stapt over naar het pas gepromoveerde Gimnastic Tarragona.

Rodri, een verdediger die bij Barcelona niet aan spelen toekwam, tekende voor vier jaar bij Deportivo La Coruña.

De Liga gaat van start op 27 augustus. Op die eerste speeldag staan onder meer de volgende duels op het programma : Real Madrid-Villarreal, Celta Vigo-Barcelona en de Baskische derby Bilbao-Real Sociedad. Het eerste titanengevecht tussen Real Madrid en Barcelona vindt plaats op 22 oktober.

DDV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier