Rolland Courbis krijgt twee jaar effectief.

Na het beroep in het proces rond de rekeningen en de verdachte transfers van Olympique Marseille – onder andere van Christophe Dugarry en Fabrizio Ravanelli – tussen 1997 en 1999, viel vrijdag het verdict. In vergelijking met het oordeel dat de rechtbank van eerste aanleg had geveld, werden de straffen wat milder.

Dat belet echter niet dat verschillende mensen er niet in geslaagd zijn door de mazen van het net te glippen. Rolland Courbis, die sinds begin dit seizoen als coach goed werk levert bij tweedeklasser Montpellier, werd veroordeeld tot twee jaar effectieve gevangenisstraf. De flamboyante trainer, die wordt gezien als een spilfiguur in het hele dossier, kan een zucht van verlichting slaken, want er was eerder geopperd dat hij voor 42 maanden naar de cel zou moeten. Bovendien verbood het hof van beroep van Aix-en-Provence hem niet om zijn functie als trainer te blijven uitoefenen. Het wordt dus uitkijken naar een regeling die hem in staat moet stellen het seizoen bij Montpellier uit te doen vooraleer hij zijn straf gaat uitzitten. “Ik ben tevreden dat men voor een stuk toch rekening hield met mijn argumenten”, verklaarde Courbis bij het buitenkomen van de rechtbank. Hij meldde ook dat hij binnenkort een boek op de markt brengt, waarin hij zijn versie van de feiten zal geven.

Ook Robert Louis-Dreyfus, de meerderheidsaandeelhouder van OM naar wie het jeugdcomplex van Standard is vernoemd, zag in beroep zijn straf verminderd tot een gevangenisstraf van tien maanden met uitstel. “Door premies in het zwart te betalen handelde hij in eigen belang, maar anderzijds maakte hij komaf met onsportieve praktijken en ver-zekerde hij met eigen middelen het voortbestaan van de club”, zo luidde de redenering.

De verschillende makelaars werden hard gestraft. Gilbert Sau werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden. En zowel Bernard Almeras als Luciano D’Onofrio moeten zes maanden de cel in. Bovendien mogen ze gedurende twee jaar geen enkele activiteit meer uitoefenen in het voetbal. Ze kunnen tegen dit vonnis wel nog altijd in cassatie gaan.

Ludovic Obraniak, de middenvelder van Rijsel, kondigde aan dat hij wil opteren voor de Poolse nationaliteit, omdat zijn grootouders uit dat land afkomstig zijn.

Oud-international Tony Vairelles, de gewezen spits van Lyon en Lens die ook nog een tijdje actief was bij Lierse en vorig seizoen uitkwam voor derdeklasser Tours, gaat nu aan de slag bij amateurclub CA Bastia.

Bastia werd een punt ontnomen omwille van racistische opmerkingen die in de wedstrijd tegen Libourne werden gemaakt aan het adres van de Senegalese spits Boubacar Kebe. Het is de eerste keer in de geschiedenis van het Franse voetbal dat zoiets gebeurt.

Jérôme Rothen, de linkermiddenvelder van PSG, werd bekroond als speler van de maand september. Hij zit bovendien ook opnieuw in de kern van de Franse nationale ploeg. Een opluchting voor de oud-speler van Monaco, die vorig seizoen nog werd bestempeld als een miskoop.

De Franse nationale ploeg van bondscoach Raymond Domenech herpakte zich in de EK-vooronde. Ze gingen eerst met 0-6 winnen op de Faeröer en versloegen vervolgens Litouwen met 2-0. Beide goals kwamen op naam van Thierry Henry. Die trof in 96 interlands nu 43 keer raak en verdrong daarmee definitief Michel Platini van de eerste plaats in de eeuwige ranglijst van de topschutters.

Karim Benzema blijft vlot de weg naar de netten vinden. De spits van Lyon maakte zijn elfde doelpunt in evenveel duels.

Mamadou Sakho, de amper zeventienjarige verdediger van PSG, droeg op het veld van Valenciennes vrij verrassend de aanvoerdersband.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier