Opgericht: 1902

Voorzitter: Sandor Szilagyi

Stadion: Ferenc Puskás (69.000 plaatsen)

Website: www.dvsc.hu

Duurste transfer ooit: Dorge Rostand Kouemaha (260.000 euro, FC Tatabanya, 2007)

Palmares: 4 titels, 3 bekers

Vorig seizoen in de CL: niet deelgenomen

Hoe gekwalificeerd? Kalmar FF 2-0, 1-3 / Levadia Tallinn 1-0, 1-0 / Levski Sofia 2-0, 2-1

Vedette: Gergely Rudolf

Van aartsvijand tot publiekslieveling. De 24-jarige Gergely Rudolf begon zijn loopbaan bij Nyiregyhaza Spartacus, de rivaal bij uitstek van Debrecen. Rudolf verhuisde al op zijn veertiende naar AS Nancy, waar hij in zijn tweede seizoen met 28 goals iedereen verstomde. Alleen als prof slaagde hij niet in Frankrijk. De balans was mager met geen enkele treffer in amper vijf duels.In 2007 verhuisde Rudolf naar Debrecen. Na een frustrerend debuutseizoen (13 duels, 2 goals) bloeide hij volledig open en werd hij afgelopen seizoen zelfs tweede in de topschuttersstand.

tactiek

In de eigen competitie vertrekt Debrecen steevast vanuit de favorietenrol, voor de Champions League overweegt trainer Andreas Herczeg toch wat meer verdedigende accenten te leggen. Hij blijft echter vasthouden aan zijn ingestudeerde 4-4-2-veldbezetting, die van de spelers veel discipline en creativiteit vergt. Centraal op het middenveld ligt een sleutelrol weggelegd voor Zoltán Kiss (ex-Germinal Beerschot) en József Varga, die als aanjagers de rest van de ploeg op sleeptouw moeten nemen.

Naar Hongaarse normen beschikt Debrecen over een heel sterke kern. Er wordt gezegd dat ze zelfs met hun invallers nog de titel op zak zouden steken. Maar in de Champions League zal Herczeg vooral met zijn basiself moeten kunnen uitpakken om resultaten te behalen.

Er is wel een gebrek aan leidersfiguren. Behalve Gergely Rudolf, die nog tijd nodig heeft om op internationaal niveau te groeien, zijn er ook weinig spelers die met een flits een wedstrijd kunnen openbreken. Ook ervaring heeft de ploeg niet, met uitzondering van Laszlo Bodnar. Hij werkte in het verleden – met Kiev en Salzburg – al wat partijen af in de Champions League.

trainer

Andreas Herczeg (Hon, 11/07/1956)Een beloftevolle loopbaan als profvoetballer werd in de kiem gesmoord door een zware knieblessure, maar Andreas Herczeg zette door en werd een succescoach. Sinds hij eind 2007 terugkeerde bij Debrecen, rijgt hij de titels en trofeeën aan elkaar: een tweede plaats in 2008, de Hongaarse beker in datzelfde jaar en kampioen afgelopen seizoen.

Zijn eerste passage bij Debrecen, vanaf 1997, eindigde in mineur. Na de uitschakeling van het Duitse Hansa Rostock in de Intertotobeker stapte Herczeg op 25 oktober 1998 op omwille van financiële onduidelijkheden binnen de club. Het duurde tot 2004 vooraleer hij weer bij Debrecen aan de slag ging. Hij is ook sterk bijgelovig: zo weigert hij pertinent elke clubfoto, omdat het volgens hem het ploegbelang kan schaden. Tja.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier