Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Vorige maand stelde de Canadese onderzoeker en journalist Declan Hill in Brussel en Amsterdam Doorgestoken Kaart voor, de Nederlandse vertaling van zijn vorig jaar verschenen boek The Fix. Bij de lancering sprak hij over zijn ontmoeting een week eerder met een belangrijke Aziatische gokker in Bangkok. Die zou hem hebben verteld dat er nog steeds wedstrijden worden verkocht in België en Nederland. “Ik was verrast”, aldus Hill. “Uiteraard wist ik van de Zheyun Ye-zaak, maar hij had het niet over vijf jaar geleden, wel over de laatste weken. Hij noemde enkele clubs uit de onderste helft van de rangschikking in de Belgische en de Nederlandse hoogste klasse. Volgens hem verkopen ze uitwedstrijden, gokken vervolgens tegen hun eigen team en gebruiken het geld dat ze daarmee winnen om hun clubs in leven te houden.”

De reacties van de Belgische voetballeiders op Hills uitspraak waren vernietigend. Jean-Marie Philips (KBVB) deed ze af als “gemakkelijke verdachtmakingen zonder bewijzen”. Ludwig Sneyers (Pro League) ging nog verder. “Die man verkoopt onzin”, zei hij. “Ik denk dat hij graag zal hebben dat zijn boek verkoopt.”

Groter contrast met de reactie van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) was niet denkbaar, zegt Hill nu. “Hun antwoord was briljant. Henk Kesler(directeur betaald voetbal bij de KNVB, nvdr) had vooraf al achttien exemplaren van Doorgestoken Kaart besteld en zijn staf opgedragen het te lezen. Zijn stelling was: we weten niet of Hill het bij het rechte eind heeft, maar we moeten minstens weten wat hij zegt. Toen ze vervolgens hoorden over mogelijke wedstrijdvervalsing in hun kampioenschap zijn meteen twee directieleden naar Londen gevlogen om mij daar te ontmoeten in een hotel nabij Heathrow Airport.”

Uit België zag of hoorde hij niemand. Hill: “De reactie van de Belgische bond was een complete ramp. De meeste bondsofficials hebben het boek niet eens gelezen. Een grote vergissing, want het zet uiteen hoe de gokindustrie die hun competities bedreigt, is gestructureerd. In plaats daarvan leveren ze liever kritiek op mij omdat ik durf te beweren dat er nog steeds corruptie aan de gang is in het Belgische voetbal. Het enige wat ze doen, is hun kop nog wat dieper in het zand steken. Mocht er een olympische discipline bestaan voor de meest wereldvreemde sportleiders, de Belgische voetbalbond zou een sterke kandidaat zijn voor het goud.”

Stel, zegt Hill, je bent een wedstrijdvervalser. “In welk kampioenschap zou je dan het liefst aan de slag gaan: één dat proactief optreedt en bereid is de corruptie aan te pakken, of één dat hard zijn best doet om te ontkennen dat er een probleem is? Ik ben geen gokker, maar als ik er een was, zou ik er een gokje durven op te wagen dat de Nederlandse competitie er over vijf jaar een stuk beter uitziet en het Belgische voetbal nog meer een fiasco zal zijn dan het vandaag al is.”

Hill zegt ook talrijke reacties te hebben ontvangen van Nederlandse voetballiefhebbers over Chinezen die hier per telefoon of laptop wedstrijden monitoren (zie S/VM van vorige week over de ‘belchinezen’). “Het klopt dat zij werken voor de bookmakers in hun strijd tegen de vervalsers. Niettemin is mijn advies aan de KNVB geweest om deze zogenaamde studenten zo snel mogelijk uit hun stadions te gooien. Het zou een duidelijk signaal zijn naar de Aziatische gokmarkt, waar de fixers actief zijn, dat je hun activiteiten niet duldt. Als zij niet langer live informatie over de wedstrijden hier ontvangen, wordt het moeilijker om ze te vervalsen. De bonden en de liga’s hebben de intellectuele en de juridische plicht om hun kampioenschappen te beschermen.”

JAN HAUSPIE

‘De Nederlandse bond bestelde 18 exemplaren van mijn boek, de Belgische levert kritiek.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content