Elke week verzamelt Sport/Voetbalmagazine meningen over een pertinente vraag.

Het was Anderlechtvoorzitter Roger Vanden Stock die het debat aanzwengelde door zich bij de loting van de Champions League in Monaco luidop af te vragen waar Standard mee bezig is: “Door Batshuayi, Ezekiel en Vainqueur te verkopen zullen ze er niet raken.”

Standard lijkt verzwakt uit de transferzomer gekomen, al probeerden de Rouches zich wel nog enigszins te versterken in augustus. Enkele vragen zijn dus opportuun: moesten er echt tien spelers aangetrokken worden? Had Roland Duchâtelet zijn ploeg niet veel eerder kunnen versterken? En werd er gericht ingekocht? Sport/Voetbalmagazine zet het debat voort.

Wat meteen opvalt, is dat het leeuwendeel van de inkomende transfers in augustus werd gerealiseerd nadat Standard de twee maanden daarvoor relatief rustig bleef op de transfermarkt. “Zodra er zes, zeven spelers – van wie vijf belangrijke basispionnen – vertrokken, was ik geenszins verrast dat Standard tien nieuwkomers binnenhaalde”, bevestigt Philippe Albert, analist voor Le Soir, Voo en de RTBF. “Vooral niet omdat die jongens makkelijk bij een van de vele satellietclubs van Duchâtelet gestald kunnen worden. Ze hebben weinig gekost. Als ze niet doorbreken bij Standard, kunnen ze zich misschien verder ontwikkelen bij Újpest (Hongarije, nvdr) of Alcorcón (Spanje, nvdr).”

Standard wist dat het zich zou moeten versterken en toch kwam er pas ná de gemiste competitiestart schot in de zaak. “Je kunt je zelfs afvragen in hoeverre die gerateerde start en de morrende supporters de transferactiviteiten van Standard gestimuleerd hebben”, zegt VRT-analist Wesley Sonck. “Ik zal niet zeggen dat er al sprake is van een crisissfeertje, maar de huidige situatie kan de zaken inderdaad misschien wel versneld hebben”, treedt AlexTeklak, analist bij La Dernière Heure en Vivacité, Sonck bij. “Daarmee stuur je wel een slecht signaal naar de jeugd, want de meeste transfers kwamen er na het debacle (5-2, nvdr) tegen Mouscron Peruwelz (waar Standard met jonkies FrançoisMarquet, Tortol Lumanza, Yannis Mbombo en Samy Mmaee aantrad, nvdr). Die transferpolitiek staat in schril contrast met het doel van Standard om sterk in te zetten op de jeugdopleiding. Zullen die nieuwkomers de ontwikkeling van de jongeren niet in de weg staan?”

Veel mensen zeggen dat voorzitter Roland Duchâtelet had moeten anticiperen op het vertrek van Batshuayi en Vainqueur, die al lang hadden aangegeven dat ze weg wilden. “Standard had voor élke potentiële vertrekker meerdere alternatieven klaar moeten hebben”, vindt Teklak. “Ze hebben naast goede vervangers gegrepen omdat ze niet kort genoeg op de bal speelden of omdat Guy Luzon geen interesse had in de speler in kwestie. Voeg daaraan toe dat Standard anno 2014 slechts de derde of vierde keuze is voor potentiële nieuwkomers en het wordt duidelijk dat het niet eens zo gek is dat die spelers pas op het allerlaatste moment voor de Rouches kozen.”

Seizoen al om zeep?

Standard is logischerwijze nog altijd in volle opbouw, dat blijkt ook uit de resultaten. De vraag is of de club haar seizoen nu al hypothekeerde? “Het bestuur denkt dat het zich alles kan permitteren en baseert zich daarvoor op wat het vorig seizoen meemaakte en op de voor hen, in dit geval, gunstige play-offs”, zegt Teklak. “Het klopt dat de tellers in april ongeveer weer op nul gezet worden, maar je kunt toch maar beter goed aan het seizoen beginnen.”

Philippe Albert ziet de nabije toekomst van Standard rooskleuriger in: “Ze hebben lessen getrokken uit vorig seizoen, waarin ze na een mooie 27 op 30 in het begin van de competitie een erg slechte play-off I afwerkten. Wat trager op gang komen garandeert natuurlijk geen geweldige prestaties in die eindronde, maar Standard telt nog maar zes punten achterstand. In het huidige systeem stelt dat niets voor.”

De competitie mag dan wel nog niet gehypothekeerd zijn, de Champions League kunnen de Rouches wel al op hun buik schrijven. Niet verwonderlijk als je de voorrondes met een allesbehalve volwaardige kern aanvat. “Als de nieuwe spelers hadden kunnen aantreden tegen Zenit Sint-Petersburg, dan had Standard de groepsfase van de Champions League ook niet gehaald”, meent Albert. “Het is voor Belgische clubs simpelweg onmogelijk om te wedijveren met zulke buitenlandse topteams.”

Rest nog de vraag of Standard uiteindelijk over een evenwichtige kern beschikt. Dat zal in de toekomst moeten blijken. “Jeff Louis en Adrien Trebel, en zelfs Ricardo Faty, lijken me zeer goeie spelers voor de Jupiler Pro League. Maar of de anderen ook een meerwaarde zullen bieden?”, vraagt Teklak zich af. “Jorge Texeira bevalt me wel”, vult Albert aan. “Trebel beschikt over een bijna net zo groot spelvolume als Vainqueur, en Faty vervult zijn defensieve taken met verve. Ik zie de mayonaise wel pakken. Zodra Luzon ook zijn achterhoede helemaal op orde heeft, zal de rust terugkeren op Sclessin. In de aanval zijn ze door het vertrek van Ezekiel en Batshuayi wel het beste spitsenduo van de Belgische competitie kwijt, maar met Igor De Camargo beschikt Luzon over een superprof die zich ongetwijfeld snel zal aanpassen aan Jeff Louis. Met deze kern is Standard zeker van een plaats in de top drie.”

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE

“Met deze kern is Standard zeker van een plaats in de top drie.” Philippe Albert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier