Om Steven Defour – minstens drie maanden out – toch op een voetbalveld te zien staan, moest je vorige week in Hombeek zijn. De Standardmiddenvelder gaf acte de présence op de velden van derdeprovincialer Zennester, de club waar Defour als duiveltje zijn eerste stapjes in de voetbalwereld zette. Sportschoenenfabrikant Nike, de persoonlijke sponsor van Defour, organiseerde er een tweedaagse stage voor zestien getalenteerde jongeren, geselecteerd uit meer dan duizend kandidaten. Maar er was ook een commerciële kant: Nike maakte van de gelegenheid gebruik om aan de verzamelde pers zijn nieuwe schoen voor te stellen. De Nike CTR306 Maestri is speciaal ontworpen voor ‘spelers die het spel controleren en het verschil maken voor hun team’. Defour is het Belgische boegbeeld van de nieuwe schoen en verkeert daarbij in het aangename gezelschap van onder meer Cesc Fábregas (Arsenal) en Andrés Iniesta (Barcelona).

“De bedoeling was dat ik de schoen vanaf deze maand zou introduceren in eerste klasse, maar mijn blessure komt ook op dat vlak zeer ongelegen.” Anderhalve week na de fatale wedstrijd tegen KV Mechelen is de ontgoocheling bij Defour duidelijk nog niet volledig verteerd. “Tot aan de winterstop zou ik in België de enige geweest zijn die met de nieuwe Maestri mocht voetballen.” Komen andere voetballers dan niet in aanmerking? “Uiteraard wel, nadien is iedereen natuurlijk vrij om met die schoenen te spelen. Al is dit specifieke model eigenlijk wel ontworpen voor een bepaald type spelers”, legt Defour uit. “Het is Nike dat beslist wie het juiste profiel heeft. Bij Standard denk ik dan meteen aan Axel Witsel, al zit hij bij een andere sponsor.”

“Zodra ik opnieuw schoenen mag aandoen en de training kan hervatten, wil ik met het nieuwe model aan de slag”, gaat Defour verder. Wanneer dat zal zijn? “In december wil ik beginnen te trainen, hopelijk kan ik in januari opnieuw op het veld staan.”

Door de blessure heeft de middenvelder iets meer tijd dan normaal. Heeft hij de persconferentie van Dick Advocaat live gevolgd? “Neen, maar ik heb de essentie wel achteraf gelezen op teletekst en in de kranten”, zegt Defour. In de eerste wedstrijden onder de nieuwe bondscoach zal hij er uiteraard niet bij zijn. “Ik ga mijn best doen om er zo snel mogelijk weer te staan, ook bij de nationale ploeg. Ik hoop dat Advocaat me selecteert en dat ik het team kan helpen. Ondanks alles heb ik er nog steeds heel veel zin in. Het is niet eenvoudig op dit moment, maar de mindere momenten moet je ook meemaken.” S

BREGT VERMEULEN

‘Ik wil zo snel mogelijk terugkeren, ook bij de nationale ploeg.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier