Verhoogt de Gouden Schoen de marktwaarde van (de inmiddels geblesseerde) Steven Defour? Ja, zegt zijn manager Paul Stefani. Een bedrag kan hij daar niet op plakken, “maar het is een onderscheiding die telt, ook al staat de Belgische competitie niet hoog aangeschreven. Toen Stuttgart Nico Claesen haalde, twijfelden ze ook. Maar hij was wél Belgisch topschutter, wisten ze.”

Ook voor zijn blessure wilde Defour zijn schoen niet meteen met een transfer verzilveren. Donderdag meldde de negentienjarige middenvelder, na overleg met Stefani, dat hij op dit moment gelukkig is bij Standard en geen probleem ziet om daar op zijn minst het seizoen af te maken. Stefani bewondert de manier waarop Defour met druk omgaat: “Zo nuchter en zo kalm op die leeftijd, dat vind ik ongelooflijk. Hij zegt dat zijn tijd nog komt, dat zijn werk bij Standard nog niet af is. Ik heb er weinig gezien die op zo’n jonge leeftijd al zo’n uitstraling hadden. Klasse, is ook de reactie van buitenlandse clubs die zijn interviews uitpluizen. Hij is altijd bereikbaar voor de supporters én wordt op handen gedragen door de spelers. Die jongen wil met niemand ruzie, kan met iedereen goed opschieten. Steven is geen dikkenek.” Maar hij weet wel wat hij wil: “De eerste keer dat ik hem sprak, wist ik: die zal nooit de kaas van zijn brood laten eten. Je moet hem zien onderhandelen met Luciano D’Onofrio: die praten als gelijken.”

Defour zal Standard niet verlaten op de manier waarop hij Genk de rug toekeerde, zegt Stefani. “Bij Genk was zijn contract tien keer niets in verhouding tot de prijs die Genk voor hem wilde vangen. Hij zou pas goed verdienen vanaf 2007, maar het was de bedoeling om hem voor die tijd te verkopen. Toen Ajax kwam, had Genk niet de bedoeling om Steven te houden, het wilde alleen zo veel mogelijk geld pakken. Stevens droom was: Ajax, Ajax en nog eens Ajax. Standard respecteert Steven, D’Onofrio behandelt hem als een koning. Al na de eerste vergadering zei Steven me: ‘In die man heb ik vertrouwen.'”

Onlangs scoutte Ajax de jonge middenvelder nog eens. Stefani: “Ze vroegen of er te praten viel. Steven vond dat hij het niet kon maken om nu te vertrekken. Dat heb ik Ajax gezegd. Ook dat ze hem onder de acht miljoen euro niet meer zullen krijgen. Hun antwoord? ‘Wij willen voor hem een speciale inspanning doen.'” Defour en Stefani delen Preud’hommes mening niet dat Defour een tussenstap niet meer nodig heeft op weg naar een echte topclub. “Wij vinden juist van wel. Niet alleen omdat Ajax in Europa nog een mooier visitekaartje is dan Standard, ook omdat Steven klaar wil zijn voor zo’n volgende stap. Topclubs willen spelers die onmiddellijk topprestaties leveren. Veel geld verdienen op de bank ziet Steven zich bij zo’n topclub niet doen. Hij speelt te graag.”

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier