Betis waande zich veilig maar zakt toch.

Een pijnlijke ontknoping werd het. Op basis van één goal verschil in het doelsaldo zakte Betis Sevilla, nochtans een van de meest traditierijke ploegen in Spanje, naar de Segunda División. Getafe blijft zo onverhoopt in eerste.

Het bestuur excuseerde zich al uitgebreid bij de fans, die voorzitter ManuelRuizdeLopera als de grote schuldige beschouwen en dat via graffiti op de muren van het naar hem genoemde stadion ook al duidelijk maakten. Hij verklaarde zich daarop bereid om effectief te willen opstappen als dat voor de club beter is. Maar voorlopig bleef alles nog bij het oude.

Halverwege de competitie stond Betis er al slecht voor. Maar de tijdens de winterstop teruggekeerde Braziliaanse verloren zoon RicardoOliveira (29) leek het tij nog te zullen keren. Zo won Betis in februari in het Ramón Sánchez Pizjuán-stadion van aartsrivaal FC Sevilla zelfs de derby met 1-2. Betis moest ook slechts in de toegevoegde tijd een 2-2-gelijkspel toestaan tegen de kampioensploeg van Barcelona. Maar na een 6-1-pandoering op het veld van Real Madrid en een hele reeks gelijke spelen, onder meer tegen rechtstreekse concurrenten als Numancia en Mallorca, was er opnieuw degradatiegevaar. Betis leek dat met twee opeenvolgende zeges tegen Racing Santander en Sporting Gijón te hebben afgeweerd, want op twee speeldagen van het einde stond de club vijftiende met drie punten voorsprong op het toen als achttiende gerangschikte Osasuna. Die Baskische ploeg moest in de laatste twee duels van het seizoen Real Madrid en Barcelona bekampen. Zij leken dus een vogel voor de kat. Osasuna won echter onverwachts tegen beide tenoren en deed zo Betis alsnog degraderen.

Betis heeft hiermee echter ervaring. De club degradeerde eerder ook al na het seizoen 1999/2000. Van de huidige spelerskern maakten SergioGarcía (25, met Zaragoza) en Ricardo Oliveira (met Betis) die afgang van een degradatie mee. Toen kon het team één jaar later alwaar promoveren. Om die krachttoer over te doen zal nieuwe mankracht nodig zijn: coach JoséMariaNogués, die het seizoen beëindigde als vervanger van PacoChaparro, kondigde aan dat hij niet blijft. De Argentijnse spits MarianoPavone (27), die weinig speelde, zou verkassen naar San Lorenzo, een club uit zijn vaderland. De Braziliaanse aanvallende middenvelder LuísEduardoSchmidt (30), bekend onder de roepnaam Edu, ontving al een voorstel van FC Sevilla.

Vicente Del Bosque selecteerde 17 spelers uit de kern die in 2008 Europees kampioen werd om deel uit te maken van de groep van 23 die in Zuid-Afrika zal deelnemen aan de Confederations Cup. Andrés Iniesta (Barcelona), die een spierscheur opliep, is daar echter niet bij.

Xerez zal normaal gezien samen met Real Zaragoza en CD Tenerife promoveren naar de Primera División.

CD Castellón maakte volgens de krant ElMundo echter melding aan de bond van het feit dat sommige van zijn spelers benaderd zouden zijn geweest om de wedstrijd van 11 april tegen Real Zaragoza opzettelijk te verliezen.

Abel Resino verlengde zijn contract bij Atlético Madrid met één jaar, exact op de dag van de 21e verjaardag van sterspeler Sergio Agüero.

Rubén de la Red (24, Real Madrid), die in de loop van het seizoen het slachtoffer werd van een hartaandoening, bond opnieuw de schoenen aan voor een wedstrijd voor het goede doel die werd georganiseerd door Fundación442 en waaraan ook Barcelonacoach Pep Guardiola meedeed.

Salvador Cabañas, een Paraguayaanse spits die momenteel bij het Mexiaanse Aguilas speelt, wordt volgens de Mexicaanse pers bij Villarreal mogelijk de opvolger van Guillermo Franco.

Mané wordt de nieuwe coach van Getafe.

De Italiaanse middenvelder Enzo Maresca (29) weet dat Manolo Jimenez bij FC Sevilla niet langer op hem rekent.

Lorenzo Serra Ferrer zal, als hij opnieuw trainer wordt van Mallorca, vragen om bij Barcelona het jonge talent Bojan Krkic (18) te mogen lenen.

De Mexicaanse oud-aanvaller Hugo Sánchez blijft ook volgend seizoen aan de slag als trainer van UD Almería.

Oud-international José Antonio Camacho realiseerde bijna een mirakel door met Osasuna het behoud te verzekeren. Als beloning mag de coach een seizoen langer in Pamplona blijven.

Vicente Soriano diende zijn ontslag in als voorzitter van Valencia. De zakenman gelooft niet in het opgestelde overlevingsplan voor de club.

Daniel Sánchez Llibre, de voorzitter van Espanyol, houdt het eveneens voor bekeken.

De Braziliaanse linksachter Sylvinho (35), die einde contract is, verlaat Barcelona na vijf seizoenen.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier