Zes maanden duurde het eersteklassedebuut van Mario Somma (41). Vorige donderdag werd hij samen met de rest van de technische staf ontslagen nadat Empoli uit de voorgaande negen wedstrijden slechts twee punten haalde. Somma is dit seizoen al de zesde trainer die in de Serie A wordt doorgestuurd. Cagliari zette al drie trainers buiten, later wisselden Lecce en Treviso van coach. Somma’s vervanger is de 55-jarige Luigi Cagni, vorig jaar nog aan de slag bij tweedeklasser Catanzaro. Cagni maakte vooral naam toen hij met Piacenza in drie jaar tijd van derde naar eerste klasse steeg en daar het behoud verzekerde. Later werkte hij in eerste klasse nog met Verona en opnieuw Piacenza. Mario Somma was de op twee na jongste trainer in eerste, pas aan zijn derde jaar als proftrainer toe. Elk jaar werd hij kampioen, eerst met Cavese, later met Arezzo en vorig jaar met Empoli. Vorig jaar serveerde Empoli het beste voetbal in tweede klasse. Het dwong, als kampioen, als enige van de drie promovendi op sportieve gronden de promotie af. Al voor de seizoensstart botste het tussen de trainer en voorzitter Fabrizio Corsi. Toen bood Somma zijn ontslag aan, maar de plooien werden gladgestreken.

Nu lukte dat niet meer. Empoli speelde nog steeds aantrekkelijk en aanvallend voetbal, maar had de op één na meest gepasseerde verdediging en was in de klassering in vrije val. Voor het seizoen gaven kenners Empoli nochtans voldoende kans op het behoud, ondanks het ontbreken van bekende namen in de kern. Bij buur Fiorentina haalde het centrumspits Rigano.

Voor dit seizoen voetbalde Empoli in totaal zes jaar in de hoogste afdeling. Dat gebeurde voor het eerst in 1986. In 2004 degradeerde het voor de derde keer, maar het keerde meteen terug naar eerste. Het beste resultaat ooit was een twaalfde plaats in 1998. Met Siena, Liverno en het vijftig kilometer verder gelegen Fiorentina helpt Empoli de regio Toscane aan liefst vier eersteklassers. Geen andere regio doet beter.

Om het uitvallen van de geblesseerde doelman Se-bastien Frey op te vangen, huurde Fiorentina voor de rest van het seizoen bij Ajax de 28-jarige Roemeense keeper Bogdan Lobont.

David Di Michele, de 30-jarige spits van Udinese, verhuisde vorige week voor 3,5 miljoen euro naar Palermo, waar hij tot 2009 tekende. Vorig jaar scoorde de drievoudige international 15 goals. Dit jaar startte hij in de basis, maar onenigheid met trainer Serse Cosmi zorgde voor een voortijdig vertrek. Bij zijn debuut vorige woensdag zorgde hij al meteen voor twee goals.

Op 1 maart voetbalt Italië in Firenze vriendschappelijk tegen Duitsland.

Opvallend : in derde klasse staan de twee voormalige topclubs even na halverwege aan de leiding. In derde A is dat Genoa, dat eigenlijk in eerste had moeten spelen, maar omwille van poging tot omkoping werd teruggezet naar derde en daar met drie punten achterstand van start ging. In derde B voetbalt leider Napoli thuis gemiddeld voor 23.700 kijkers.

Middenvelder Marco Marchionni (25) voetbalt volgend jaar voor Juventus, dat hem transfervrij overneemt van Parma, waar zijn contract dit jaar afloopt. Marchionni, die sinds 2001 bij Parma voetbalt, was ook gegeerd door Fiorentina, Inter en Milan.

Woensdag viel Walter Baseggio elf minuten voor tijd in bij Treviso tijdens de thuiswedstrijd tegen Inter (0-1 verlies). Zondag bleef hij negentig minuten op de bank.

VOLGENDE SPEELDAG

29/01 Palermo – Siena, Milan – Sampdoria, Chievo – Reggina, Empoli – Parma, Roma – Livorno, Treviso – Lazio, Ascoli – Juventus, Lecce – Inter, Udinese – Fiorentina, Messina – Cagliari

TOPSCHUTTERS

1. Toni (Fiorentina) 19 goals ; 2. Trezeguet (Juventus) 15 goals ; 3. Adriano (Inter), Gilardino (AC Milan) 12 goals ; 5. o.a. Shevchenko (Milan) 11 goals.

GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier