Ook dit seizoen zal de degradatiestrijd in de Belgische eerste klasse weer spannend worden. STVV en Bergen lijken me de voornaamste degradatiekandidaten, maar ook Lierse, OHL en Kortrijk moeten oppassen.

STVV lijkt te lijden onder het vertrek van Roland Dûchatelet en komt wellicht te kort in het aanvallende compartiment. De spoeling vooraan is dun en spelers als Christ en Dufer hebben veel moeite om zich aan te passen aan het spel van STVV. Bovendien is de club overgeschakeld op kunstgras, een verandering naar een ondergrond die niet echt strookt met de huisstijl, namelijk voetbal dat het vooral moet hebben van werkkracht. Aan Guido Brepoels de opdracht om opnieuw een huzarenstukje op te voeren door STVV in eerste klasse te houden.

Nieuwkomers hebben het vaak moeilijk in eerste klasse en dat zal wellicht niet anders zijn met Bergen. Bergen lijkt verzwakt na het vertrek van enkele sterkhouders. Met Nicaise, Werner en Monteyne werd ervaring ingekocht. Degelijke spelers zonder meer en dus is maar de vraag of dat zal volstaan.

Bij OHL liggen de kaarten enigszins anders. OHL versterkte zich gevoelig, maar een spits als Harbaoui (die enorm belangrijk was voor de ploeg) is en blijft moeilijk vervangbaar. Vangeneugden zal zich willen (en moeten) bewijzen.

Bij Lierse lijkt grote baas Samy geleerd te hebben van zijn fouten. Geen grote uitspraken meer, een rustig seizoen in de middenmoot is de ambitie. De vraag is of dat wel kan. Met een kern waarin geen al te grote veranderingen zijn aangebracht en een nieuwe (onervaren) trainer, zal Lierse het niet gemakkelijk krijgen. Centraal achterin kwam de broodnodige versterking, maar het middenveld lijkt niet voldoende gestoffeerd. Veel zal afhangen van de aanval, dus van spelers als Dequevy, Mathisen, Sonck en Elgabas.

Kortrijk kan men moeilijk tot de degradatiekandidaten rekenen, maar het moet toch oppassen dat het niet te veel op zijn lauweren gaat rusten na jaren in de middenmoot. Het degradatiespook loert altijd om de hoek. Ook dit seizoen zal Vanhaezebrouck weer uitgaan van een stevige verdedigende organisatie. De vorige jaren kwam het aanvallende gevaar vooral vanuit de tweede lijn, maar na het vertrek van Kums en De Beule valt dat grotendeels weg.

Laat ons nu maar hopen dat het een mooie strijd zal worden, die niet ontsierd wordt door tal van rechtszaken en waarin de beste ploegen in eerste klasse mogen blijven.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be.

De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Tim Willems, Heffen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier