Maaseik bekroont topweek en haalt bekerfinale.

DOOR ROEL VAN DEN BROECK

Het wordt een vrolijke kerst in Maaseik. Vorige week behaalde Noliko immers twee zwaarbevochten overwinningen in evenveel topconfrontaties.

Het begon dinsdag met een stuntzege in de Champions League tegen Lube Banca Marche Macerata. De Italianen hadden de Belgische kampioen duidelijk onderschat, zo bleek uit hun wat lakse houding in de eerste twee sets. Dat (de weliswaar lichtgeblesseerde) Alberto Cisolla door zijn coach Ferdinando De Giorgi de hele wedstrijd aan de kant werd gelaten, getuigde evenmin van enthousiasme en gedrevenheid. Het kon de vreugde bij het laaiend enthousiaste thuispubliek in de Lotto Dôme niet temperen. Terecht, uiteindelijk was Macerata vanaf set drie wel min of meer onder stoom gekomen. Maaseik dankte het aan zijn eigen volharding en spirit (en ook wel een beetje geluk) dat het in de tiebreak aan het langste eind trok.

“Laat ons hier heel even intens van genieten, want zoiets maak je niet elk jaar mee”, gaf Vital Heynen zijn spelers na de wedstrijd mee. Maaseik sprong dankzij de zege tegen Macerata over Innsbruck naar de tweede plaats in zijn Champions Leaguepoule. Maar de onverwachte uitschuiver in Oostenrijk is daarmee niet goedgemaakt, voegde de coach er wel meteen aan toe. En wat dat genieten betreft, wou hij nog meegeven dat hij vreesde dat zijn spelers iets te lang op een wolk zouden zweven. “Met het oog op de wedstrijd tegen Roeselare is deze euforie niet te best.”

Het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk, want winst tegen Macerata gaf het vertrouwen van de Maaseikspelers ongetwijfeld een boost, terwijl Knack Randstad Roeselare een dag later met een nederlaag in de sporttas de belastende terugreis vanuit het Poolse Belchatow aanvatte.

De vrees van Heynen bleek alvast ongegrond. In de terugwedstrijd van de halve finale van de Belgische beker, door Roeselaretrainer Dominique Baeyens de belangrijkste wedstrijd van het seizoen tot nu toe genoemd, moest Maaseik andermaal tot het uiterste gaan. Maar voor het eerst dit seizoen slaagde het erin de grote rivaal te verslaan. Het was uiteindelijk een nipte golden set (25-23) die Roeselare een kater en Maaseik een sportief delirium bezorgde. Met VC Euphony Asse-Lennik, dat te sterk was voor Averbode, als tegenstander speelt Noliko Maaseik op 27 februari voor de vijfde keer op rij de bekerfinale.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier