Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

In de vaste kern van René Vandereycken zitten vijf Belgen die hun brood verdienen in Nederland. Hoe beoordeelt de Nederlandse pers de prestaties van Timmy Simons, Moussa Dembele, Thomas Vermaelen, Brian Vandenbussche en Stein Huysegems ?

R emco Regterschot volgt PSV Eindhoven van nabij voor het Nederlandse weekmagazine Sportweek. Iwan van Duren is specialist AZ bij het gereputeerde weekblad Voetbal International. Erik Oudshoorn volgt Ajax Amsterdam voor de vooraanstaande krant NRC Handelsblad. Anne Roel van der Meer werkt voor het Friese regionale dagblad De Leeuwarder Courant. Maarten Wijffels is Feyenoordkenner bij het Algemeen Dagblad.

Hun mening over onze Rode Duivels …

Timmy Simons (PSV Eindhoven)

De visie van Remco Regterschot (Sportweek)

Timmy Simons had een behoorlijk groot aandeel in de titel van PSV vorig seizoen. Hij kreeg veel waardering van Guus Hiddink en de club. Het vertrek van Hiddink en de komst van Ronald Koeman heeft niet zoveel veranderd. Alleen speelt Koeman iets avontuurlijker en meer op de helft van de tegenstander, waardoor Simons eigenlijk alleen maar belangrijker werd.

“In het begin kende hij wat aanpassingsproblemen, maar gaandeweg ontpopte Simons zich tot natuurlijke autoriteit in de groep. Niet voor niets is hij momenteel, bij afwezigheid van Phillip Cocu, de aanvoerder van de ploeg. Men beschouwt hem een beetje als de beschermheer van het Nederlandse gedachtegoed bij PSV, dat voor de rest alsmaar Zuid-Amerikaanser kleurt.

“Niemand keek raar op toen Simons de aanvoerdersband kreeg, dat zegt genoeg. Hij is het voorbije anderhalf jaar sterk gegroeid en stukken zelfverzekerder geworden. Neemt ook alle strafschoppen voor zijn rekening. Hij voelt zich duidelijk goed in Eindhoven.

“Ook op training toont Simons zich een belangrijke figuur. Door zijn winnaarsmentaliteit en zijn professionaliteit neemt hij de ploeg op sleeptouw. Vooral de laatste weken is hij dé bepalende figuur die de afwezigheid van Cocu opvangt. Dat PSV weer goed startte, heeft het in grote mate te danken aan Simons. Samen met de Zuid-Amerikaanse nieuweling Edison Méndez zorgt hij voor een sterke tandem op het middenveld. Hij kan als alternatief voor de verdediging dienen, voorheen stond hij daar al eens aan de zijde van Alex, maar een onverdeeld succes werd dat niet. Simons wordt dan te veel gemist op het middenveld, waardoor de verdediging onder druk komt te staan.

“Simons kan Europese top aan. Hij tackelt heel goed en wacht je verstandig op. Zijn belangrijkste troef op Europees niveau is dat hij de tegenstander niet laat voetballen. Tegen AC Milaan plakte hij op Kaká en die ging hem geen enkele keer voorbij. Ook onder druk zie je hem zelden in de fout gaan. Hij speelt heel functioneel. Bal recupereren en dan zo snel mogelijk inleveren bij Cocu, omdat hij weet dat die het spel beter kan verleggen.

“Simons is niet de speler die veel aandacht opeist, dat ligt niet in zijn persoonlijkheid. Al merk je dat hij nu meer naar zich toe trekt, omdat hij respect voelt van ploegmaats en club. Je zal hem echter zelden een ploegmaat op zijn plaats zien zetten, iets wat Cocu voortdurend doet. Cocu is op dat punt veel leidinggevender, de man die bepaalt wanneer er druk gezet moet worden. Simons kijkt geweldig op naar hem. Hij vertrouwde me eens toe dat Cocu de beste speler is met wie hij ooit voetbalde.”

Moussa Dembele (AZ Alkmaar)

De visie van Iwan van Duren (Voetbal International)

Moussa Dembele bulkt van het talent. Hij behoort nu al tot de beste spitsen in de Eredivisie. Heel Nederland was stom verbaasd na vorig seizoen. Hoe kon zo’n talent uit België komen ? Hij gaat het heel ver schoppen. En ik overdrijf niet, hij is amper negentien en speelt nu al bij de best voetballende ploeg van Nederland en heeft de beste trainer van Nederland boven zich. Dat biedt perspectieven. Onder Louis van Gaal zal hij sterker worden, omdat elke training gelijk staat aan een wedstrijd. Op training moet hij opboksen tegen Joris Mathijsen en Barry Opdam, twee Nederlandse internationals.

“Dat Van Gaal en AZ hem haalden, is op zich al een hele eer. De club beschikt over het beste scoutingapparaat van Nederland. Zelden of nooit doen ze een mislukte transfer. Als je dan weet dat Dembele de duurste transfer in hun clubgeschiedenis is, besef je hoe belangrijk men hem acht. Hij kon ook naar PSV, maar besliste dat hij bij AZ meer tijd zou krijgen om te groeien. Gelijk heeft ie. Dembele is een rustige jongen, met een goede, stabiele entourage. Hij kocht ondertussen een huis voor zijn ouders, waar hij zelf op de eerste verdieping gaat wonen. Dat zie je wel vaker bij moslims : je ziet de rust in hun ogen.

“Toch spaart Van Gaal zijn kritiek niet : hij vindt dat Dembele de looplijnen niet goed uitvoert en tactisch meer moet leren meedenken. Daarom staat Danny Koevermans vooralsnog in de basis, maar het is een kwestie van tijd vooraleer Dembele naast Shota Arveladze komt te staan. Arveladze is een certitude, de aanvoerder van de ploeg, met veel ervaring. Van hem leert Dembele enorm veel bij.

“In Nederland wordt Dembele wel eens vergeleken met Patrick Kluivert, beiden donkere huidskleur en sterk in het afschermen van de bal. Daar stopt volgens mij echter de vergelijking. Kluivert voetbalde veel gepolijster, zorgde voor een bepaalde stilte in zijn spel, terwijl Dembele toch meer een straatvoetballertje blijft. Hij is vaak nog onrustig aan de bal. Kluivert had veel meer overzicht in zijn spel, keek omhoog, terwijl Dembele nog te vaak naar de grond kijkt tijdens een dribbel.

“Er wordt veel over Dembele gepraat in Nederland. Mocht hij trouwens Nederlander zijn, dan zou hij zeker in aanmerking komen voor Oranje. Vorig seizoen maakte hij bij Willem II furore omdat hij in een club waar alles misliep toch zijn eigen spel bleef spelen en als een uitstekend aanspeelpunt fungeerde. De enige kritiek die je hoorde, was dat hij te weinig scoorde. Dat weet hij zelf ook wel. Hij beseft dat hij meer moet scoren en werkt daarop. Je ziet nu al evolutie, dit seizoen prikt hij er zeker vijftien tegen de netten.

“Dembele staat op de rand van het sterrendom. AZ is zeker niet zijn eindstation, ik ken veel mensen binnen de club en allemaal zijn ze overtuigd : binnen twee jaar speelt Dembele hier niet meer. Hij droomt van Spanje.”

Thomas Vermaelen (Ajax Amsterdam)

De visie van Erik Oudshoorn (NRC Handelsblad)

Thomas Vermaelen draagt het nummer vier en is in principe een belangrijke speler. Met de komst van Jaap Stam heeft hij er wel een serieuze concurrent bij. Vermaelen en Johnny Heitinga vechten om het plaatsje naast hem centraal in de verdediging. Die strijd lijkt Vermaelen te winnen, want Heitinga moet op de linksback spelen. Ik vind Vermaelen ook beter dan Heitinga. Verdedigend blinken ze geen van beiden uit, maar Vermaelen is toch nog ietsje beter dan Heitinga. Hij haalt minder gekke fratsen uit.

“Zijn kwaliteiten tonen zich in balbezit. Hij heeft een goede pass in de voeten. In die optiek kan je hem eigenlijk een typische verdediger voor Ajax noemen en past hij perfect in dat systeem van hoog spelen en druk zetten. Zijn positiespel laat te wensen over, geregeld gaat hij organisatorisch in de fout of vergeet hij zijn man te dekken. Je ziet hem toch te vaak een inschattingsfout maken.

“Heitinga werd aangekondigd als een groot talent, maar viel al enkele malen door de mand. Rond Vermaelen werd minder verhaal gemaakt, je zag hem niet meteen aankomen als talent, maar ondertussen werkte hij zich wel op tot basisspeler. Vorig seizoen was hij een van de weinige lichtpunten bij Ajax. Een beetje vergelijkbaar met de opgang die de andere Belg, Jan Vertonghen, nu maakt.

“Vermaelen wordt bij Ajax beschouwd als een jongen uit de eigen jeugd en geniet veel krediet bij de supporters. In tegenstelling tot Wesley Sonck en Tom Soetaers werd Vermaelen nooit uitgejouwd. Ook na de owngoal tegen Kopenhagen, die Ajax de Champions League kostte, werd hij gespaard. De kritiek kwam eerder op de nek van Urby Emanuelson terecht, die de bal verloor op de flank. Vermaelen staat zelden in de picture. Vreemd eigenlijk, want hij is een van de weinige Nederlandstaligen in de ploeg.

“Onder Henk Ten Cate veranderde er weinig voor Vermaelen. Hij blijft in de rangorde boven Zdenek Grygera, toch een Tsjechisch international, en Heitinga staan. Met Stam naast hem merk je ook dat hij sterker in de organisatie speelt. Stam stuurt hem en kan verdedigend bijspringen. De combinatie met Heitinga centraal was vorig seizoen niet altijd een succes.

“Vermaelen heeft zijn plaats in de Nederlandse competitie, maar is hij goed genoeg voor de Champions League ? Hij deed het vorig seizoen niet onaardig, maar Europese top vind ik hem niet. Anderzijds, als je op hoog niveau speelt bij Ajax en in de Champions League mee kan, dan ben je terecht Belgisch international.

“Zijn toekomst valt moeilijk te voorspellen. Hij boekte progressie, vooral zijn passing werd beter, en is nog jong voor die belangrijke positie. Blind brak ook maar laat door als centrale verdediger, dus dat kan zeker nog komen. Toch twijfel ik eraan of hij een supertalent is. Voor hetzelfde geld speelt hij binnen twee jaar niet langer voor Ajax.”

Brian Vandenbussche (SC Heerenveen)

De visie van Anne Roel van der Meer (Leeuwarder Courant)

Brian Vandenbussche is een goeie keeper. Een open jongen, die makkelijk praat, zijn emoties toont en goed in de groep ligt. Ik vind hem zelfs een van de meest open jongens in de ploeg. De mentaliteit van de Friezen past ook wonderwel bij die van de Vlamingen. Een beetje in de luwte, geen al te grote bek. Brian zal echter laten blijken wanneer iets hem niet zint. Na een slechte wedstrijd kan hij flink balen en heeft hij er absoluut geen moeite mee om zichzelf te bekritiseren.

“Dat hij Rode Duivel werd, is misschien een verrassing voor jullie, maar niet voor diegenen die hem vorig seizoen aan het werk zagen. Ik herinner me bijvoorbeeld een UEFA-bekerduel van twee jaar geleden tegen VfB Stuttgart. Heerenveen won met 1-0. Het had toen evengoed 0-5 kunnen eindigen, maar Vandenbussche keepte echt een superpartij. Nu, over het algemeen is Brian niet de man die vaak uitblinkt of zich in de kijker speelt, eerder een betrouwbaar sluitstuk wie zelden iets te verwijten valt. Hij gaat gewoon heel erg weinig in de fout en dat verlang je toch in de eerste plaats van een doelman. In de wedstrijdquoteringen haalt hij altijd minstens een zes op tien.

“Hij kwam twee jaar geleden in de ploeg door een blessure van Boy Waterman, een jonge keeper die bij Heerenveen werd opgeleid en dus een streepje voor had. Maar sindsdien verdween Vandenbussche nooit echt meer uit de basis. Waterman bezit meer kwaliteiten als lijnkeeper, maar Brian voetbalt beter mee. Hij durft hoog te staan en achter zijn verdediging bij te sluiten. Bovendien toont Brian zich beter op hoge ballen dan Waterman. Momenteel bestaat er geen enkele discussie en is Vandenbussche zonder meer eerste doelman.

“Omdat hij zo gewoon doet, is Vandenbussche best wel populair bij de supporters. Voor de wedstrijd wordt zijn naam meestal speciaal luid gescandeerd, dat zegt wel iets over de waardering voor hem. Je hoort hem ook niet praten over Real Madrid of Heerenveen als tussenstation, hij blijft gewoon heel rustig en dat appreciëren ze hier wel. Anderzijds houdt hij wel van een beetje druk. Hij keept graag in topwedstrijden en voelt graag wat concurrentie in zijn rug.

“Hij verdient een stek bij de Belgische nationale ploeg. In eerste instantie zal hij tevreden zijn er gewoon bij te horen, maar Brian is ambitieus genoeg om na een tijdje meer te willen. Wanneer hij ziet dat hij derde doelman blijft, zal hij zeker eens zijn mond opendoen. Toen hij begin vorig seizoen eventjes weer plaats moest ruimen voor Waterman, praatte hij toch ook ineens over eventueel uitkijken naar een andere club.

“Of hij talent heeft voor de echte top ? Hij behoort zeker niet tot de spectaculaire doelmannen als Oliver Kahn of Edwin van der Sar, maar ik denk wel dat hij solide genoeg is om bij een Nederlandse topclub mee te kunnen.”

Stein Huysegems (Feyenoord)

De visie van Maarten Wijffels (Algemeen Dagblad)

“Het grote probleem van Stein Huysegems is dat hij volkomen verkeerd gecast werd. Ingehaald als linksbuiten, omdat men er bij Feyenoord toen nog van uitging dat Dirk Kuijt zou blijven. Erwin Koeman wilde dit seizoen uitpakken met een driespitsensysteem : Kuyt diep, Huysegems links en Romeo Castelen of Benjamin De Ceulaer op rechts. Maar Kuyt vertrok en dus kwam er van dat systeem niets in huis. Koeman schakelde over naar een tweespitsensysteem, met één lange targetman – Angelos Charisteas of Pierre van Hooijdonk – en de snelle Huysegems ernaast. Huysegems kreeg enkele malen zijn kans, maar de laatste vijf wedstrijden verdween hij volledig uit beeld. Net als De Ceulaer trouwens, die al helemaal niet meer bij de kern hoort.

“Bij de ploegvoorstelling waren de reacties nog positief. Hij werd samen met Joonas Kolkka ingehaald als linksbuiten, en vergeleken met Kolkka vond men Huysegems nog een relatieve versterking. Ik denk echter dat als Huysegems zijn carrière wil redden, hij zich harder zal moeten opstellen tegenover de trainers. Hij zegt wel eens dat hij liever geen linksbuiten speelt, maar daar blijft het bij. Hij zou beter eens hard op tafel kloppen. Ook bij Feyenoord werd hij weer als linksbuiten ingehaald, maar je ziet dat dat niet zijn natuurlijke positie is. Hij trekt te veel naar binnen.

“Huysegems werd indertijd als jong en betaalbaar talent naar Nederland gehaald. Piet de Visser, die voor Chelsea en PSV scout, vertelde me dat Huysegems toen als topper in wording aangestipt stond, maar dat hij de laatste vijf jaar geen enkele vooruitgang boekte en nu helemaal nergens meer op de scoutinglijstjes voorkomt. Dat beeld van Huysegems leeft in Nederland : als beloftevolle jongere naar hier gehaald, maar sindsdien gestagneerd en nooit echt doorgebroken. Bij AZ speelde hij eigenlijk best veel wedstrijden, maar toch kon hij zich nooit als titularis opdringen. Uiteindelijk wilde Louis van Gaal zelfs van hem af.

“Voor zijn toekomst bij Feyenoord is het dringend nodig dat hij eens met Koeman praat. Want de trainer is niet tevreden over hem : het draait om een gebrek aan agressie. Zich aanbieden, duels aangaan, de dribbel opzoeken, de bal bijhouden. Het komt er allemaal weinig uit. Ik vrees dat het voor Huysegems moeilijk wordt om zich aan de Nederlandse top door te zetten.

“Of Huysegems zijn plaats heeft bij de Rode Duivels ? ( twijfelt) Ik kan me inbeelden dat als hij nog lang op de bank blijft gekluisterd en Moussa Dembele het zo goed blijft doen, de keuze snel gemaakt zal zijn door René Vandereycken.”

MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier