2-0 en 2-2. Dat waren de uitslagen waarop Dendertrainer Jean-Pierre Vande Velde in aanloop naar de thuismatch tegen Anderlecht zijn geld had gezet in Café Tunnel, recht tegenover het station van Denderleeuw. Die laatste gok was er – om het in het plaatselijke jargon te zeggen – boenk op. Hoeveel euro hij gewonnen heeft, weet Vande Velde nog niet, maar veel belangrijker is het allereerste puntje van de club ooit in eerste klasse. “Als je goed traint, moet het er eens uitkomen”, aldus de coach.

Denderleeuw was het delirium nabij. Maar Vande Velde analyseert nuchter : “Het was magnifiek, iedereen tevreden, de supporters bejubelen je, de pers ook. Maar zaterdag volgt de verplaatsing naar Cercle Brugge en daarna wacht Sint-Truiden. Die wedstrijden zijn voor ons veel belangrijker dan de match van afgelopen weekend.”

De trainer is blij dat zijn groep al de mensen die Dender de afgelopen weken als degradatiekandidaat nummer één afschilderden, eens van antwoord diende, maar toont ook begrip : “Ik snap die uitspraken wel. Je moet maar naar ons stadion kijken…” Aan dat laatste wordt sinds maandag met man en macht gewerkt, daarvoor is gewacht tot na het bezoek van paars-wit. “Over drie maand staat er een magnifieke tribune en een infrastructuur die gezien mag worden.

“Ik hoop dat we tegen dan ook de ploeg hebben die in eerste klasse kan blijven. Ja, zoveel tijd zal het vragen vooraleer iedereen op elkaar is ingespeeld. Door het wegvallen van enkele pionnen van vorig jaar ( Koen Persoons, Kevin Van Geem, Gunter Thiebaut) zijn de automatismen wat veranderd. Maar met Timothy Derijck en Juanma erbij ( twee nieuwkomers die afgelopen weekend voor het eerst speelgerechtigd waren, nvdr), denk ik dat wij nog tien procent kunnen verbeteren. Vooral de omschakeling van balverlies naar balbezit en omgekeerd moet nog beter. Als wij het leer kwijtspelen op de helft van de tegenstander en die vervolgens diep speelt, in de rug van onze verdedigers, doen ze ons pijn. En in de duels zijn we niet altijd even hard.”

Vande Velde wil zijn kern nog met twee spelers versterken ; een aanvaller en een centrale verdediger. Daarvoor bewandelt Dender weer het Spaanse pad. Een delegatie van de neo-eersteklasser trekt deze week weer naar Murcia. De samenwerking met die club drukt de prijs van de spelers daar, maar verliep eerder niet bepaald vlot. “Die Juanma werd op de bank gehouden toen ik daar was,” zegt Vande Velde, “terwijl dat toch een van de betere was. Dan zeg je : ze verstoppen die gewoon. Ik hoop dat ze nu de mensen geven die wij vragen.”

De trainer vertrouwt erop dat het seizoen voor Dender goed afloopt : “75 procent kans dat we erin blijven, al zullen we moeten knokken tot de laatste dag, zeker van.”

KRISTOF DE RYCK