Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

‘We moeten ons doel niet bijstellen’

Sint-Truiden heeft zijn morzel grond, die trainer Guido Brepoels vlak voor het duel tegen Anderlecht liet opgraven en in de kleedkamer rondgaan, uitstekend verdedigd. De Limburgers kwamen al snel 2-0 voor en gooiden toen alles in de strijd om Anderlecht af te houden. Dat lukte en dus is STVV de nieuwe leider in eerste klasse.

Fier?

Denis Odoi: “Denk ik wel. We proberen natuurlijk elke wedstrijd te winnen. Op het einde van de eerste helft kregen we het lastig. We gingen uit positie lopen en verloren de organisatie uit het oog. Aan de rust hebben we geprobeerd de organisatie terug in orde te brengen.”

De tweede goal die jullie maakten, deed denken aan de goal die Anderlecht in Lyon slikte. Speciaal op getraind?

“Wij kenden de fouten die zij maakten en daar hebben we tijdens de week op gewerkt. Zij dekken soms door, en het was de bedoeling dat wij in hun rug in de diepte zouden gaan, om te profiteren van het feit dat ze achterin niet zo mobiel zijn. Chimedza, Wilmet en Alex, dat zijn allemaal jongens met snelheid. Sidibe is sterk met het hoofd. Die troeven moet je benutten.”

Je speelde tegen je ex-club. Deed dat je iets?

“Ik heb er een mooie tijd beleefd, van mijn elf tot mijn zestien. Ik heb er vroeger nog tegen gespeeld, met Leuven, maar in een andere context. Zoveel verschil is er niet met – bijvoorbeeld – de eerste wedstrijd op Standard. Ik doe gewoon mijn best. Straks speel ik nog eens tegen een ex-ploeg. RC Genk. Dat is nog anders, over die club heb ik iets minder positieve gevoelens.”

Hoe hoog schat je STVV nu in?

“Moeilijke vraag. Dit is immers allemaal nieuw voor mij. Ik hoop dat we het zo lang mogelijk volhouden. Ons doel om bij de eerste veertien te eindigen, blijft; we moeten dat niet bijstellen. In Engeland startte Hull City vorig jaar ook heel sterk als nieuwkomer en uiteindelijk zijn ze nog bijna gezakt. Ik hoop dat het bij ons niet zo zal zijn. Ik verwacht het ook niet: de groep heeft talent. Er zijn misschien ploegen met meer kwaliteiten dan wij, maar de hechtheid van de groep is er minder. Die hechtheid is misschien wel het belangrijkste ingrediënt van deze ploeg.”

Spelers doen voorbereidend studiewerk. Leg eens uit hoe dat gaat.

“We krijgen USB-sticks mee en twee spelers worden aangesteld die de gegevens moeten analyseren. Voor de match tegen Anderlecht waren dat WimMennes en reservedoelman Tom Muyters. Die bekijken de beelden ’s ochtends op de club en ’s avonds nog eens thuis. De analyse van de wedstrijdscout van STVV krijgen we op donderdag en op vrijdag geven zij hun mening. Daar pikt de rest van de groep op in. Samen met de trainer zoeken we naar een oplossing. Op die manier zit je direct in de wedstrijd. Als je zélf kunt beslissen wat je op het veld moet uitvoeren, pik je dat makkelijker op. Niet of half luisteren tijdens een bespreking is bij ons geen optie.”

Heb je zelf al zo’n analyse gemaakt?

“Ja, tegen Roeselare. Daar werden zelfs grapjes over gemaakt. Ik kreeg beelden waarover ik weinig kon zeggen. Vond ik.” ( lacht) S

PETER T’KINT

‘Ik heb een mooie tijd beleefd bij Anderlecht.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier