Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

‘Ik zou geld geven om een bekerfinale te spelen’

Nu is het mathematisch zeker: Cercle Brugge kan zich niet meer plaatsen voor play-off 1. “Omdat we in de heenronde niet altijd even goed speelden, soms zelfs punten weggaven en ook wel wat pech kenden”, zegt aanvoerder Denis Viane. “Ik vind het een prestatie dat we dankzij een prima terugronde toch nog tot op de voorlaatste speeldag in de running waren voor play-off 1.”

Liegt de rangschikking niet? Hoort Cercle niet bij de beste zes ploegen van de Jupiler Pro League?

“Na 28 wedstrijden blijkbaar niet, maar misschien waren we er na 30 wedstrijden wel bij geweest. We gingen winnen op het veld van Moeskroen maar die punten werden afgetrokken. Voor de terugmatch gaven ze forfait, maar je mag er toch van uitgaan dat je hen thuis kunt kloppen.”

Vind je dat Cercle net als Lokeren een verzoekschrift bij de Belgische Arbitragecommissie voor de Sport moet indienen om het reglement aan te vechten?

“Neen, als voor het seizoen iedere club zich akkoord verklaart met dat reglement, moet je de dag dat het toegepast wordt geen klacht neerleggen.”

Moet er een tweederdemeerderheid gezocht worden om het te wijzigen?

“Dat laat ik in het midden. Misschien heb ik daar wel een mening over, maar het is niet aan mij om over deze materie iets te verkondigen.”

Woensdag spelen jullie op eigen veld de heenwedstrijd van de halve finale van de Cofidis Cup tegen Roeselare, voor wie de competitiewedstrijd voor het behoud van zondag tegen Westerlo topprioriteit is. Waarom zou Cercle de bekerfinale níét halen?

“Als we ons niveau niet halen, komen we in de problemen tegen eender welke ploeg. Roeselare is een moeilijk te bespelen tegenstander, bleek vorig seizoen trouwens ook in de kwartfinale van de beker ( Cercle plaatste zich toen na een 2-1-nederlaag in Roeselare en een 1-0-zege thuis, nvdr). Het is logisch dat hun prioriteit bij het vermijden van de degradatie ligt, maar de kans om de bekerfinale te spelen, geeft elke speler altijd iets extra’s.”

Als je had mogen kiezen: play-off 1 of de bekerfinale?

“Ik denk dat ik meer kans maak om ooit nog play-off 1 te bereiken, ik zou geld geven om een bekerfinale te spelen. Ik was als supporter aanwezig op de laatste bekerfinale van Cercle: in 1996 tegen Club, toen we in de zak zijn gezet. Ik weet wat het teweegbrengt, dat was één groot feest. In de jeugd ben ik opgegroeid met het idee dat het voor Cercle het hoogst haalbare was en dat is altijd een ultieme droom geweest. Het zou voor mij zeker een kippenvelmoment zijn.” S

CHRISTIAN VANDENABEELE

‘Na 30 wedstrijden waren we misschien wél bij de top zes geweest.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier