Bergen speelt vanavond voor de beker tegen Rupel Boom en ontvangt volgende week dinsdag Anderlecht. Coach Dennis van Wijk over de verwachtingen.

Voor het seizoen werden jullie niet bijzonder hoog ingeschat.

Dennis van Wijk: “De kranten voorspelden ons in het algemeen de laatste plaats. We doen veel beter en dat verbaast me niet. Ik had al van in het begin een goed gevoel. Soms voetballen we misschien nog een beetje te naïef, vind ik. Maar ik klaag niet, de balans is onverhoopt goed. Langs de andere kant blijft de doelstelling het behoud. Daar zijn we al voor 90 procent zeker van.

“Je moet ook logisch blijven: drie maanden geleden dichtten ze ons een degradatie toe en nu bombarderen ze ons tot kanshebber voor play-off 1. Misschien moeten de analisten eens wat kritischer voor zichzelf zijn en toegeven dat ze zich vergist hebben in Bergen. Ik zal pas beginnen te denken aan play-off 1 als we drie à vier speeldagen voor het einde nog in de running zijn.”

In de beker nemen jullie het in de kwartfinale op tegen derdeklasser Rupel Boom. Een haalbare kaart.

“Inderdaad. Eens het behoud verzekerd is, kunnen we ons echt gaan focussen op de beker. We beseffen dat de halve finale of zelfs de finale tot de mogelijkheden behoort. Dat zou historisch zijn voor deze club.”

Tegen STVV boekten jullie onlangs jullie eerste uitoverwinning van het seizoen in de competitie …

“Ja, daar hebben we lang op moeten wachten. We voetbalden er compacter op het middenveld, iets wat we ook al uit op Anderlecht, Cercle Brugge en Beerschot geprobeerd hadden. Toen zonder succes. Op Stayen hadden we de omstandigheden ook wat mee. Voor dezelfde prijs waren we geklopt. Die overwinning kan wel een positief psychologisch effect hebben, kijk naar vorig weekend op Waregem.”

Hecht Dennis van Wijk veel belang aan psychologie?

“Ik vind dat een belangrijk onderdeel van de job van trainer. Je staat toch voor een groep jongeren van 18 tot 30 jaar. Hoe ouder je als trainer wordt, hoe meer kans op een generatieconflict. Je moet dus de taal van de spelers spreken. De jongeren zijn vandaag de dag bezig met iPhones, iPads, Twitter en Facebook. Ze lopen de hele tijd met een gsm rond. Om wie te bellen? Soms vraag ik me dat af.

“Er is niet alleen het leeftijdsverschil. In een groep van 25 spelers heb je ook verschillende talen, culturen, religies, huidskleuren … Daar moet je ook rekening mee houden. De spelers moeten niet mijn vrienden zijn. Vriendschap is in mijn ogen niet essentieel in het voetbal. Respect is dat wel.”

Kan Jérémy Perbet een hoger niveau aan?

“Waarschijnlijk wel, maar dat hangt af van de filosofie die zijn eventuele nieuwe club hanteert. Hij is een speler voor een ploeg die dominant voetbal brengt. In die zin zou hij bij Ajax, een technische ploeg die op balbezit speelt, niet misstaan. Misschien past hij zelfs nog beter bij PSV, waar de sfeer familialer is.”

En in België?

“Anderlecht is ook een technische ploeg die op de helft van de tegenstander voetbalt. Het is aan hem om de goede keuze te maken. Maar wie weet blijft hij wel bij Bergen? Hij voelt zich hier goed.”

DOOR DANIEL DEVOS

“Perbet zou niet misstaan bij Ajax of PSV.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier