Ondanks een behoorlijke start bij Man United krijgt Memphis Depay nu snoeiharde kritiek. Een eerste opflakkering tegen Watford dit weekend vraagt om bevestiging tegen zijn ex-club PSV.

Memphis Depay (21) was met 22 competitiegoals vorig seizoen de grote roerganger van de wederopstanding van PSV Eindhoven, dat na vier jaar dominantie van Ajax Amsterdam nog eens de landstitel in Nederland pakte. Het leverde de flankaanvaller een lucratieve transfer naar de Premier League op. Het Manchester United van landgenoot Louis van Gaal betaalde om en bij de 30 miljoen euro voor hem.

Na een bevredigende start, met uitschieters in de CL-kwalificatiewedstrijden tegen Club Brugge (2 goals en 2 assists), ging de motor sinds begin oktober aan het sputteren. De voorbije weken verzeilde Depay bij Man U op de bank of haalde hij zelfs de wedstrijdselectie niet.

Vooral zijn gedrag weekt heel wat kritiek los. Naast het veld vanwege zijn extraverte outfits, op het veld vanwege zijn gebrek aan discipline en teamgeest. Onder meer Nederlands bondscoach Danny Blind wond er geen doekjes om: ‘In het topvoetbal moet je in een team kunnen functioneren en dat doet Depay niet altijd. Hij past kwalitatief gezien in de toekomst van het Nederlandse voetbal, maar het is zo dat andere zaken ook een rol spelen.’ Reden genoeg om zijn paradepaardje te passeren voor de oefeninterlands tegen Wales en Duitsland (die uiteindelijk niet doorging). Pas na uitvallen van Ajaxspits Anwar El Ghazi werd Depay toch bij de selectie gehaald.

De Britse paparazzi zoomen ondertussen gretig in op de levenswandel van het Nederlandse toptalent. Hoe hij met zijn eigen Mercedes achter de spelersbus van Manchester United moest rijden omdat hij te laat op de afspraak was verschenen. Of hoe hij een parkeerboete onder zijn ruit vandaan haalt, verscheurt en achteloos op de grond gooit.

Ook Louis van Gaal heeft stilaan genoeg van de vedetteallures die zijn topaankoop vertoont en sommeerde zijn assistent en Man U-boegbeeld Ryan Giggs om zich intensief met de speler bezig te houden. De geïnvesteerde miljoenen moeten immers renderen. Een nieuwe mislukking à la Angel Di María kan de zelfverzekerde Nederlandse coach missen als kiespijn.

Tegen Watford kreeg Depay van Van Gaal een eerste kans om zich te herpakken. De gecontesteerde winger maakte de openingsgoal en zette zijn ploeg zo op weg naar een bevochten 1-2-zege. Of dat genoeg is om de storm rond zijn persoon te doen liggen, valt nog af te wachten. En vraagt vooral om bevestiging. Tegen ex-club PSV zou vanavond een uitstekende gelegenheid zijn. In de heenmatch van dit CL-treffen scoorde Depay eenmaal maar ging Man U wel met 2-1 de boot in. In Nederland hopen ze op eenzelfde evolutie als bij Robin van Persie, die als jongeling aanvankelijk ook als arrogante rebel werd afgeschilderd en pas op latere leeftijd een gerespecteerde topvoetballer werd.

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier