Sebastian Deisler keert vroeger terug uit Turijn.

Zes wedstrijden, één goal en één assist, dat zijn de statistieken van Sebastian Deisler (24) dit seizoen bij Bayern München. Vorige week haalde trainer Felix Magath hem bij de rust van de competitiewedstrijd tegen Schalke naar de kant. Vier dagen later belde Deisler vanuit het Turijnse hotel waar Bayern de CL-wedstrijd tegen Juventus voorbereidde naar de clubmanager. Hij wilde naar huis. Meteen. Deisler wist dat hij niet aan de aftrap zou komen, pakte zijn koffers en sprong op het eerste vliegtuig richting München om er de dokter te zien die hem het afgelopen jaar voor een depressie behandelde.

Na de 4-1 van Bayern tegen Dortmund op 9 november vorig jaar (met twee assists van Deisler) vroeg hij om psychologische steun. Hij kon de druk van het topvoetbal, die sinds zijn debuut bij Mönchengladbach in 1998 op zijn schouders rust, niet meer aan. Na 14 Bundesligawedstrijden heette Deisler het grootste jeugdtalent én de redder van het vaderland te zijn. Op zijn negentiende verhuisde hij voor twee miljoen euro naar Hertha BSC, twee jaar later voor het tienvoudige naar Bayern München. Deisler sukkelde echter van de ene blessure in de andere en bleek mentaal niet opgewassen om met de hooggespannen verwachtingen om te gaan. In november ging hij in behandeling in een ziekenhuis in München.

Op 26 januari van dit jaar mocht Deisler naar huis, op 2 februari hervatte hij de individuele trainingen. Het EK liet hij aan zich voorbijgaan, om na vier weken vakantie als een herboren mens de voorbereiding aan te vatten. Vanaf de eerste speeldag behoorde Deisler weer tot de kern bij Bayern. Daar deed hij zijn best, maar zijn prestaties gingen van matig naar zwak. “Sebastian zet zichzelf te zeer onder druk, hij kan er moeilijk mee om als hij niet goed speelt”, aldus de behandelende arts die de inzinking van vorige week als tijdelijk omschreef en verwacht dat Deisler over een paar weken weer gewoon de oude is. (GF)

Andreas Köpke (42), ex-international, volgt Sepp Maier op als keeperstrainer van de nationale ploeg. Hij tekende tot 2006. Thomas Doll (38) is de nieuwe trainer van staartploeg HSV na het ontslag van Klaus Toppmöller. Doll, een van de eerste spelers die vanuit de DDR overstapten naar de Bundesliga, trainde tot vorige week de amateurs van HSV. Zaterdag won HSV alvast de eerste wedstrijd onder de nieuwe trainer. Emile Mpenza scoorde een van beide goals. (GF)

TOPSCHUTTERS : 1. Neuville (Mönchengladbach) 8 goals ; 2. Cacau (Stuttgart), Klose (Bremen), Mintal (Nürnberg) 6 goals.

GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier