Nick Nuyens tipt op Filippo Pozzato voor de Ronde van Vlaanderen.

Zaterdag zat Nick Nuyens voor het eerst sinds zijn val in Parijs-Nice weer een uurtje op de fiets. Zijn hoop is om in de Ronde van Turkije, vanaf 22 april, opnieuw in competitie te komen. De uittredende winnaar van de Ronde van Vlaanderen volgde vorige week aandachtig de Vlaamse semiklassiekers op tv en wikte de favorieten.

“Van Fabian Cancellara weten we al sinds Sanremo dat hij weer super is”, zegt Nuyens. “Maar hoe de krachtsverhoudingen precies liggen tussen de Zwitser en Tom Boonen, daar werden we eigenlijk niet echt wijzer over. Op geen enkele helling zagen we de twee voluit tegen elkaar rijden, mede door de pech van Cancellara in de E3.

“Heel belangrijk vind ik dat Boonen rapper is in de sprint en dat voor zichzelf kon bevestigen. Na zijn spurtzeges in Harelbeke en Wevelgem moet hij een boost van vertrouwen hebben gekregen. De vraag voor zondag is dus niet hoe Boonen het Cancellara moeilijk moet maken, maar andersom. Het is aan Cancellara om van Boonen af te raken. In het verleden bewees de Zwitser al dat hij daartoe in staat is. Als híj het niet kan, dan niemand. Dat de Oude Kwaremont de rol overneemt van de Muur, komt Cancellara zeker niet slecht uit. Op de Kwaremont kan hij een kloof beter uitdiepen.

“De Ronde zal hoe dan ook een mooie tweestrijd worden. Alleen hoop ik dat de twee topfavorieten zich niet blindstaren op elkaar. Er liggen nog andere kerels op de loer. Filippo Pozzato in de eerste plaats. Hij is weer volledig op niveau en mijn geheime favoriet. Je ziet dat Pippo gebrand is op een superprestatie. In de E3 reed hij op de Tiegemberg zijn groepje helemaal uit elkaar. Ik verzeker je: op de Tiegemberg is dat niet vanzelfsprekend. Pozzato is bovendien een slimme renner die de koers goed leest.

“Ik zou toch ook maar uitkijken voor Oscar Freire. Een verrassende naam misschien voor de Ronde van Vlaanderen, maar ik weet dat hij al jaren streeft naar een goeie prestatie in die wedstrijd. Ik sluit niet uit dat er een groepje van een vijftiental naar de finish rijdt en dan zie ik Freire daar wel bij zitten. Na de laatste beklimming van de Paterberg is het makkelijker om een achtervolging op gang te brengen dan op het oude parcours na de Bosberg. De laatste dertien kilometer gaan over grote, brede wegen.

“Het risico bestaat ook dat de topfavorieten afwachtend zullen rijden en alles op de laatste keer Oude Kwaremont – Paterberg willen zetten. Ik verwacht dat sommige outsiders daarop zullen speculeren. Het parcours is voor iedereen nieuw. Dus zal het ook voor de favorieten zaak zijn om zich niet te misrekenen. In de ploeg van Boonen kunnen ze zoals in de goeie oude tijd veel pionnen naar voren schuiven en de rest nerveus maken. Al kon ook het team rond Cancellara mij vorige week wel overtuigen.”

door Benedict Vanclooster

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier