Op 25 augustus wordt in Monaco de Europese Voetballer van het Jaar verkozen. Op de shortlist staan vier spelers van CL-winnaar Real Madrid.

Wordt het een kreet of zullen er traantjes vloeien? Veel kans dat eind augustus op het podium van het Grimaldi Forum in Monaco ene Cristiano Ronaldo weer de show steelt, wanneer de UEFA er de naam van de Europese Voetballer van het Jaar onthult.

Het referendum werd voor het eerst in het leven geroepen in 1956 door France Football. De eerste winnaar was de Engelsman Stanley Matthews, toen uitkomend voor Blackpool. In 2011 nam de UEFA de organisatie in handen en dit in samenwerking met ESM, de European Sports Media, dat tal van internationale bladen groepeert en waarvan Sport/Voetbalmagazine lid is. Sindsdien bestaat de jury uit 55 journalisten uit de 55 bij de UEFA aangesloten landen, voor België brengt Sport/Voetbalmagazine een stem uit. De verkiezing gebeurt in twee rondes. De eerste is inmiddels achter de rug, daaruit zijn tien spelers weerhouden. Op 5 augustus wordt de lijst teruggeschroefd naar drie kandidaten. Een van hen wordt eind volgende maand dan Europees Voetballer van het Jaar.

SPAANSE DOMINANTIE

De trofee ging het vaakst, acht keer, naar een speler uit de Duitse competitie. Franck Ribéry (Bayern München) was de laatste in 2013. Voor de vorige winnaar uit de Bundesliga moeten we echter al teruggaan naar 1996, met Matthias Sammer (Borussia Dortmund). De laatste jaren valt de dominantie van de Spaanse competitie op en dat is nu niet anders: op de shortlist van tien spelers staan er zeven uit de Primera División. In totaal kregen 37 spelers stemmen in de eerste ronde. Onder hen ook drie Rode Duivels: Eden Hazard, die vorig jaar nog de shortlist van tien spelers haalde, Toby Alderweireld en Kevin De Bruyne.

Een opvallende naam op de lijst is die van Pepe. Wint een verdediger de trofee nog eens, tien jaar na Fabio Cannavaro in 2006? Waarschijnlijker is dat een van zijn Koninklijke ploegmaats de prijs mee naar huis neemt. Real Madrid won de Champions League en eindigde als tweede in de Spaanse competitie na een indrukwekkende eindrush. Topfavoriet voor de trofee is uiteraard Cristiano Ronaldo, die eerder al won in 2008 en 2014. Met een derde trofee zou hij Lionel Messi, Johan Cruijff, Michel Platini en Marco van Basten evenaren. Afgelopen seizoen was CR7 goed voor 35 goals en 11 assists in de Primera División en 16 doelpunten en 4 assists in de Champions League. Bovendien won hij met Portugal het EK. Hoewel hij in de finale geblesseerd uitviel, was zijn bijdrage tot de beker niet miniem: hij maakte drie goals en gaf evenveel assists.

LYON BOVEN

Ook de beste Europese Voetbalster van het Jaar wordt eind augustus in Monaco gekozen. De drie laatste winnaressen – Nadine Angerer (2013), Nadine Kessler (2014) en Célia Sasic (2015) – hebben de Duitse nationaliteit, maar alle drie stopten ze intussen met voetballen.

Op de shortlist van tien speelsters is de aanwezigheid van Lyon, dat de Champions League voor vrouwen won tegen het Duitse Wolfsburg, verpletterend. Maar liefst acht van de tien kandidaat-winnaars kwamen vorig seizoen uit voor de Franse club. Het meest in het oog springend is de Noorse aanvalster Ada Hegerberg, die met dertien goals topschutter werd van de Champions League. De twee resterende speelsters op de shortlist voetbalden het afgelopen jaar voor Duitse clubs.

Een speciale vermelding ook voor Tessa Wullaert, die als enige Belgische speelster stemmen kreeg.

DOOR STEVE VAN HERPE – FOTO BELGAIMAGE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier