Jean Tigana, Laurent Blanc en 39 anderen wilden Jacques Santini opvolgen.

Claude Simonet, de voorzitter van de Franse voetbalbond, had vorige week meer dan de handen vol met het dossier rond de opvolging van Jacques Santini als bondscoach van les Bleus. Hij ontving de kandidaturen van gereputeerde namen en hield gesprekken met Glenn Hoddle, Bruno Metsu, Jean Tigana, Laurent Blanc en Raymond Domenech. Los daarvan polste Simonet ook eens naar de mening van Aimé Jacquet. Deze oud-bondscoach geniet in eigen land immers van een enorm aanzien. Als nationaal technisch directeur was hij dan ook ideaal geplaatst om zijn mening te formuleren over de perfecte opvolger voor Santini, die naar Tottenham trok.

Het zorgde er voor dat steeds vaker de naam van Domenech naar voor werd geschoven. De reden ligt voor de hand. De trainer van de nationale beloften maakt deel uit van de technische commissie en onderhoudt goede contacten met Jacquet. Bovendien had hij twee jaar geleden ook zijn stem in de keuze van Santini. In het verleden was Roger Lemerre ook een product van de technische commissie, waarbij ze na het desastreus verlopen WK in Japan en Zuid-Korea veel aan prestige verloren. Maar ondertussen behoort die zaak ook al lang tot het verleden, waardoor de technische commissie

Domenech werd dus naar voor geschoven als een valabele kandidaat-opvolger van Santini. Velen vrezen immers voor het moeilijke karakter van Tigana en het gebrek aan ervaring bij Blanc, toch de meest geciteerde namen. Raymond Domenech heeft als voordeel dat hij zelf geen onaardige voetballer was en enorm veel respect geniet voor zijn voetbalkennis en tactische ingrepen. Ook zijn goede resultaten met de beloften vormen een pluspunt. Maar in tegenstelling tot in 2002 stelde hij deze maal zelf zijn kandidatuur niet. Hij benadrukte bij Simonet dat hij zich meer een werknemer van de voetbalbond voelt dan iemand met de verantwoordelijkheid van een bondscoach. Maar aan loyaliteit zou het hem niet ontbreken om bij een officiële vraag over te nemen van Santini, daar eens grondig over na te denken.

Ondanks zijn gevorderde leeftijd lijkt Domenech dus iemand voor de toekomst. Meer dan waarschijnlijk zal hij nauwer betrokken worden bij de werking van de nationale ploeg. Leuk om weten is dat de huidige derde man een paar maanden geleden door een spelersmakelaar werd aangeboden als trainer voor FC Brussels. (PB)SEYI GEORGE OLOFINJANA, een Nigeriaan van het Noorse Brann Bergen, tekende een contract bij Monaco. Ook Auxerre toonde interesse, maar kon niet dezelfde financiële voorwaarden geven. JEAN-CLAUDE DARCHEVILLE pakte uit met een opmerkelijk. De topschutter van Bordeaux laakte immers de houding van zijn ploeggenoten. Sinds hij werd geopereerd aan de knie, vond geen enkele medespeler het de moeite eens te informeren naar zijn toestand. Zijn conclusie is duidelijk. “Het voetbalwereldje is gewoon onmenselijk, een milieu van pure egoïsten.” NANTES toont interesse voor Ional Danciulescu, een jonge spits van Dinamo Boekarest. MARCEL DESAILLY, die zijn contract opzegde bij Chelsea en ook stopte als international, heeft nog geen zicht op zijn toekomst. De centrale verdediger hoopt nog een jaar te voetballen. Marseille lijkt een voorname kandidaat. MIDO, die vorige week vader werd, lonkt steeds nadrukkelijker naar een Engelse club. Bij Marseille zijn ze de nukken en vedettenneigingen van de Egyptische spits beu. (PB)

PB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier