De Golden State Warriors klopten de Cleveland Cavaliers met 4-0 in de NBA-finals en pakten zo hun derde titel in vier jaar.

Liefst 400.000 euro aan (gesponsorde) champagneflessen ontkurkten Stephen Curry, finals MVP Kevin Durant en hun ploegmaats na hun derde titel, de eerste keer met een 4-0 sweep in de finale. Een wandeling in het park dus? In geen geval. Iedereen bij Golden State had het over het moeilijkste kampioenenseizoen, met vóórsprong. Al tijdens de reguliere competitie speelden de Warriors wispelturiger dan ooit: flitsend basketbal afgewisseld met pijnlijke nederlagen, wegens een gebrek aan concentratie/motivatie. Ook in de play-offs zette zich dat door. Zelfs binnen bepaalde matchen, waarin ze, zoals tegen de Houston Rockets, 10 of meer punten achter kwamen, en dan met één fenomenaal quarter – hun geliefkoosde derde – de scheve situatie toch rechtzetten. Simpelweg omdat geen team meer talent heeft dan de Warriors, met naast Curry en Durant nog Draymond Green en Klay Thompson.

Maar ook interne problemen, zo bleek na de finale. Veteraan David West bekende dat mochten die bekend raken iedereen énorm zou trippen – volgens sommige bronnen worstelden minstens twee belangrijke spelers tijdens het seizoen met zware persoonlijke challenges. Máár, zei West ook: dat dat niet gelekt werd – zéér opmerkelijk in de NBA – en dat ze desondanks toch de titel pakten, pleitte dan weer voor de samenhang bij de Warriors, gesmeed door meestercoach Steve Kerr.

Niettemin had Golden State ook veel geluk, zoals bij een 3-2-achterstand tegen Houston. Chris Paul, samen met James Harden dé man bij de Rockets, viel toen geblesseerd uit, en zo wonnen Curry en co nog de series met 3-4. En dan was er nog de fameuze game one tegen Cleveland die ze evengoed hadden verloren zonder ultieme blunders bij de Cavaliers. LeBron James, die die match liefst 51 punten had gescoord, was zo kwaad dat hij zijn hand tegen een bord sloeg en een beentje brak. Een herhaling van zijn buitenaardse eerste wedstrijd zat er in de drie volgende niet meer in. Zo kregen de Warriors een vrijgeleide naar de titel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier