Manchester City is na de 3-1-zege tegen United voor heel even de ploeg van ’t stad.

Een week na de grote Antwerpse derby stond die in Manchester op de kalender. De laatste thuiszege van City op Maine Road dateerde al van 23 september 1989. In de begindagen van Alex Ferguson als manager van United werd die toen met 5-1 naar huis gespeeld door de stadsgenoot. Onlangs gaf Sir Alex toch toe dat hij de intensiteit van de wedstrijd had onderschat en het verkeerde team had opgesteld. Vijf jaar later zorgde een dramatische ommekeer (van 2-0 naar 2-3) dankzij een sublieme Eric Cantona ervoor dat United zijn eerste dubbel op het veld van de stadsgenoot pakte.

Twee jaar geleden zorgde David Beckham voor de zege in een wedstrijd waarin Alex Ferguson niet eens aanwezig was. Hij vond het huwelijk van zijn zoon Marc belangrijker. Schande sprak men toen. Zaterdag was Ferguson wel present, voor de laatste derby op Maine Road. City verhuist immers volgend seizoen naar het gloednieuwe Manchester Stadion. Na de 3-1 was Sir Alex opnieuw boos op zijn team, dat hij laksheid en een gebrek aan concentratie verweet. United, zonder Roy Keane (die onlangs nog bekende in de vorige derby op Old Trafford vrijwillig de Noor Alf IngeHaaland door midden te hebben getrapt), Nicky Butt en Beckham, ging achterin diverse keren in de fout en werd daarvoor afgestraft door Nicolas Anelka en Shaun Goater.

Diverse pogingen van de bezoekers werden door doelman Peter Schmeichel, tot drie jaar geleden nog in de goal van United, uit zijn kooi geranseld. Schmeichel, die de voorbije weken langs de kant bleef met een knieblessure maar deze match absoluut niet wilde missen, verliet in ’99 na de finale van de Champions League United. Opmerkelijk was ook dat uitgerekend Goater scoorde. Hij werd ontdekt door Sir Alex tijdens een tournee met United, kreeg een contract, maar speelde nooit voor de A-ploeg. Hij verzeilde in de lagere afdelingen, promoveerde vervolgens met City, maar iedereen verwachtte dat hij nooit in eerste klasse in de ploeg zou staan. Hij nam op gepaste wijze revanche.

Voor Kevin Keegan was het de derde opeenvolgende zege. Goed een maand geleden lag King Kev onder vuur en leek zijn job in gevaar. De verontwaardiging was groot toen City door derdeklasser Wigan uit de Ligabeker werd gekegeld. Keegan, een nostalgicus, vond verder dat de derby de passie van vroeger miste. Niet verbazend vonden waarnemers : 16 van de 22 spelers op het veld kwamen van buiten de Britse eilanden (PTK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier