Maandag begint in Amsterdam het zesdaagseseizoen.

Dertien zesdaagsen staan er deze winter op het programma en daarvan opent Amsterdam volgende week maandag de rij. Mogelijk gebeurt dat met een overwinning van de Nederlanders Robert Slippens en Danny Stam. Slippens, die vorig seizoen vrijwel de hele winter miste na een val in de Schaal Sels, kende een uitstekende zomer, won enkele wegkoersen en is klaar om weer zijn plaats aan de top in te nemen. Slippens en Stam moeten voor weerwerk kunnen zorgen tegenover de superieure Zwitsers Bruno Risi en Franco Marvulli, die vorig seizoen acht van de twaalf zesdaagsen wonnen. De 39-jarige Risi, zonder meer een van de grootste pistiers aller tijden en inmiddels al aan 47 overwinningen toe, leek na het afhaken van zijn ploegmaat en boezemvriend Kurt Betschart wel bevrijd. Met zijn klasse en ijzeren gestel dicteerde hij vooral het gebeuren in de ploegkoersen. Franco Marvulli, die over heel veel talent beschikt maar met de look van een glamourboy niet altijd voor zijn vak leefde, groeide met een ploegmaat van dat niveau boven zichzelf uit. Beiden werden wereldkampioen ploegkoers en zijn op dit moment de koningen van de ovale baan.

Afwachten wordt het hoe Iljo Keisse zich verder ontwikkelt. De in december 25 wordende Gentenaar boekte vorige winter veel progressie, maar dat viel niet altijd op. Sterker nog : toen zijn vaste teamgenoot Matthew Gilmore ten val kwam en vervolgens een punt zette achter zijn carrière, leek Keisses opgang wat te worden geremd. Keisse krijgt nu zeker al in de zesdaagsen van Amsterdam, München en Gent de Duitse krachtpatser Robert Bartko aan zijn zijde. Beiden wonnen vorig seizoen de zesdaagse van Rotterdam. Met het oog op de Olympische Spelen van Peking zal Keisse ook een paar keer rijden met Kenny De Ketele.

Veel nieuwe namen moeten er dit seizoen niet worden verwacht. Duitsland zoekt tevergeefs naar een nieuwe, sterke ploeg. De jonge Leif Lampater heeft talent, maar er ligt nog een lange weg vóór hem. De oudere Duitse specialisten, zoals Andreas Beikirch, zijn over hun hoogtepunt heen of weten, zoals de bijna 42-jarige Andreas Kappes, van geen ophouden. Dat Erik Zabel ook deze winter weer een aantal zesdaagsen rijdt, is daarom een goede zaak. Zabel haalde in deze wedstrijden een opmerkelijke score : hij reed in zijn carrière zeventien zesdaagsen en won er tien van.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier