Bergen lijkt met kersverse coach Christophe Dessy, al de negende trainer in 5,5 seizoenen, terug op de rails na de 5-2-overwinning tegen FCV Dender. Als alle spelers aan hetzelfde zeel trekken, moet deze ploeg zonder problemen in eerste klasse kunnen blijven. Maar hoe lang zal deze eendracht duren? Na zijn ontslag afgelopen donderdag liet hoofdcoach Thierry Pister het zich nog maar eens ontvallen: “Het was niet de gemakkelijkste spelersgroep waarmee ik werkte.” Pister werd herhaaldelijk geconfronteerd met een onhandelbare kern.

De Bergense kleedkamer bestaat uit drie clans. In de eerste plaats is er de vrij onschuldige groep van Vlamingen: Kevin Oris, Ludovic Buysens, Jérôme Vanderzijl en Steven De Pauw. De Nederlandstaligen zonderen zich zeker niet systematisch af. Dat ze elkaar opzoeken, lijkt logisch door het taalverschil. De tweede groep is die van de ‘gedegouteerden’: Frédéric Herpoel, Alessandro Cordaro, Cédric Roussel en Roberto Mirri. Zij hebben het allemaal wat gezien bij de club, maar liggen vooral overhoop met de derde clan. Daar vinden we de dwarsliggers terug. Rebellen zoals Mohamed Dahmane, Mounir Diane, Kevin Hatchi en Cédric Collet. Ook Fadel Brahami sluit zich regelmatig bij hen aan.

Onder Pister stelde die derde clan de wetten in de kleedkamer en probeerde zelf bepaalde sportieve beslissingen te nemen. Het was bijvoorbeeld hun bedoeling om Cordaro uit de ploeg te krijgen. De reden hiervoor? Middenvelder Cordaro kan zowel op links als op rechts uit de voeten, maar kan ook in steun van de aanval spelen. Hij is dus een rechtstreekse bedreiging voor Collet, Brahami en Diane.

Komt daar nog bij dat veel spelers al rondbazuinden Bergen te willen verlaten. Sommigen deden dat rechtstreeks in de pers en spaarden daarbij het bestuur niet. Het lijkt alsof ze zo snel mogelijk uit de hoofdstad van Henegouwen weg willen. “Er zitten leugenaars in het bestuur. De dag waarop ik vrijuit spreek, rest er voor de club geen andere keus dan me mijn C4 aanbieden”, zo zei Herpoel een paar weken geleden. Dahmane: “Ze hebben ons wijsgemaakt dat Bergen een ploeg aan het bouwen was voor de linkerkolom. En de mensen hebben het geloofd. Het was stom van mij, maar ik ben er ook ingetuind.” Fleurival: “Ik vertrek tijdens de winterstop.” Jay: “Sommige dagen kom ik trainen met lood in de schoenen. Als ik de kans krijg, vertrek ik terug naar Frankrijk.”

Laat het duidelijk zijn: Christophe Dessy staat voor een serieuze uitdaging.

PIERRE DANVOYE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier