Uitgerekend op de dag dat Daniel Van Buyten de tijd rijp achtte om zich via zijn website uit te roepen tot een international die verantwoordelijkheid wil opnemen, maakte Stijn Stijnen bekend dat hij ermee stopt als Rode Duivel. Het ene kan niet helemaal los van het andere worden gezien. De nationale selectie valt al langer uiteen in meerdere clans met als uitersten het ‘kamp-Van Buyten’ en het kleinere, maar mondige ‘kamp- Simons‘. Van contact tussen beide was geen sprake: hoewel Simons en Van Buyten zij aan zij speelden op het veld, wisselden zij erbuiten geen woord met elkaar. Op hotel bezetten zij elk steevast een uiteinde van de tafel.

Naast Timmy Simons waren de vaste plaatsen voor Stijnen en Wesley Sonck, zijn ex-ploegmaats bij Club Brugge. Met die hoek wordt nu afgerekend. Dick Advocaat, geflankeerd door zijn assistent Marc Wilmots, maakte vorige week de niet-selectie van aanvoerder Simons bekend en stelde openlijk de nummer 1-positie van Stijnen in vraag. Ook Sonck behoort tot de geviseerde oude garde, maar bij gebrek aan diepe spitsen ontspringt hij (voorlopig) de dans. Veelbetekenend is dat Advocaat de hoop uitsprak dat het snel weer goed komt met Tom De Sutter. Voor Stijnen en Simons zijn er voldoende alternatieven.

Simons, Stijnen en Sonck lagen slecht bij de grote groep jonge, Franstalige internationals die zij vaak aanpakten op hun gebrek aan professionalisme. Met de subtiele liquidatie van één kamp kiest de bondscoach nu voor een eenvoudige, opportunistische oplossing. Met Mirallas, Hazard, Pocognoli en wie weet nog Vanden Borre bevindt een belangrijk deel van het kapitaal van de Rode Duivels zich in het kamp-Van Buyten. Alternatieven voor hen zijn er niet. “Als Van Buyten een banaan eet, zal Mirallas hem pellen”, drukt een insider het plastisch uit. Buiten zijn kamp heeft Van Buyten weinig aanzien.

Stijnen noemde geen spelers, maar hekelde scherp de bondstop, Anderlechtman Philippe Collin op kop (die vier maanden geleden zijn spelers thuishield van de Kirin Cup, waar Stijnen wél was), en verrassend ook mensen uit de technische staf. Zijn dank ging naar Frank Vercauteren, naar wiens interview in De Morgen vorige zaterdag hij nog verwees. Hij citeerde de passage waarin de opgestapte ex-bondscoach zich afvraagt of Advocaat wel alles weet en misschien maar één partij heeft gehoord, en in bedekte termen de verwijdering van Simons, Stijnen én Sonck al aankondigt.

Vercauteren (zie interview op pag. 34-38) wenste slechts kort te reageren maandagmiddag. “Ik begrijp de beslissing van Stijnen en steun hem.”

JAN HAUSPIE EN RAOUL DE GROOTE

‘Ik begrijp Stijnen en ik steun hem.’ Frank Vercauteren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier