‘Zo, hebben we weer lekker kunnen lullen’, zegt Jan Mulder na anderhalf uur verbazing, bewondering en ergernis over Guardiola, Falcao, de nakende verhuis van Anderlecht, het vertrek van Biglia én de Rode Duivels.

Er hangt, naast regen, ook nostalgie in de lucht wanneer Jan Mulder brasserie Cirio in het centrum van Brussel binnenstapt. Uit de platenzaak Collector’s, naast de Cirio, waar hoezen met lp’s uit de jaren zestig en zeventig de bezoeker aanstaren, klinkt de melodie van een oude hit van de Canadese bard Leonard Cohen: ‘Lover, lover, lover, come back to me.’ Alsof de stad Brussel Mulder zelf aanspreekt.

In deze brasserie gaf Mulder al interviews halfweg de jaren tachtig. Veel bezoekers zouden, zo te zien, best stamgasten uit die tijd kunnen zijn. Mulder bestelt een koffie en vraagt: “Waar gaan we het over hebben?”

Bijvoorbeeld over wat je het afgelopen seizoen in het internationale voetbal het meest verrast heeft?

Jan Mulder: “Dat Robin van Persie zo fenomenaal goed was in zijn eerste seizoen bij Manchester United, een van de drie grootste clubs ter wereld. Daar kom je met een enorme druk op de schouders. En dan toch het doelpunt van het jaar scoren, waarmee ze tegen Aston Villa kampioen worden.

“Doe mij ook maar ArjenRobben die zijn krakkemikkige carrière laat uitmonden in dat doelpunt in de Champions Leaguefinale. Hij miste twee, drie enorme kansen, zijn eigen publiek begon hem alweer uit te foeteren, maar hij bleef rustig. Dat vond ik zo sterk. En dan maakt hij in die laatste minuut, volledig rustig en in balans, met een weergaloze dribbel en uitstekend voetenwerk een werelddoelpunt. Dat kon hij omdat hij meester over de situatie was, en niet opgefokt.”

Is rustig blijven voor topspelers moeilijker dan vroeger?

“Absoluut, er zit veel meer pers op. Ik zag onlangs een filmpje in het Nederlandse programma Andere Tijden Sport. Daarin werd Romario gepresenteerd bij Barcelona, komende van PSV. Welnu: in Camp Nou zat toen geen kip! Vandaag zitten er 70.000 mensen wanneer Neymar voorgesteld wordt. Die gaan allemaal gelukkig naar huis, en hij heeft nog niet eens gevoetbald! De hele sfeerschepping rond het voetbal is totaal veranderd. ’t Is veel meer Hollywoodentertainment. Daarom vind ik het knap van Barcelona dat ze met Lionel Messi vijf jaar lang top hebben gepresteerd, met wonderschoon voetbal.”

Maar Barça is out, Jan. Het is nu al Bundesliga wat de klok slaat.

“Met die financiële fair play wordt het een beetje anders, hoor. ’t Is echt geen toeval dat zo’n deftige, stabiele competitie als de Bundesliga nu bovendrijft. Als je dat vergelijkt met die ouderwetse accommodaties in Italië en dat wanbeleid daar… Die moeten gaan oppassen.”

Je hebt lange tijd de Bundesliga gevolgd toen je zoon er speelde. Zag jij aankomen dat zij het op een dag zouden overnemen?

“Toch niet. De sfeer in de stadions is altijd fantastisch geweest, maar ik heb het lang sukkelig voetbal gevonden. Het mislukte EK van Duitsland in 2000 heeft veel veranderd. Het gebrek aan geld was toen bepalend. Dortmund was bijna failliet, ze konden niet anders dan met jeugd werken. Het is erg veranderd. Ik verzeker je: Messi maakt in Duitsland geen 50 doelpunten, hoor.”

Waarom niet?

“De Spaanse competitie is veel slechter: Osasuna, Betis,… die zijn niet om aan te zien! De competitie in Duitsland is groter en beter. Al dat stoere gedoe van die Spaanse clubs met een miljard schuld. Wij, Europeanen, betalen het salaris van CristianoRonaldo bij Real. Is dat niet om uit je vel te springen? Wat dat betreft heb ik grote achting voor die Duitse clubs die zichzelf redden. En de stadions zijn er goed. Naar de Bundesliga komen de meeste mensen. Die economische basis trekt ook spelers aan: prettig om daar te voetballen, wetende dat je elke maand correct betaald wordt.”

KV Oostende

Is de Bundesliga beter dan de Premier League?

“Kan ik niet beoordelen. De grote moeilijkheidsgraad van de Premier League is tempo. Anderzijds staat de man waar het allemaal om draait in het voetbal, de spits – meestal ook een beeldschone man (grijnst) – tegenover stuntelaars van centrumverdedigers. Allemaal, van alle clubs. Obers, postbodes, wassen beelden en zelfs echte bonenstaken uit de tuin.

“Maar dat iedereen naar de Premier League wil, is om het geld, niet om het tempo. (lacht) Wel heeft Engeland altijd uitstraling gehad door de legendes: Wembley, de Cup Final, Arsenal, de spionkop van Liverpool,… Voetbalclubs zijn, overal ter wereld, imitaties van Engelse clubs. Dat én het grote geld vormen de aantrekkingspolen van de Premier League. Het zijn niet eens meer clubs, maar gigantische bedrijven. Voetbal blijft een heel shabby ondernemingswereld, bestuurd door Arabische passanten en Russische dronkenlappen. Als ze een nieuw stadion bouwen, gaat het niet om 20.000 plaatsen extra, maar om handel, geld en persoonlijke verdiensten van projectontwikkelaars.”

Komt het volgens jou ooit nog goed, Jan?

“Nou, ik maakte vorige week nog een stukje over die fe-no-me-na-le voetballer, Falcao. Die gaat gewoon bij KV Oostende voetballen. Of een club die nog erger is. Daar komt slechts 2000 man naar kijken, maar hij krijgt wel 100 miljoen in vijf jaar.”

Dé vraag is: wat doe jij, als je anno 2013 Falcao bent?

“Onmiddellijk tekenen! Die bedragen zijn zo gigantisch dat je blik als voetballer automatisch troebel wordt. Straks heeft hij geen stress, en ligt daar gewoon wat op het strand. Verliezen is niet erg.

“Al die serieuze clubs worden langzaam maar zeker een beetje het Midden-Oosten. De enige fatsoenlijke club blijft straks nog Bayern München, maar ook die bespreken sponsorcontracten van een half miljard terwijl ze in een café een half-en-halfje (mengeling van witte wijn en champagne, nvdr) drinken.”

Is het toch niet precies dezelfde handel als vroeger, maar dan met grotere bedragen?

“Misschien wel, maar ik herinner me dat ik indertijd toch ook naar Anderlecht ging met een soort nieuwsgierigheid, op zoek naar glorie, vol respect voor de traditie. Financieel was ik al content dat ik voldoende zou verdienen om verder te kunnen als ik niet ging studeren. Falcao heeft waarschijnlijk geen idee waar hij terecht zal komen, maar ik verzeker je: daar valt overheen te komen, met zo’n salaris. Echt waar.”

Zie je nog ouderwetse clubs, waar het eraan toegaat zoals jij het nog meegemaakt hebt?

“Het Ajax van Frank de Boer van afgelopen seizoen: ze doen geen gekke aankopen meer. De Boer blijft rustig en heeft net voor vijf jaar bijgetekend. Dat geeft toch een soort stabiliteit aan een club die prettig aanvoelt.

“Trainers ontslaan… Ach. Je moet jezelf ontslaan, directeur zijnde. Altijd. Als de trainer ontslagen wordt, bedoelen ze eigenlijk: sorry, het lag aan mij. Als het fout gaat, ligt het meestal niet aan de trainer. Als het goed gaat, ook niet. Dan is het namelijk de verdienste van de spelers. De verdienste van een trainer is dat hij de boel niet te veel zijn eigen signatuur wil geven. Hij moet het langzaam vooruit duwen, en de spelers het werk laten doen, zoals De Boer bij Ajax.”

Voetbal wordt bestuurd door passanten en dronkenlappen, zeg je, maar toch blijven we er ons aan vergapen, jij inbegrepen.

“Dat komt door de ongelofelijke aantrekkingskracht van het spel. Ze hebben dat ooit goed bedacht, de afmetingen van het veld en dat doel. Het is allemaal precies goed. Geniale vondst die meer dan honderd jaar later nog steeds goed loopt, overal ter wereld.

“Mijn aversie legt het uiteindelijk altijd af tegen mijn enthousiasme. Die aversie van mij kan het best bestreden worden met een samenvatting op televisie. Geen twee keer drie kwartier meer. Behalve wanneer ik België-Servië zie. Prachtige avond was dat.”

Hazard

Zijn de prestaties van de Rode Duivels wat je het meest verbaasd heeft als je terugblikt op het afgelopen jaar in het Belgische voetbal?

“Verbaasd heeft me het meest Zulte Waregem. Bijna kampioen, een heel grote verdienste, zeker toen ik hoorde met welk budget ze werken. Acht miljoen euro: een wereldprestatie.”

Dat de Rode Duivels het zo goed doen, verbaast je niet?

“Nee. Wat me verbaasde, was dat het zo lang maar niet opschoot. Wat er nu met de Rode Duivels gebeurt, is heel normaal. Dit zijn wereldklassespelers.”

Voor welke Rode Duivel ga jij nog eens naar het stadion?

EdenHazard. Zo’n techniek. Het lekkere druipt ervan af. Ineens kan hij razendsnel een weg afsnijden, zoals Cruijff vroeger, uit een positie gaan en toch doortrekken op een moment dat je denkt: doe maar niet, het brengt je nergens. Hij kan ook stilstaan uit volle ren, en dan, ook zoals Cruijff, een kapbeweging maken. Hazard is mooi als stromend water. Hij is meester van de bal, al zou hij nog iets meer doelpunten mogen maken.

“Ook voor Kevin De Bruyne wil ik gaan kijken. Die heeft niet wat Hazard heeft, dat soepele in de lenden. Zijn voordeel is wel: hij scoort makkelijker, is beslissender. Als liefhebber gaat mijn oog meteen naar Hazard, maar als ik ga nadenken, begin ik te twijfelen. Weet je wie me ook verbaasd heeft? RomeluLukaku!”

Vorig jaar betwijfelde je of hij het wel zou maken aan de top.

“Je kan aan Lukaku zien wat er in Engeland gebeurd is met dat lichaam. Het tempo in België is minder, in Engeland is zijn lichaam afgebeuld en mentaal is hij er niet onder te krijgen. Gedegradeerd worden tot het niveau West Bromwich Albion en daar dan een topprestatie leveren. Zelfs tegenover die lamentabele man van een trainer van wie Lukaku zegt dat hij hem gesteund heeft. Niet dus! Die trainer stelde hem vaak niet op. Om woedend op te worden, maar Lukaku bleef beheerst en heeft zeventien doelpunten gemaakt. Hij heeft weinig te danken aan die club of die trainer, maar alles aan zichzelf. Lukaku gaat het maken. Hij is een topspeler, dat heb ik nu wel gezien.”

Vroeger zei je eens over Kompany: hij bijt niet genoeg…

“Nu bijt hij wel, ha ha. Hij is behoorlijk gemeen. In Engeland heb je de gemeenste voetballers ter wereld, hij heeft zich behoorlijk aangepast, al is hij in principe een voetballer, geen aanslagpleger. Maar België is opeens één land. Een goeie mix van spelers van beide taalgroepen, en de trainer die Waals en Vlaams door elkaar spreekt.”

Steak

Jij hebt Marc Wilmots goed gekend, toen hij samen met je zoon Youri voetbalde bij Schalke.

Youri kwam vaak bij Marc thuis. Kwam ie daar om één uur ’s nachts aan, dan vroeg Marc: ‘Youri, nog een steak?’ Haalde hij een fles champagne en een steak, terwijl hij er die dag al twee op had. Een levensgenieter, iemand die houdt van de sfeer, de kleedkamer, optrekken met de jongens. In interviews is hij iets meer politiek correct, privé is hij uitbundiger. Fijne man, prettige figuur. Un chique type!

Verbaast het je dat hij het goed doet als Belgisch bondscoach?

“Nee. Maar dat ligt niet zozeer aan hem als wel aan de spelers. Weet je wat zijn verdienste is? Hij heeft het niet stuk gedacht en geluld.”

Is dat geen zwak punt: aangesteld worden op verzoek van de spelers, omdat die misschien denken dat ze met hem hun zin kunnen doen?

“Nee, niet omdat ze hun zin kunnen doen, maar omdat hij een prettige figuur is. Dat is altijd al het belangrijkste geweest voor een trainer. Je moet goed met mensen kunnen omgaan, niet te veel je eigen persoontje naar voren brengen. Geen rare denkbeelden verspreiden. Voetbal is conservatief. Wilmots heeft een goeie mix, wat voetbalhumor en géén geheimen. Voetbal heeft niet zo veel geheimen. Die zitten in de voeten van Hazard, niet in boeken over coaching.”

Ronald Waterreus is dan weer helemaal gek van Thibaut Courtois.

“’t Is geen flamboyante jongen, maar hij is wél flamboyant in zijn reflexen. België zit echt goed, ook wat de verdediging betreft. Veel beter dan Nederland, bijvoorbeeld. Dat wordt lachen geblazen in Brazilië. Met die verdedigers word je geen wereldkampioen. Bruno Martins Indi tegen Messi, dat kan gewoon niet. Jan Vertonghen kan dat wel. Die heeft zich opgetrokken aan het niveau in Engeland. Bij Ajax twijfelde ik nog, ik vond hem een beetje een luiwammes: als het met tempo nul kon, dan ook goed. In Engeland kan dat niet. Dat is zijn spel ten goede gekomen.”

Wat zou Dick Advocaat die vrijdagavond gedacht hebben, bij de jubelende beelden na België-Servië?

“Volgens mij heeft Dick de vergissing van zijn leven gemaakt. Ik vond het best moedig dat hij trainer wilde worden van België voor een naar zijn toenmalige normen lachwekkend bedrag. Dat hij niet heeft ingezien dat hij goud in zijn handen had… Dick had de geschiedenis kunnen ingaan als de grote trainer van de Rode Duivels.”

Hij heeft nadien van Rusland geen beter team gemaakt.

“Natuurlijk niet. Trainers maken zelden of nooit een team beter. Er is wel in anderhalf jaar veel veranderd. Christian Benteke was er nog niet, aan Lukaku werd nog getwijfeld, van Nacer Chadli was nog geen sprake, MoussaDembélé speelde toen nog bij AZ. Het is nu makkelijker om te zien dat België een geweldig team heeft dan toen. Het is niet altijd te voorspellen hoe spelers zich ontwikkelen op een hoger niveau. Chadli heeft techniek genoeg, maar heeft hij ook genoeg ambitie en concentratie om het bij Juventus te maken?”

Sporting Anderlecht Boom

Laten we even naar de Belgische competitie afdalen. Een Nederlander heeft jouw Anderlecht kampioen gemaakt.

“Nou, hij had ze bijna géén kampioen gemaakt. Maar technisch valt niet zo veel aan te merken op wat hij heeft gebracht. Bravo. Behalve die penalty’s. Hoeveel hebben ze er gemist? Wat een comedy capers, zeg.”

Leg het nog een keer uit, Jan, hoe je een penalty trapt.

“Nee hoor. Alleen als ze me een salaris van vijf miljoen euro geven, wil ik het nog één keer uitleggen. Ik snap niet dat dat nog kan, op dat niveau zo veel penalty’s missen, door zo veel stommiteiten.”

Lucas Biglia gaat naar Lazio. Zal Anderlecht hem missen?

“Ik vind hem een goeie voetballer, maar het was hoog tijd dat hij wegging.”

Waarom?

“Hij tilt Anderlecht niet verder op. Biglia moet zelf opgetild worden. Dat was het probleem. Hij moest naar een andere club om beter te worden. Misschien lukt het hem wel in Italië.”

Misschien gaat Anderlecht op de Heizel voetballen. Went dat een beetje?

“Wat win je daarmee?”

Twintigduizend extra plaatsen.

“Daar gaat het toch al lang niet meer om? Het gaat om tv-gelden en sponsors. Het zou wel een klap zijn, Anderlecht weg uit Anderlecht. Voor je het weet, zit je in Boom. Sporting Anderlecht Boom. Dat ligt niet zo ver, hoor. Wat ligt Anderlecht nu toch mooi, in die wijk en dat park. Stoort dat, zo’n match één keer in de week? Gebeuren er nog veel rellen? Aan twee kanten zijn toch geen huizen? Ik neem de taak op voorzitter te zijn van de commissie die onderzoekt wat voor klachten de buurtbewoners over dat stadion hebben. Als ze gaan muggenziften, ga ik als een dictator mijn mening doordrukken. Wij blijven hier.”

DOOR GEERT FOUTRÉ

“Voetbal is een heel shabby ondernemingswereld, bestuurd door Arabische passanten en Russische dronkenlappen.”

“Als het fout gaat, ligt het meestal niet aan de trainer. Als het goed gaat, ook niet.”

“Lukaku gaat het maken. Hij is een topspeler, dat heb ik nu wel gezien.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content