Jean-Marie Philips, de CEO van de Belgische voetbalbond, liet vorige week uitschijnen dat er met de Nederlander Dick Advocaat (61), de huidige coach van Zenit Sint-Petersburg, een principeakkoord werd bereikt. Pas in november, na afloop van het kampioenschap in Rusland, komt Advocaat vrij, tot dan mag Frank Vercauteren als interim-bondscoach fungeren.

“Eigenlijk is Dick een aardige en lieve man, ook al heeft hij een wat nors opzicht”, weet NOS-verslaggever Bert Maalderink, die in het verleden een haat-liefdeverhouding had met Advocaat. “Maar bovenal blijf ik hem toch een heel bekwame coach vinden. Iemand met zo allemachtig veel ervaring, die supergoed geïnformeerd is. Hij kijkt, ziet en weet gewoon veel. Een echt voetbaldier. Verwacht echter niet dat hij nu plots ook Frans zal spreken.”

Maalderink leerde de Hagenaar kennen als een erg achterdochtig iemand. “In de gewone omgang is hij best gezellig en aangenaam,” herinnert hij zich, “maar zodra er camera’s in de buurt kwamen, zag hij achter elke boom wel een potentiële vijand staan. Het leuke was dan dat hij ontzettend uit zijn vel sprong. Zeker als iets hem niet beviel, dan zwollen die aderen in zijn nek ongelofelijk op en werd hij echt gemeend boos. Dat had ook wel iets sympathieks.”

Toen Advocaat nog voor het Schotse Glasgow Rangers werkte, maakte Maalderink iets ongewoons mee. “Iets wat hem volledig typeert”, stelt hij. “Dick wil alles weten, trekt zich te veel van de buitenwereld aan. Voor een CL-duel mochten we een voorbeschouwend interview doen (onze uitzending begon om acht uur, het duel om kwart voor negen). Tot ik hem twintig voor acht aanklampte. Hij begon een heel relaas over wat Mart Smeets vanuit de studio in Hilversum had gezegd. Dat betekende dus dat hij ergens vooraf die uitzending volgde en zich dat nog aantrok ook! (lacht) Nou, dat had ik echt nog nooit gehoord.”

Met Bert van Lingen en Cor Pot laat Advocaat, die meer coach is dan trainer, zich graag omringen door vertrouwelingen. Hij wil volgens Maalderink ook graag ingaan tegen het etiket van verdedigende coach die zich wel eens durft aan te passen aan de tegenstander. “Hij is graag de underdog. Ach, eigenlijk is hij wel een beetje een halve Belg. ( grijnst) Maar als Dick hoort dat hij behoudend voetbal brengt, dan schiet hij ongetwijfeld opnieuw uit zijn krammen. Hij is het daar absoluut niet mee eens. Dick vindt zichzelf eerder een realistische coach. Resultaatgericht voetbal, dat hoort hij als woord liever dan defensief spel. Dat weet ik honderd procent zeker.” S

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier