Hoe lang ben je al omroeper?

“Ik zit sinds 1993 in het vak, maar dan wel als omroeper bij de voetbalbond. Onder andere de bekerfinale en de matchen van de Rode Duivels behoren tot mijn werkterrein. In 1996 kwam Anderlecht aankloppen bij mij. De vorige omroeper was net overleden en ze hadden een nieuwe kracht nodig. Ik heb geen seconde getwijfeld, aangezien ik fan ben van het eerste uur. Anderlecht is de enige club waarvoor ik ooit zou willen werken.”

Job?

“Ik ben eigenaar van een krantenwinkel. Daarnaast werk ik als freelancer voor TV OOST.”

Favoriete speler?

“Momenteel zie ik Tom De Sutter graag bezig. Hij heeft al laten zien dat hij het talent heeft om een grote speler te worden, maar kan nog veel groeien. Ook het duo Jan Koller en Tomasz Radzin-ski zag ik graag aan het werk, maar mijn absolute voorkeur gaat uit naar Yves Vanderhaeghe. Spelers die met zo veel overgave voetballen, hebben bij mij altijd een streepje voor. Ook Juan Lozano vond ik een geweldige voetballer, al was ik toen nog niet aan het werk bij Anderlecht.”

Lievelingsnummer om te draaien voor of na een wedstrijd?

“Ik sta zelf niet in voor de muziek. Mijn plaats ligt in de neutrale zone naast het veld. Het scorebord en de muziek worden in de nok van het stadion bediend. Ik weet wel dat Anderlecht Champion regelmatig de revue passeert.”

Als jouw club scoort …

“Dan roep ik de voornaam van de speler. Het publiek antwoordt met de achternaam. Ik gooi er ook een lange goal achteraan. In de thuiswedstrijd tegen Standard was ik zo enthousiast dat ik tot viermaal toe de voornaam van de speler die scoorde herhaalde. Je scoort immers niet elke wedstrijd vier doelpunten tegen de landskampioen. De supporters zorgden voor de rest.”

Wat moet een goede stadionomroeper kunnen volgens jou?

“Je moet hoe dan ook iets van voetbal kennen. Ook de stem is belangrijk. Daarnaast moet je de tegenstander met het nodige respect behandelen. In Anderlecht is dat nooit een probleem. Wij dagen onze tegenstanders niet uit. Voor je eigen ploeg supporteren mag wel, dat is ook de normaalste zaak van de wereld. Al is het wel opletten geblazen met wat je zegt of doet. De laatste jaren kwamen er al verschillende stadionomroepers in een slecht daglicht te staan. Zij deden dingen die niet thuishoren in een voetbalwedstrijd.”

Welke anekdote zal je nooit vergeten?

“In de jaren dat ik bij Anderlecht zit, heb ik nooit een grote misser begaan. Al heb ik mij soms wel moeten inhouden. Neem nu de bekerfinale vorig jaar tussen Anderlecht en Gent. Ik mocht geen kant kiezen, aangezien ik aan de slag was als omroeper van de voetbalbond. Dat was natuurlijk moeilijk als Anderlechtsupporter. Het heeft er toen lang niet goed uitgezien voor paars-wit en ik heb een paar keer op mijn lip moeten bijten. Toch kan ik zeggen dat ik het er goed vanaf heb gebracht.”

Volgende week: Marisa Thomas (KV Mechelen)

JEROEN VAN PAESSCHEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier