Hoewel er een monstertransfer in de lucht hangt, nomineerden zijn collega’ s van de Jupiler Pro League hem toch alweer niet voor de trofee van Profvoetballer van het Jaar. Wat is er van Romelu Lukaku, de nog altijd maar net achttien geworden centrumspits van Anderlecht en de Rode Duivels?

‘Het best blijft hij in België’ {Gert Verheyen}

“Op een bepaald moment lag hij wat in de knoop met zichzelf en zakte hij samen met het team weg na een reeks van mindere resultaten”, zegt Gert Verheyen, ex-spits van onder meer Anderlecht en de Rode Duivels en nu analist voor Belgacom TV. “Dat merk je dan vooral aan zijn startsnelheid, maar in Lokeren ( speeldag 5 in play-off 1, nvdr) zag ik hem plots weer ouderwets bezig: op zijn eentje sleurde hij de ploeg erdoor zoals hij dat in zijn eerste jaar op het hoogste niveau vaak deed. Er zat weer snee op, zijn balaannames oogden zuiverder en zijn bewegingen frisser. Het vertrouwen was terug. In de periode dat de positiewissels minder vlot verliepen en er minder beweging in Anderlecht zat, diende hij te veel wedstrijden te geïsoleerd voorin te spelen met twee centrale verdedigers die constant in zijn nek hingen. Maar voor zijn ontwikkeling was het goed dat hij geconfronteerd werd met die terugval, mee ten onder ging en moest omgaan met kritiek.

“Voor zijn leeftijd is hij wat mentaliteit en nuchterheid betreft ongelofelijk uitzonderlijk. Wat hij in interviews zegt, dat klopt gewoon allemaal. Romelu is een exceptioneel talent, maar het best blijft hij geduldig en nog minstens een jaar in België voetballen. Zijn volgende stap moet absoluut naar een echte Europese topclub zijn. Maar ik ben een beetje bang dat als hij nu al gaat, hij daar op twee spitsen met naam én leeftijd zal botsen. Dwing je basisplaats dán maar af, hè. Het zou jammer zijn, mocht hij ergens op de invallersbank terechtkomen; ook voor het Belgisch voetbal, want hij is onze man voor de Rode Duivels. Dan doet hij beter nog wat speelminuten en Europese ervaring op met Anderlecht. Kijk naar wat er gebeurde met Aruna Dindane: hij was zogezegd ook een toptalent, maar op zijn dertigste speelt hij in Qatar.”

‘Hij ging volwassen met kritiek om’ {Yves Vanderhaeghe}

“Ik vind dat hij het uitstekend deed”, zegt Yves Vanderhaeghe, ex-middenvelder van onder meer Anderlecht en de Rode Duivels en momenteel assistent-trainer bij KV Kortrijk. “Wat scoren betreft, kende hij een dipje en hij was ook al eens wat minder zichtbaar in het spel, maar hij ging volwassen met de kritiek om. Die jongen straalt nog altijd sympathie uit en geen frustratie. Hij beschikt over enorme kwaliteiten, leeft voor zijn jongensdroom, blijft zonder veel lawaai te maken elke dag hard werken en is aan een prachtig parcours bezig. Mijn indruk is ook dat Anderlecht hem prima begeleidt door veel media-aandacht weg te nemen, interviews en publiciteitscampagnes te filteren.

“Voor mij is hij een heel grote speler die nog veel vooruitgang kan maken: in zijn kopspel, in zijn acties en in zijn afwerking. Soms denk je: hij moet balvaster worden, maar andere keren is hij juist héél balvast. Met zijn fantastische attitude kan hij heel ver komen. Hij is helder in het hoofd en bereid te luisteren; hij is krachtig, snel en maakt veel doelpunten. Als er twintig miljoen voor hem geboden wordt, vind ik dat Anderlecht hem moet laten gaan. Hijzelf is volgens mij al matuur genoeg om in een betere competitie naar een nog hoger niveau te kunnen klimmen. Bovendien hoorde ik dat zijn ouders mee zouden verhuizen. Stel dat hij naar Chelsea gaat, dan zal hij daar misschien niet meteen kunnen starten; maar alleen al van er elke dag te trainen leer je veel meer bij dan in België elke week te spelen en telkens de beste te zijn. Hij beschikt zeker over genoeg marge om daar naar het vereiste peil toe te groeien.

“De omstandigheden waarin hij dit seizoen bij Anderlecht moest presteren, waren moeilijker. Vorig seizoen bezat het middenveld meer kracht, loopvermogen en scorend vermogen. Door de transfers van Van Damme en Polák zag je dat het voetbal verminderde; en door het vertrek van Boussoufa en de blessures van Legear nam de creativiteit af, werd de passing en ook de aanvoer minder. Er kwamen niet meer zo veel centers van de zijkanten in de zestien en dat was niet gunstig voor Romelu, want hij is juist heel gevaarlijk als hij kan infiltreren op flankvoorzetten. Maar toch bleef hij zich manifesteren.

“Hij gebruikt uitstekend zijn lichaam. Aan hem gaan hangen, moet je zeker niet doen, want hij is sterk genoeg om met persoon en al te draaien. Er zijn natuurlijk altijd verdedigers die hardhorig zijn of het niet willen geloven en het toch proberen en dan voelen: oei, wat doe ik verkeerd? Onze aanvoerder ( Karim Belhocine, nvdr) kan daarover meepraten. Als je gelijktijdig met hem achter een bal moet aangaan die achter de verdediging wordt gedropt, is het bijna onbegonnen werk. Lukaku is namelijk niet traag én hij zet je zo opzij. Wij raden aan om achter hem te blijven en ervoor te zorgen dat hij de bal moet terugleggen, zodat hij niet gevaarlijk kan zijn voor doel. Springt de bal te ver van zijn voet, dan kan je proberen voor hem te raken. Maar dan blijft het opletten, want als hij er toch nog een schouder of zijn kont tussen krijgt, heeft hij je toch nog liggen.”

‘Zijn carrière is pas begonnen’ {Philippe Clement}

“Vorig seizoen werkte de combinatie met Boussoufa heel goed en ik denk wel dat ploegen daar dit seizoen op anticipeerden”, zegt Philippe Clement, die als centrale verdediger van Germinal Beerschot tegen Lukaku speelde en die straks trainer van de verdedigers van Club Brugge wordt. “Romelu was het voordeel van ‘nieuw en onvoorspelbaar’ kwijt omdat iedereen ondertussen zijn sterke en minder sterke punten kent. Het belangrijkste is wat afstand te houden tot hij gedraaid is óf te anticiperen. Want zijn lichaam is zo sterk dat als je er echt ín loopt, je nooit meer aan de bal komt. Zoek je lichamelijk contact in de zestien meter, dan gebruikt hij je lichaam om weg te draaien en meteen uit te halen. Zo maakte hij een aantal doelpunten, vooral met zijn linker maar ook met rechts. Het is best hem zo ver mogelijk van je doel weg te houden en zo veel mogelijk hem te verplichten ín de bal te gaan door de looplijn in de ruimte af te snijden.

“Ik vind dat hij het schitterend deed. Veel absolute topspelers stonden op zijn leeftijd bijlange nog niet zover als hij nu al staat. Alleen blessures kunnen hem ervan weerhouden zelf ook een echte topper te worden. Wat dat betreft, maakt zijn lichaamsbouw het hem moeilijker: zo’n gewicht en zo’n spiermassa zijn een grotere belasting voor de gewrichten dan iemand die twintig kilogram minder weegt. Maar ik denk dat bij internationale topclubs de begeleiding op dat vlak nog veel beter is.

“Zijn kracht is zijn grootste kwaliteit, maar hij zal leren minder puur op kracht te spelen, meer te doseren, zijn kracht op de juiste momenten te gebruiken en vaker op souplesse te bewegen. Ook zijn doorzettingsvermogen vind ik een heel grote troef. Hij zou door een muur lopen om te slagen, hij maakte al veel mee en ging daar heel goed mee om. In de periode dat Anderlecht niet draaide, was hij een van de jongens die de ploeg erdoor sleurde. Op zijn leeftijd is dat toch niet zo vanzelfsprekend. Het getuigt van een grote mentale kracht.

“Hij kende een dipje na de winterstop, raakte geblesseerd, maar werd in loop van de play-off toch weer wat frisser, recupereerde sneller van die korte inspanningen en was weer meer bepalend. In feite is het niet realistisch dat zo’n jongen van zeventien jaar, die ook nog naar school gaat, alle wedstrijden moet spelen. Hij begon het seizoen geblesseerd, moest daarna om de drie à vier dagen pieken, kende een weerbots en is er goed uitgekomen. Maar voor zijn ontwikkeling moest hij te veel wedstrijden spelen. Daardoor kon hij minder trainen op aspecten waar hij progressie op kan maken. Want op het niveau van Drogba is hij nu natuurlijk nog niet. Europese topclubs die hem willen, zien zijn kwaliteiten en gaan ervan uit dat er aan zijn gebreken geschaafd kan worden om die evolutie te maken. In elk geval is hij leergierig. Dat merk je aan zijn reacties op het veld en aan zijn interviews.

“Ik merk dat hij zijn inspanningen al iets beter doseert en minder in de hoeken loopt. In de toekomst zal zijn kopspel zeker een troef worden, want daar zal op getraind worden, maar nu zie ik hem vooral uit stand koppen en nog niet echt doelgericht. Als we over Europese top praten, is er ook op technisch vlak nog werk te verrichten. Maar dat is allemaal logisch, want zijn carrière is pas begonnen en je kunt niet alles in één keer doen.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE & FRÉDÉRIC VANHEULE

“Alleen blessures kunnen hem ervan weerhouden een absolute topspeler te worden.” Philippe Clement

“Als hij er zijn kont tussen krijgt, heeft hij je liggen.” Yves Vanderhaeghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier