Hoe vul je je dagen?

Roger Lukaku: “Ik volg mijn zonen. Op dit moment doe ik alleen maar dat.

( over Romelu) “Ik kan me niet veroorloven hem op straat te laten rondhangen. Dat maakt dat ik me op dit moment moeilijk voor iets anders kan engageren. Autrementça risque de déraper un peu. We zitten nu in de fase dat alles goed geordend moet zijn: abc. Niet acb. Dat moet nog een tijdje zo blijven. Beetje bij beetje zal hij zijn vrijheid wel krijgen.”

Toen Romelu in zijn eerste interviews gevraagd werd wie zijn voorbeelden waren, gaf hij vijf namen: Drogba, Anelka, Henry, Ibrahimovic en Adriano. De jouwe stond er niet tussen. Dat moet toch teleurstellend zijn voor een vader met een voetbalverleden, niet?

( lacht) “Ik heb hem gezegd: voor de uitbouw van je carrière moet je míj niet als voorbeeld nemen want wat gaat er dan gebeuren? Je gaat ze in België eindigen. Heb ik hem gezegd. Hij moet hoger kijken. Ik kan hem op dingen wijzen, ik zal hem bijstaan, maar hij moet mijn voorbeeld niet volgen, anders gaat het niet lukken. Waar heeft het mij gebracht? Normaal, met een goede makelaar, had ik bij Standard moeten voetballen, als ik bij Standard, Anderlecht of Club Brugge had gespeeld, had ik naar Duitsland, Engeland of een ander groot land kunnen gaan, want ik had de kwaliteiten.”

Georges Heylens, je trainer bij Seraing zei: ‘Zoals Roger nu met zijn zonen omgaat, zo was hijzelf vroeger ook: altijd correct, altijd bereid om anderen te helpen, iemand die een opvoeding heeft genoten met oog voor het menselijke.’

“Ik ben altijd zo geweest. Het is mijn natuur. Voor mijn kinderen durf ik nu niet aan de mislukking te denken. Ik heb Romelu ook gezegd: in het stadium waarin we nu beland zijn, kunnen we ons geen mislukking meer permitteren. Daarom bundelen we al onze krachten om te zorgen dat onze zonen zich goed in hun vel voelen en hun hoofd erbij houden. La nature a ses caprices, je weet nooit wat er nog kan gebeuren, maar we doen het maximum om hen op het goede pad te houden.”

Heb je Romelu live zien debuteren in de testwedstrijd op Standard?

“Nee, hij heeft ons daarmee verrast. We zaten thuis en we kregen telefoon dat hij in de wedstrijdkern zat. Om de boel te vervolledigen, dachten we, maar later bleek dat hij op het wedstrijdblad stond. Dus we zijn links en rechts beginnen rond te bellen om aan kaarten te raken – ik ken nog wel wat mensen bij Standard. Maar iedereen had zijn kaarten uitgedeeld. Men had mij wel een plaats aangeboden, hoor. In de spionkop van Standard. Maar dat heb ik geweigerd. ( lachje) Mijn vrouw heeft de wedstrijd in het stadion van Anderlecht op een groot scherm gevolgd en ik was gaan voetballen met Berchem, dus ik heb thuis op tv gekeken. Ik was super gestresseerd. Hij speelde avec toute l’innocence, maar ik heb hem al gezegd dat je in Anderlecht elke keer top moet zijn en ervoor moet gaan. Dan zullen de mensen hem respecteren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier