Henk Timmer geniet weer bij Feyenoord.

Met zijn 35 jaar is hij de op één na oudste doelman in de eredivisie. Henk Timmer sprak er onlangs nog over met Jaap Stam. “Als het plezier verdwijnt, dan stop ik ook meteen”, vertelde hij aan de robuuste centrale verdediger, die onlangs abrupt afscheid nam. Maar Timmer beleeft als keeper van Feyenoord een van de meest bewogen periodes uit zijn carrière. “Ik wil wel nog twee jaar doorgaan, als ik fit blijf”, zo liet hij onlangs optekenen bij de regionale tv-zender RTV Rijnmond. “Je moet elke wedstrijd weer hongerig zijn, elke training kunnen opbrengen er vol voor te gaan. Als ik dat niet meer zou hebben, dan is het klaar, zet ik er meteen een punt achter.”

The Eye of the Tiger, een nummer uit de film Rocky, geeft volgens Timmer precies aan waar het om gaat. “Als het allemaal te makkelijk gaat,” stelde hij in de Volkskrant, “omdat je het zó goed hebt gekregen dat voetbal bijzaak is geworden, dan moet je uitkijken. Daarom train ik me nog te barsten. Ik wil kampioen worden, ook al zijn we na de zevende plaats van vorig jaar niet de gedoodverfde favoriet.”

Hij klom met Feyenoord uit een diep dal. Bijna zestig keer werd Timmer gepasseerd in het seizoen dat als de zwartste bladzijde in de geschiedenis van de volksclub uit Rotterdam te boek staat. De prestaties waren slecht, de sfeer beroerd en het legioen diep ontgoocheld. “Het was een puur gebrek aan kwaliteit”, zo blikt hij terug. “Maar dat rampjaar schudde ons wakker. Het debacle maakte krachten los die anders misschien nooit naar boven waren gekomen. Het gevolg is dat er weer een ploeg staat die naar boven kijkt en altijd voor de overwinning gaat.”

Zijn levensgezellin, olympisch schaatskampioene Marianne Timmer, is zijn steun en toeverlaat. “Zij bezit de prachtige nuchterheid om bij een nederlaag te zeggen: dan had ik maar iets harder moeten rijden. Kijk eerst naar jezelf. En gelijk heeft ze.”

Hij mag dan goalie zijn, een individualist voelt Timmer zich niet. Co Adriaanse prees hem bij AZ omdat hij de discussie aanzwengelde. Vorig jaar, bij Feyenoord, zweeg hij evenmin. Maar zijn woorden bleven toen hangen in de doffe berusting van een zoekende ploeg. “Als niets helpt, groeit ook je eigen wanhoop”, weet Timmer. Nu is hij een monument van rust, maar tegelijk de vuurvreter. “Iedereen heeft wel eens een dipje, maar daar word je een grote kerel van.”

Het EK-kwalificatieduel tegen Luxemburg in De Kuip was de honderdste wedstrijd van Marco van Basten in Oranjedienst, als speler en bondscoach. De 1-0-zege was miniem, maar de manier waarop het Nederlandse elftal zich plaatste voor het EK was overtuigend. Alleen scoren verliep moeizaam. Danny Koevermans (Feyenoord) bekroonde zijn eerste basisplaats met de winnende goal.

Benjamin De Ceulaer (23, RKC) werd geopereerd aan zijn lies. De flankspeler zal vier tot zes weken niet inzetbaar zijn.

Jonathan De Guzman (20, Feyenoord) heeft besloten een Nederlands paspoort aan te vragen. De Canadese aanvallende middenvelder kwam al op zijn twaalfde naar Rotterdam. In de zoektocht naar een centrale verdediger geldt international André Ooijer (Blackburn Rovers) als een interessante optie.

John van den Brom, Alfons Groenendijk, Frank de Boer, Zeljko Petrovic, Rob Witschge en John van Loen haalden hun diploma Coach Betaald Voetbal.

Onze landgenoot Tom Saintfiet, technisch manager bij FC Emmen, krijgt geen nieuw contract en werd gedwongen tot een spreekverbod.

Roda JC gaf middenvelder Marcel Meeuwis (27), die vorige zomer werd overgenomen van VVV-Venlo en het al tot aanvoerder schopte, een nieuw contract tot 2012.

Jan Wouters botste op een negatief als tijdelijke hoofdtrainer van PSV. Hij bleef als eerste in zijn drie officiële duels zonder zege.

Heerenveen heeft vertrouwen in doelman Agil Etemadi (20), want het verlengde zijn overeenkomst tot 2010. Coach Gertjan Verbeek, einde contract, maakte bekend dat hij geen tweede Foppe de Haan wil worden en nadenkt over zijn toekomst.

FRéDéRIC VANHEULe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier