De Pool Ireneusz Jelen leidt Auxerre naar de top.

Na zeven opeenvolgende zeges voerde Auxerre vorige week voor het eerst sinds 2002 opnieuw de rangschikking van de Ligue 1 aan. Toch was er voor het team van Jean Fernandez geen reden tot euforie. Iedereen kent immers de beperkingen. Ook de media doen niet enthousiast. “Auxerre zette een indrukwekkende reeks neer, zonder op het veld echt te kunnen overtuigen”, schreef L’Equipe. Het team scoorde ook maar 15 keer in 14 wedstrijden. “Ons spel blijft zeer middelmatig”, geeft middenvelder Benoît Pedretti toe. “Het niveau moet absoluut omhoog, anders zullen we fors terugvallen.”

Ook de trainer, de meest ervaren coach uit de Franse competitie, is zich ervan bewust. “Technisch moet het een stuk beter”, herhaalde hij. Hij beseft ook dat zijn ploeg te afhankelijk is van Pedretti, maar vooral van de 28-jarige Poolse spits Ireneusz Jelen. Hij kroonde zich tot speler van oktober en scoorde in drie seizoenen 33 keer in 98 wedstrijden. “Toen zij vorig seizoen een tijdje langs de kant moesten blijven, moesten we veertien weken op een zege wachten”, weet Fernandez.

Jelen maakte dit seizoen nog maar vier doelpunten. Maar als hij in de ploeg stond, won die zeven keer en kwam er één gelijkspel op het bord. Zonder hem is het allemaal een stuk minder. Tegen PSG ontbrak hij door een kuitblessure en prompt verloor Auxerre opnieuw. De Pool, die vaak last heeft van fysieke kwaaltjes en een broze rug, geniet enkel in Frankrijk wat bekendheid. Maar hij blijkt wel van goudwaarde. Doelman Olivier Sorin noemt hem een doelgerichte spits, die uit alle hoeken schiet en niet veel nodig heeft om een goal te maken.

Fernandez verheelt van zijn kant niet dat hij de Pool moeilijk kan vervangen. “Hij maakt het iedereen makkelijker, omdat hij als enige diepgang zoekt.” Ook de tegenstanders beseffen goed dat AJ Auxerre zonder zijn Poolse aanvaller een veel middelmatiger team is. “Zonder Jelen was het voor ons een stuk makkelijker”, verklaarde zelfs PSG-trainer An-toine Kombouaré.

Eden Hazard stond afgelopen weekend niet in de basis, maar had als invaller wel een fors aandeel in de vierde goal van Lille aangezien zijn team een strafschop kreeg na een overtreding op hem.

Grenoble is een ploeg die van reeksen houdt. Na twaalf opeenvolgende nederlagen, speelde het team nu voor de derde opeenvolgende keer gelijk. Het werd 2-2 bij Lorient.

De profliga wil nader onderzoek naar de wansmakelijke spandoeken die de fans van Marseille tijdens het competitieduel tegen PSG ontrolden. Eén ervan – “Trois ans sans Julien, trois ans qu’on est bien” (drie jaar zonder Julien en drie jaar dat we ons goed voelen) – verwees naar de Parijse fan die drie jaar geleden werd gedood door een politieagent. Een ander spandoek verwees naar een supporter die werd omvergereden in Auteuil.

Grégory Coupet, de 37-jarige doelman van PSG, liep een beenbreuk op. Daardoor staat de rest van zijn seizoen op de helling.

Thierry Henry is als vijftiende de eerste Fransman in de rangschikking van de Gouden Bal. Yoann Gourcuff van Bordeaux bezet de twintigste plaats.

RC Lens begroette voor het duel tegen Marseille 41.042 toeschouwers. Het gaat om een recordcijfer sinds de vernieuwing van het stadion in 1998.

Lille zal wat vertraging oplopen met de bouw van zijn stadion. De burgemeester van Villeneuve d’Ascq leverde immers nog altijd de bouwvergunning niet af.

Rode Duivel Kevin Mirallas (Saint-Etienne) is een van de twee mogelijke pistes die FC Sochaux onderzoekt om zijn Amerikaanse spits Charlie Davis te vervangen, nadat die gewond raakte in een auto-ongeval. De andere kandidaat-vervanger is Toifilou Maoulida van RC Lens.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier