Ik word soms omgekeerd wakker.

Wat is de meest fantastische eucharistieviering die je al bijwoonde? “Dat moet mijn plechtige communie geweest zijn ( lacht), aangezien ik sindsdien alleen nog maar voor twee begrafenissen naar de kerk gegaan ben. Maar van die viering is niet bijster veel blijven hangen. Het enige wat ik nog weet, is dat de priester te laat aankwam.”

Als je met de auto rijdt, claxonneer jij dan naar mooie meisjes?

“Zeker als ik met vrienden op weg ben, als we uitgaan bijvoorbeeld. Maar ik durf dat op mijn eentje ook.

“Ik ben ook al eens bijna tegen een auto gereden omdat ik te veel aan het kijken was. Met Stijn Van Der Kelen, nu derde keeper bij Zulte Waregem, reed ik in Gent rond. We passeerden door de rosse buurt, we moesten daar ergens zijn. Hij was als een zot aan het zwaaien naar die meisjes, en ik deed mee. Tot hij ineens riep: ‘Dieter, pas op!'”

Jullie moesten daar ergens zijn?

“Hij kende daar in de buurt een plaats waar we konden parkeren, in een kleine straat. Ik was nog helemaal niet thuis in Gent en volgde zijn aanwijzingen.”

Wat is het leukste wat je ooit maakte voor Vader- of Moederdag?

“Voor Vaderdag staken we ooit een bureausetje in elkaar, waarin je allerlei prullaria kwijt kon. We gebruikten bijvoorbeeld een wc-rolletje, herinner ik mij, waar je potloden in kon zetten. Dat stond lang op het bureau van mijn pa, ik vond dat wel tof.

“Maar ik ben eigenlijk geen knutselaar. Toen ik in het eerste leerjaar zat, bezochten we met de klas eens een museum. Elk kind mocht achteraf een van de schilderijen namaken die we gezien hadden, voor een wedstrijd. Tot mijn grote verbazing kwam ik daar als winnaar uit. Ik begrijp nog altijd niet waarom, daar moet iets fout gelopen zijn bij de puntentelling.

“Later, in de les plastische opvoeding, moesten we eens een portret maken van ons idool, met potlood die keer. Ik had Didier Drogba getekend, maar die was volstrekt onherkenbaar.

“Nee, plastische opvoeding was echt mijn ding niet. Ik stak liever stoten uit met de lerares.”

Als je nu een portret zou mogen maken van je droombabe, wie zou je dan kiezen?

Beyoncé zou zeker een van de opties zijn.”

Welke vind jij de mooiste clubkleuren?

“Ik speelde elf jaar bij Cercle Brugge en heb dus een zwak voor groen-zwart. Ik ben nog altijd een beetje een Cercleman.”

Met wat op televisie lig jij plat van het lachen?

“Met Trigger Happy. Echt goed. Ook Willy’s en Marjetten vond ik schitterend.”

Kan je goed achteruit parkeren tussen twee auto’s?

“( lacht) Dat valt mee, maar ik ben er geen fan van. Ik heb nog niet zo lang mijn rijbewijs, iets meer dan een jaar, en parkeer nog altijd liever vooruit.

“Het hangt ervan af hoe groot het gat is. Vind ik het nipt, dan rijd ik liever een blokje om en zoek ik een ander plekje. Ik kan er ook niet tegen als ik achteruit moet parkeren terwijl auto’s achter mij staan te wachten. Dan rijd ik door, want anders begin ik me op te jagen.”

Wat is je raarste gewoonte in je slaap?

“Ik word soms omgekeerd wakker, met mijn voeten op mijn hoofdkussen.”

Lig je dan alleen in bed?

“( lacht) Ja. Het voordeel is dat niemand klaagt over je wroetwerk. En ik heb een groot bed, plaats genoeg om gelijk welke positie aan te nemen.

“Ik slaap heel graag. Als ik op een vrije dag mijn ogen opentrek om negen uur, dan durf ik ze gerust nog eens voor twee à drie uur toe te doen. Ik kruip er ’s avonds tussen halfelf en elf uur in. Op trainingsdagen moet ik om halfacht opstaan. Als we dan enkel in de voormiddag op de club moeten zijn, slaap ik in de namiddag nog een uurtje of drie.”

Kroop je als kind in een stapelbed onderaan of bovenaan?

“Ik sliep daar enkel in als ik bij een vriendje ging logeren, die had er zo een. Hij wou dan altijd bovenaan liggen. Onderaan vond ik het ook leuker, dan kon je makkelijker dingen uithalen met de ander, met je voeten in zijn matras stampen bijvoorbeeld.

“En in mijn geval is het ook de veiligste oplossing, als ik zou beginnen te draaien …”

KRISTOF DE RYCK