Marseille droomt alweer van de Champions League.

De prestaties van Olympique Marseille blijven een dikke kluif voor de media. De opgemerkte remonte van de club sinds de komst van Erik Gerets zorgt zelfs voor overdreven reacties. Toen de Zuid-Franse club negende stond op zes punten van de plaatsen die recht geven op een CL-ticket en op veertien punten van leider Lyon, organiseerde de voetbalsite Football365.fr zelfs een opiniepeiling met de vraag of Marseille dit seizoen kampioen kan spelen.

Door de goede resultaten, met overwinningen tegen Nice en PSG en een kwalificatie in de UEFA Cup ten nadele van Spartak Moskou, nam de mediagekte nog toe. In één week stond Marseille vier van de vijf dagen op de voorpagina van L’Equipe. De kranten trekken ondertussen de parallel met vorig seizoen, toen het team na een forse eindsprint alsnog tweede werd. De euforie is misschien overdreven, maar het bewijst dat het team de harten van alle voetballiefhebbers blijft beroeren. “Nieuws over OM op de frontpagina blijft een garantie om meer kranten te verkopen. En dat leidt bijna automatisch tot de reflex om teams die het nochtans ook verdienen zoals Nancy, Nice en Le Mans, niet altijd evenveel aandacht te schenken”, geeft Dominique Rousseau, journalist van L’Equipe, toe.

Hoe dan ook, niemand kan er naast kijken dat Marseille onder Gerets al 31 punten pakte (negen overwinningen, vier gelijke spelen en drie nederlagen). Bovendien onderging de ploeg een complete metamorfose. “Als iets niet naar behoren loopt, moet ik langs de lijn niet meer de hele tijd staan schreeuwen, want de spelers beginnen zelf antwoorden te vinden”, verklaarde de Limburger.

Vooral in de aanval loopt alles erg vlot. Zo profiteerde Djibril Cissévan de afwezigheid van de Senegalees Mamadou Niang (28), die naar de Afrika Cup was vertrokken en vorige week zijn contract verlengde tot 2012, om te tonen dat hij het scoren nog niet verleerde. Nu ze samen in de spits spelen, vormen ze een dubbele kwelgeest voor de tegenstanders. Bovendien toont middenvelder Mathieu Valbuena, die eerder te licht werd bevonden, zich een uitstekende spelmaker. En er gaat geen week voorbij of doelman Steve Mandanda schudt een of andere supersave uit zijn mouw. Ook spelers die vroeger in de schaduw stonden, zoals Laurent Bonnart en Gaël Givet, dwongen een basisplaats af en spelen met veel vertrouwen.

Laurent Blanc, de coach van Bordeaux, bleef na de uitschakeling van zijn team door Anderlecht in de zestiende finales van de UEFA Cup niet gespaard van kritiek. Vooral het feit dat de oud-international in beide duels Johan Micoud, Fernando Cavenaghi en Wendel op de invallersbank liet starten, kon op weinig begrip rekenen. “Zijn coaching roept veel vragen op”, schreef voetbalsite Football365.fr. “De gekozen tactiek lijkt er vooral op te wijzen dat hij zijn type-elftal wilde sparen voor de competitie.”

Daniel Niculae ontpopt zich dit seizoen tot grote redder van Auxerre. De Roemeense spits scoorde al tien keer, wat goed is voor 42 procent van de totale doelpuntenproductie.

Nadat Valenciennes in het met 1-2 verloren duel tegen Le Mans de aansluitingstreffer scoorde, brak een gevecht los, omdat op dat ogenblik een speler van Le Mans geblesseerd op de grond lag. In beide teams kregen twee spelers een rode kaart.

Cyril Sauget, verdediger van Nancy, kreeg na het 4-0-verlies tegen Saint-Etienne veel commentaar. Hij ging regelmatig in de fout. Bovendien deed het gerucht de ronde dat Sauget met Saint-Etienne onderhandelt over een transfer. Naderhand bevestigde de speler dat het gerucht klopte.

Godwin Okpara (ex-Eendracht Aalst en -Standard) werd door het assisenhof van de regio Hauts-de-Seine veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, omdat de Nigeriaanse oud-verdediger samen met zijn echtgenote schuldig wordt bevonden aan de verkrachting, foltering en slavernij van zijn adoptiedochter.

Oud-doelman Guillaume Warmuz wordt sportief manager van tweedeklasser Gueugnon.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier