Geert den Ouden van ADO Den Haag twijfelt over toekomst.

De 29-jarige aanvaller Geert den Ouden is méér dan een speler die het ene moment worstelt met zijn indrukwekkende gestalte, maar dan weer gemakkelijk scoort. Als scheidsrechter maakt de boomlange spits immers een stormachtige ontwikkeling door. De KNVB wil hem volgend seizoen overhevelen naar het betaalde voetbal, wat logischerwijs voor een dilemma zorgt.

Sinds een drietal jaar werkte Den Ouden zich op als amateurscheidsrechter. Hij debuteerde bij EDS 4 – Excelsior ’20 5, maar mag dit seizoen fluiten in de eerste en de tweede klasse. De opmars zorgt voor hevige twijfel. Hij vindt zichzelf nog te jong om te stoppen met profvoetbal, dat hem een goed inkomen oplevert. Maar het perspectief van een succesvolle loopbaan als referee lonkt. En Den Ouden wil niet blijven spelen tot zijn lichaam de strijd staakt. “Als ik 33 ben, wil ik na een wedstrijd niet plat op de bank liggen”, zo verklaarde hij in de Volkskrant.

Om onbezorgd van de toekomst te genieten, begeeft Den Ouden zich voorzichtig op de onroerendgoedmarkt. Als scheidsrechter profiteert hij van zijn betrekkelijke bekendheid als voetballer. “Spelers gaan er automatisch van uit dat ik een goeie wedstrijd fluit, omdat ik op hoog niveau speel en alles beter zie. Mensen denken dat ik alle beslissingen neem zoals het moet.”

Spelers mogen veel bij scheidsrechter Den Ouden. Hij heeft liever dat ze hard zijn, maar eerlijk, dan dat ze met een omweg hun verhaal duidelijk maken. Zo communiceert hij zelf immers ook. “Of ik tegen mijn vriendin, moeder of tegen de koningin praat : ik zeg altijd wat ik denk. Ook al kan niet iedereen daarmee omgaan.” Voetballers die vanop grote afstand tegen hem schreeuwen of wegwerpgebaren ma-ken, tolereert Den Ouden niet. Spelers mogen daarentegen wel van oordeel zijn dat hij er geen barst van kan. “Zolang ze dat maar op een normale toon tegen me zeggen.” (FV)

Door de zeges op Andorra en Armenië klom het Nederlandse elftal naar de tweede plaats op de officiële Fifa-ranglijst. Het team van bondscoach Marco van Basten telt 54 punten achterstand op wereldkampioen Brazilië. Youssouf Hersi (23) mag vertrekken bij Vitesse, dat hem vorig seizoen tijdens de winterstop nog overnam van Heerenveen. RKC, Willem II en FC Utrecht willen de middenvelder. Roda JC moet na dit seizoen verder zonder commissaris technische zaken Nol Hendriks (68), die er na 25 jaar als geldschieter en meesterscout definitief mee stopt. PSV verhuurde de Hongaarse middenvelder Csaba Fehèr (30) tot het einde van het seizoen aan Willem II. Vorig seizoen werd hij al uitgeleend aan Ujpest Dosza. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Arveladze (AZ) 9 goals ; 2. Perez (AZ) 6 goals ; 3. Kuijt (Feyenoord), Hoogendorp (RKC) 5 goals ; 5. Huntelaar (Heerenveen) 4 goals.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier