Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Vreemd hoe de geschiedenis zich vaak herhaalt. Toen Waregem tijdens het memorabele seizoen 85/86 tot in de halve finale van de UEFA-cup doordrong, was duidelijkheid in het beleid de grote kracht van de club. Voorzitter Eugène Bekaert vormde op het bestuursvlak een tweemanschap met manager Germain Landsheere en trainer Urbain Haesaert kreeg alle sportieve bevoegdheden. In de vereniging heerste een gemoedelijke sfeer, de vooral uit Vlamingen bestaande spelersgroep klitte aan mekaar. Sommigen van hen moesten verlof nemen om Europees te kunnen spelen. Dat remde de prestaties niet. Waregem schakelde AC Milan en Hajduk Split uit en struikelde uiteindelijk in de halve finale over FC Keulen, toen nog een grootmacht in de Bundesliga.

Duidelijke en directe lijnen zijn er ook nu weer bij Zulte Waregem, dat na de succesrijke periode lang in de duisternis toefde en dit seizoen uitgroeide tot de ploeg die op een gegeven moment het beste voetbal van België bracht. Ook nu weer zijn de bevoegdheden binnen het organigram goed afgebakend. Voorzitter Willy Naessens, manager Luc Dhaenens en trainer Francky Dury zijn ieder op hun domein de hoofdrolspelers. De kern van vijfentwintig spelers telt éénentwintig Belgen. Ook nu is eendracht het handelsmerk van het elftal, is er een blok op en naast het veld.

Woensdagavond speelt Zulte Waregem tegen Standard de belangrijkste match van het seizoen. De West-Vlaamse club wil de poort naar de bekerfinale openbreken en zo een stap dichter bij Europees voetbal komen. Het zou een bekroning zijn voor een vereniging die de inferieure invloeden weert en kiest voor een welomlijnd beleid. Geen club met een duidelijker visie dan Zulte Waregem. Dat blijkt ook op het veld. De grote verdienste van Francky Dury is en blijft dat hij in dit elftal een concept heeft neergepoot en dat spelers in functie daarvan worden aangetrokken. Tegen die achtergrond worden ook transfers gerealiseerd. Zulte Waregem heeft geen bindingen met makelaars, het zit niet verstrengeld in andere belangen en laat zich niet leiden door emoties, maar denkt zakelijk en rationeel, binnen de sportieve en extrasportieve lijn.

Natuurlijk is er een keerzijde aan het succes. De jacht op een aantal spelers is geopend en anderen kunnen zichzelf mogelijk ten koste van het collectief gaan overschatten. Ook hier dreigen er raakpunten met het verleden : de ploeg die twintig jaar geleden Europese geschiedenis schreef, brokkelde snel af. De grote uitdaging van Francky Dury moet dan ook zijn om straks in dit veranderende klimaat te blijven presteren. Eerst wil hij echter Standard opzijzetten.

Dit Standard stormde zaterdagavond in Westerlo naar de top van het klassement. Een paar weken geleden had het er de schijn van dat de uitsluiting en schorsing van Sérgio Conceição de ploeg zou amputeren, maar nu lijkt dat eerder bevrijdend te hebben gewerkt. Conceição lag al weken in de knoop met zichzelf en viel vooral op door zijn irritaties en verbale oorlogen met de scheidsrechter. Dat straalde af op de ploeg.

De kraker op Anderlecht, op 21 april, zal beslissend zijn. En het gegeven of Anderlecht tegen dan Nicolas Frutos recupereert. Frank Vercauteren mag dan beweren dat het ook zonder de Argentijn gaat, de twee op zes en het weinig flitsende spel in de heenronde bewijzen het tegendeel. De druk stijgt weer bij paars-wit terwijl Standard, de vroeger constant borrelende vulkaan, uitblinkt door rust. Het vertrek van Stéphane Demol – bestaan er grotere antipoden dan de flamboyante Demol en de bloedserieuze René Vandereycken ? – naar de voetbalbond en de overweging van Michel Preud’homme om bondsvoorzitter te worden kunnen dat niet verstoren. Er staat een stevig raamwerk langs de oevers van de Maas. En de leemtes worden gegarandeerd opgevuld. Ook in het beleid van Standard zit er een bepaalde duidelijkheid. Zij het een heel andere duidelijkheid dan die van Zulte Waregem.

JACQUES SYS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier