Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Roeselare verloor zaterdag op Bergen (2-0) en blijft met 2 op 18 voorlaatste in de rangschikking. De prestatie was veel minder hoopgevend dan die van de week voordien in de thuiswedstrijd tegen Lokeren. “Het was nochtans dezelfde ploeg die toen veertien kansen creëerde, waarvan acht loepzuivere”, zegt trainer Dirk Geeraerd. “Als je thuis niet wint, wordt de druk om op verplaatsing te winnen groter en dat leidt niet altijd tot betere matchen. Ploegen die onderaan staan, krijgen moeilijk een constante in hun prestaties. Wat er ook geen deugd doet, is dat er artikelen verschijnen waarin staat dat de trainer in vraag wordt gesteld. Dit is een groep zonder echte leidersfiguur en als de spelers dan lezen dat de man die al drie maanden op hen inpraat, dreigt vergiftigd te worden, maakt dat het voor hen nog zwaarder.”

Faalt de transferpolitiek?

Dirk Geeraerd: “Het is te goedkoop om dat te stellen. Als je geen transfergeld uitgeeft, kom je op een markt terecht waar je vijftig procent kans maakt. Dan haal je spelers die je beter probeert te maken om ze later eventueel zelfs te verkopen zoals Malki en vele anderen. Dat is de bewuste strategie van de club. Heel weinig sponsors brachten al zoveel geld binnen als de jongens die hier sinds mijn komst te gelde werden gemaakt. Ik ben ervan overtuigd dat er ook nu weer tussenzitten voor wie Roeselare een springplank wordt.

“Met veel voetballers uit lagere afdelingen moeten we een grote inhaalbeweging maken, maar ik geloof in mijn groep. We zijn niet ziek. Er wordt goed gewerkt om stap voor stap het niveau op te krikken, de spelers hangen aan elkaar en bij vlagen speelden we al beter voetbal dan vorig seizoen. Wat we nodig hebben, is tijd en rust en een positieve houding. Als het vertrouwen in eigen kunnen niet te veel geschaad wordt, zal zich dat wel vertalen in punten.”

Met Anthony Van Loo, Cédric Bétrémieux en Gunter Van Handenhoven ontbreken nog altijd drie niet onbelangrijke spelers, maar ook zij zullen het probleem op de linksbackpositie niet oplossen.

“Neen. Ik gaf dat probleem ook snel aan. De club rekent op mijn vindingrijkheid om het op te lossen.”

Wat scheelt er met Mahamadou Dissa, die vorig seizoen veertien keer scoorde?

“De ramadan? Het klopt dat hij niet in zijn beste periode zit.”

Veel overschot had Roeselare de voorbije jaren in de eerste klasse niet, maar nooit eerder kwam het op de degradatieplaatsen terecht. Is de groep klaar voor een survival?

“Dit is een situatie die deze groep kon missen. Maar volgens mij zijn er voldoende jongens die er 34 wedstrijden de moed in kunnen houden, mannen met de wil en de kracht om te slagen en zo iedereen lik op stuk te geven die ons al van voor de start veroordeelde.”

Tot nu toe is Roeselare de enige ploeg die Standard punten kon afpakken. Zondag bezoekt Club Brugge Schiervelde.

“Weet je wat ons deugd zou doen? Dat we eens drie punten zouden kunnen stelen zoals Lokeren er hier drie kwam pakken.”

Hoe stabiel is jouw positie?

“Ik probeer de rust rond de spelersgroep te bewaren, moet ik mij dáár nu ook nog eens mee bezighouden? Eigenlijk zou het niet mogen. Aanwijzingen dat het heet is onder mijn stoel, heb ik niet, maar roepers willen laten geloven dat het wel zo is. Rond mij zie ik niets om mij zorgen over te maken.

“Mocht het toch gebeuren, dan zou het alleszins een ferme patat zijn. Ik zou het heel onrechtvaardig vinden.”

CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier