Zondag ging in de tweede klasse de eindronde van start.

Lommel United wint met 1-4 bij Eupen en Waasland-Beveren speelt 2-2 gelijk in Bergen: wat leerde jou de eerste speeldag?

Dirk Geeraerd: “Dat de twee favorieten thuis niet konden winnen. Eupen is als eersteklasser toch een hoger ritme gewoon. En Lommel is wel een heel sterk team, maar ik twijfelde eraan of het zich na zijn onwaarschijnlijke inzinking in de competitie wel nog zou kunnen herpakken. Bovendien tekende Henkens al voor KV Mechelen en Dufour voor Standard, twee hele goeie die daar volgend seizoen zeker zullen meedoen; en dat kan toch een beetje voor onrust zorgen. Bergen beschikt over het meeste intrinsieke talent en de meeste eersteklasse-ervaring, maar wij bewezen dat we fysiek honderd procent in orde zijn en goed georganiseerd zijn.”

Je werd in de slotfase naar de tribune gestuurd.

“Twee minuten voor het einde kregen zij een penalty die er volgens mij geen was, wat ons daar in de competitie ook al overkwam en ons ook toen de zege kostte. Dan denk je onvermijdelijk: Bergen móét naar eerste, na het verdwijnen van Charleroi móéten die in Wallonië de vrijgekomen plaats naast Standard innemen. Ik stak dus mijn duim op naar de scheidsrechter en hoewel ik daarvóór haast nog niet uit mijn dug-out was gekomen, werd ik meteen weggestuurd. Dan heb ik weer iets van: als je als trainer een naam hebt en een kostuum draagt, mag je je méér permitteren. Maar achteraf had ik wel een goed gesprek met de scheidsrechter.”

Jullie spelen nu twee keer thuis: donderdag tegen Eupen en zondag tegen Lommel.

“Dat zal alleszins voor veel enthousiasme, volk, inkomsten en reclame zorgen; en dat is belangrijk voor de groei van deze nieuwe fusieclub. Bij heel wat jongens leeft het gevoel: wij kunnen het van die mannen niet halen. Maar velen van hen denken ook: misschien zijn ze beter, maar … niet met ons, hé!”

De underdogs.

“We eindigden de competitie als vierde en zijn de enige niet-profclub in de eindronde. Ik zie ze hier ’s avonds op training soms maar net op tijd en zwetend binnenkomen: Van Hoey is dan al vijf uur onderweg met zijn camion, Verbiest zes uur aan het plakken geweest, Masureel bezocht dan weer al een bedrijf of zeven om baden te verkopen, … We zitten een beetje in het ritme van het oude Beveren met dokwerkers als Jean Janssens. Maar mijn probleem is nu: om de drie à vier dagen spelen, hoe zullen we dat verwerken? Het wordt moeilijk, maar de goesting is er.

“Onze voorbereiding was desastreus. Naar onze eerste bekermatch, op Olympic Charleroi, waren 34 supporters mee. Ik dacht: waar is het legioen van de Freethiel? Maar we wonnen de eerste periodetitel, schakelden in de beker Sporting Charleroi uit en in Cercle Brugge waren er duizend man mee. Intrinsiek zijn we de minsten, maar onze kleedkamermentaliteit is top.”

Kan Waasland-Beveren promoveren?

“Op termijn wel. Ik begrijp het enthousiasme dat er momenteel heerst, maar het laatste wat we nu moeten doen, is in een luchtballon gaan zitten. We prediken al heel het jaar nuchterheid en mouwen opstropen, en dat moeten we blijven doen. Het is zoals in de koers: Cancellara wint ook niet altijd, soms verliest de talentrijkste. Voor ons is dat belangrijk.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“Cancellara wint ook niet altijd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier