“Veel mensen zijn het niet met mij eens, maar ik heb wel de indruk dat ik het maximum uit mijn loopbaan haalde. Zestien jaar profvoetbal, het was mooi”, beweert de 32-jarige Dirk Huysmans, die speelde voor Lierse (1988/97), Standard (1997/ 98), Lierse (1998/2000), Germinal Beerschot (2000/ 04) en KV Mechelen (2004/ 05) . Dit seizoen hervond de aanvaller zijn voetbalplezier bij vierdeklasser Lyra, waar hij aan de zijde speelde van VRT-journalist Filip Joos. “Elf maanden geleden bevond ik mij in een uitzichtloze situatie, bestond de kans dat ik weer in het nachtleven terechtkwam. Ik zag geen uitweg, tot ik mijn vriendin tegenkwam. Er zit weer een constante in mijn leven. Het is zalig om eindelijk weer eens zonder druk te voetballen. Ik ga weer graag trainen. Met zeventien doelpunten en acht assists ben ik tevreden over mijn inbreng. Het was zeker geen stap van alles naar niks. Ik was daar goed op voorbereid, had zelf die beslissing genomen om het wat rustiger aan te doen. Er kwam een einde aan een turbulente periode in mijn leven, met een tweede echtscheiding.”

Het leven van cafébaas liet Huysmans achter zich. “Ik huurde dat café van mijn schoonvader. Maar dat botste meer dan dat het goed ging. Dat kan je ook alleen maar doen als vrijgezel. Je moet er je privéleven voor opgeven, door de onregelmatige uren.” Hij zoekt momenteel naar werk en maakt tijd vrij voor de opvoeding van zijn dochter Margot (8). “Ik heb geen diploma. Het wordt een kwestie van improviseren. Verkoper van sportartikelen spreekt me wel aan. Misschien kan ik ook in de haven aan de slag. Want ik moet toch met iéts de kost verdienen.”

Huysmans koestert wel de mooie herinneringen. “De onverwachte titel met Lierse, onder Erik Gerets, zal me altijd bijblijven. Maar ook de bekerwinst en die selectie voor de nationale ploeg waren mooi. Ik bewees toch iets. Het blijft alleen jammer dat ik zo blessuregevoelig was en daarmee mijn deel van de pech kreeg. Toen mijn carrière in een stroomversnelling zat, scheurde ik in 1996 mijn kruisband. Het noodlot, want zeven maanden onbeschikbaar. Dat zijn de risico’s van de sport, hé.”

Volgend seizoen trekt hij naar Berchem Sport. “Een ambitieuze club, die absoluut naar de derde klasse terug wil”, weet Huysmans. “Die uitdaging spreekt me aan. Daarvoor legde ik zelfs een aanbod uit de tweede klasse naast me neer. Op maandag voel ik soms dat de benen niet meer zo goed mee willen. Daarom is het ook nog te vroeg om te zaalvoetballen of zelf trainer te worden.”

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier