Geboorteplaats en -datum?

Kapellen, 8 maart 1940.

Welke sporten beoefen je zelf?

Sport gaat bij mij voor op alles. Ik ga vaak lopen of fietsen. Af en toe tennis ik en dan is er nog mijn dagelijks halfuurtje gymnastiek. Tot mijn veertigste ben ik vooral met mijn hoofd bezig geweest en te weinig met mijn lichaam. Toen ik dat eens aanhaalde in een interview, heeft Herman Van Coppenolle, prof aan de KU Leuven en ex-recordhouder op de 200 meter, me zelf gecontacteerd. Hij heeft een trainingsschema uitgewerkt en sindsdien ben ik verslaafd aan sporten. Ik ben niet meer van de jongsten en om het veranderingsproces tegen te gaan is sport de beste methode.

Welke sporten volg je passief?

Ik kan geënthousiasmeerd raken door een voetbalwedstrijd, Benfica-Braga van vorige week bijvoorbeeld, maar ik houd me niet bezig met klassementen en zo. Tegenwoordig staat de sport naast het algemeen nieuws en men durft het journaal er zelfs af en toe mee te openen. Vroeger was daar geen denken aan: je had het nieuws en daarna, letterlijk en figuurlijk, kwam de sport. En bij dertig graden zat de nieuwslezer nog steeds keurig in het pak en presenteerde de man van de sport het sportnieuws in zijn zomerse outfit. ( lacht)

Ga je soms live kijken naar sportwedstrijden?

Ik heb ooit één wedstrijd van de Gantoise gezien en dat is het zowat qua voetbal. Wel ga ik intussen al een paar jaar naar de Memorial Van Damme en naar de KBC-nacht van de atletiek in Heusden-Zolder. Als ik daar ben, krijg ik wel de indruk dat de mensen die naar sport kijken, niet noodzakelijk zelf veel aan sport doen. Zoals daar in Heusden-Zolder gedronken en gegeten wordt …

Naar welke sportmensen kijkt u op?

Naar alle sporters die volharding tonen, maar als ik er een moet noemen: Jelena Isinbajeva, de polsstokspringster.

U bent tegenwoordig ankerman van ‘Vlaanderen Vandaag’. Voor uw nieuwsmagazine zou het alvast geen slechte zaak zijn, mocht VT4 de rechten binnenhalen op de samenvattingen van de Jupiler Pro League, niet?

Dat zou vooral belangrijk zijn ter vervollediging van ons nieuwsaanbod. Tot nu toe geven we in ‘Vlaanderen Vandaag’ enkel de sporten waar VT4 de rechten op heeft, zoals cyclocross en autosport, maar eigenlijk kan dat niet. Als je nieuws serveert, moet dat compleet zijn. Het is zelfs een beetje absurd dat we nu op maandag de Belgische competitie doodzwijgen, omdat we geen beelden kunnen tonen.

DOOR BREGT VERMEULEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier