In je meest recente boek hou je een pleidooi voor de responsabilisering van medewerkers. Net dat is blijkbaar een probleem bij AA Gent, waar Trond Sollied zelfdiscipline predikt?

Georges Leekens: “Ik treed hem bij in zijn visie dat spelers zelf hun tijd, ook na de trainingsuren, zinvol moeten invullen en bezig zijn met hun vak. Je kunt geen goeie wedstrijd spelen als je jezelf niet mentaal voorbereidt en met de aangedragen theorie geen rekening houdt. Mijn assistenten Freddy Heirman en Herman De Landtsheer steken tien tot vijftien uur tijd in het samenstellen van een goede videoanalyse van de tegenstander. Als ik dan een speler zie geeuwen, is dat verschrikkelijk voor de spreker van dienst. Dan is het mijn plicht om hem daarop te wijzen. Op een rustige en beheerste manier, niet meer met het mes, zoals vroeger Mac the Knife. Ik probeer te achterhalen vanwaar dat concentratieprobleem komt. Bijvoorbeeld door de familiale situatie, omdat de kinderen ’s nachts niet slapen. Zeg dat dan op voorhand, tegen mij of de andere mensen van de technische staf. Dan behandelen we dat achteraf wel eens individueel.

“Leiders heb je nodig. Frédéric Herpoel was daar het perfecte voorbeeld van. Een model- aanvoerder. Viel niet op door zijn uitspraken in de pers, maar blonk wel uit door zijn prestaties op het veld. Zonder te roepen en te tieren heerste hij ook in de kleedkamer. “De regels werden altijd gerespecteerd, ook door toedoen van Dominic Foley, Wouter Vrancken en ook wel Nicolas Lombaerts. Die laatste was feestleider, meer voor de ambiance. Hij trok de introverte jongens, zoals Bryan Ruiz, erbij door samen eens iets te gaan drinken of eten. Je moet altijd en overal je verantwoordelijkheid nemen. Discipline is een raar woord. We streven allemaal succes na, iedereen wil graag rijk worden, maar daarvoor moet je de bindende afspraken volgen en wat arbeidsvreugde tonen.

“Bij Lokeren is Olivier Doll een meer-waarde, heel objectief in zijn oordeel. Een echte winnaar, die minder fouten nodig heeft dan vroeger. Omwille van zijn spierproblemen krijgt hij soms een aangepast programma mee. Dan zeg je aan de groep: ‘Olivier traint vandaag niet mee. Heeft iemand daar problemen mee?’ Als niemand reageert, weet je dat hij toch al iets afdwong bij de anderen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier