Paul Ince wil entertainen met Blackburn Rovers.

Om Mark Hughes – die naar het hyperambitieuze Manchester City vertrok – op te volgen, koos het bestuur van Blackburn Rovers vrij verrassend voor de Engelse oud-international Paul Ince. Het vertrouwen in de 40-jarige ex-middenvelder werd tot uitdrukking gebracht in een driejarige verbintenis. Ince, een onervaren coach zonder noodzakelijke trainersdiploma’s haalde het voor de vacature van gereputeerde namen als Michael Laudrup en Sam Allardyce.

Op veel ervaring als manager kan Ince, die tijdens zijn spelersloopbaan bij Manchester United vooral werd geroemd om zijn leiderschapskwaliteiten, niet rekenen. Sinds 2006 werkte hij alleen voor kleinere clubs als Macclesfield en Milton Keynes Dons (die hij naar de titel leidde in League Two) in die functie. Bovendien mist hij de noodzakelijke documenten. Maar Blackburn Rovers kreeg van de FA ( The Football Association) dispensatie. Ince krijgt twee jaar de tijd om de nodige papieren voor te kunnen leggen.

Tijdens zijn voorstelling pakte Ince, die voor een primeur zorgt in de Engelse voetbalgeschiedenis als eerste kleurling in een managersrol, alvast uit met een aantal stevige uitspraken. “In alle teams waar ik voor speelde, brachten we goed voetbal op de mat”, beweerde hij op de officiële website. “Ik wil overtuigen met een sterk elftal, zodanig dat we wekelijks ons publiek kunnen entertainen. Wees maar gerust dat ik eens stevig mijn tanden zal zetten in dit project. Mochten we 58 punten of meer kunnen halen, dan zal deze ploeg opnieuw een ferme stap voorwaarts hebben gezet in zijn ontwikkeling. Ik leg de lat voor mijn spelers bewust heel hoog, want je moet in dit vak bijzonder veeleisend zijn. Dat stak ik op van persoonlijkheden als Sir Alex Ferguson, John Lyall en Glenn Hoddle.”

In Ewood Park wacht Ince een fameuze uitdaging. De voormalige aanvoerder van de Engelse nationale ploeg zal bijvoorbeeld de Paraguayaan Roque Santa Cruz (26) moeten overtuigen om te blijven. De oud-spits van Bayern München, vorig seizoen goed voor 23 treffers en nog drie jaar onder contract, staat immers in de belangstelling van Manchester United en City. Maar hij is niet de enige speler die droomt van een topclub. Ook middenvelder David Bentley (23) lijkt vastbesloten om nieuwe oorden op te zoeken. En er staat ook nog een groot vraagteken achter de naam van de Zuid-Afrikaanse spits Benni McCarthy (30), die ondanks een opgewaardeerde overeenkomst tot 2011, naar een andere buitenlandse competitie lonkt.

Er wordt nu gehoopt dat Ince met zijn enthousiasme, charisma en hoge feelgoodfactor die sleutelfiguren kan overtuigen. “Ik ben een ongelofelijke winnaar. Om opnieuw bij de eerste zes te kunnen eindigen, heb ik die jongens hard nodig.”

Manchester City contracteerde de Braziliaan Jo (21), een slungelachtige spits die voor 22,5 miljoen euro werd weggehaald bij CSKA Moskou. Een clubrecord voor de international. Emile Mpenza (30) en Paul Dickov kregen nu ook officieel te horen dat ze andere oorden mogen opzoeken.

Newcastle nam de Argentijnse middenvelder Jonás Gutiérrez (24) over van Real Mallorca. Hij kreeg een vijfjarig contract. De vijfvoudige international heeft een speciaal trekje, want hij wordt Spiderman genoemd omdat hij bij het juichen voor een doelpunt een masker van zijn stripheld opzet.

De Italiaanse ex-international Roberto Di Matteo (38) wordt de opvolger van Paul Ince als coach van derdeklasser Milton Keyns Dons. Het is zijn eerste trainersjob. Di Matteo kreeg een contract voor een jaar, met optie.

Dwight Yorke (36) blijft nog een seizoen langer bij Sunderland. De spits deed dat op vraag van coach en oud-ploeggenoot Roy Keane. “Zijn ervaring op en naast het veld is van onschatbare waarde”, verklaarde de Ier.

De Portugese international Deco (30, Barcelona) werd door Chelsea voor tien miljoen euro gekocht.

Tom Huddlestone (21), een middenvelder, verlengde tussentijds zijn verbintenis bij Tottenham tot 2013.

De Nederlandse jeugdinternational Daniël de Ridder (24) verruilde het gedegradeerde Birmingham City voor Wigan, waar de aanvaller een driejarige overeenkomst kreeg en opnieuw kan samenwerken met Steve Bruce.

West Bromwich Albion, de werkgever van Carl Hoefkens, contracteerde met de Nederlandse jeugdinternational Gianni Zuiverloon (21) een rechterverdediger. De speler van Heerenveen, die over een maand wel nog uitkomt op de Olympische Spelen in Peking, tekende voor drie seizoenen bij the Baggies. Met Sherjill McDonald (ex-Anderlecht) treft hij een andere landgenoot.

Middlesbrough haalde twee jonge talenten in huis: de Franse controlerende middenvelder Didier Digard (21, PSG, 2012) en de Nederlandse spits Marvin Emnes (20, Sparta, 2012, kostprijs: 4 miljoen euro).

Cristiano Ronaldo (23, Manchester United) mist waarschijnlijk de start van het nieuwe seizoen door een enkeloperatie.

Hull City legde de Braziliaanse middenvelder Geovanni (28), die weg mocht bij Manchester City, vast voor twee seizoenen. De Franse verdediger Bernard Mendy (26) komt transfervrij van PSG.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier