Hoe zouden Jérôme Efong Nzolo en zijn vijf secondanten zich zaterdagochtend bij het ontwaken hebben gevoeld nadat Zulte Waregem met 3-4 van Standard verloor omdat er twee buitenspeldoelpunten van de Rouches werden goedgekeurd? Plots stond Standard niet op acht maar op twee punten van Essevee.

Meer dan ooit staan scheidsrechters in de vuurlijn van de kritiek. Televisiebeelden registreren iedere verkeerde interpretatie haarscherp, elke fout wordt uitvergroot en tot in het oneindige herhaald. Het stelt steeds hogere eisen aan het arbitragekorps. Toch is het niveau van de Belgische scheidsrechters nooit bedroevender geweest dan op dit moment, al zijn er ook interna-tionaal telkens weer arbitrale dwalingen zoals vorige week tijdens de wedstrijd tussen Borussia Dortmund en Málaga bleek. Het opent nog maar eens de discussie naar het gebruik van technologische hulpmiddelen, in welke vorm dan ook.

Michel Platini, de voorzitter van de UEFA, blijft zich daar met klem tegen verzetten omdat je het spektakel zou doden als je een wedstrijd stillegt om videobeelden te consulteren. Discussies over arbitrale beslissingen horen volgens hem bij het voetbal. Dat kan best zijn, maar het mag nooit zo ver gaan dat wedstrijden worden vervalst omdat je je uit een soort koppig conservatisme afsluit van innovaties.

Uit de manier waarop Zulte Waregem zich van deze klap herstelt, zal blijken hoe sterk dit elftal is. De ploeg van Francky Dury moet leren omgaan met druk. Het hoort bij het groeiproces. Zulte Waregem blijft de best uitgebalanceerde ploeg van het land en overgoot de kracht van de collectiviteit tegen Standard heel even met finesse. Na subtiel samenspel begon het aan de match met een heerlijk doelpunt, een op Belgische velden zeldzame combinatie van technische perfectie en koele executie.

Zulte Waregem draagt meer dan welke andere ploeg dan ook het handschrift van de trainer. Een valkuil van het succes is dat spelers zich op een voetstuk gaan plaatsen. Zo liet Franck Berrier nu al weten na dit seizoen hogerop te willen. De vraag of hij bij Zulte Waregem niet aan zijn plafond zit, komt bij de Fransman na zijn wrang avontuur bij Standard niet op. Wat dat betreft blijven voetballers dankbare objecten in handen van in euro’s denkende makelaars. Ook William Vainqueur, de strateeg van Standard, liet al weten het straks op Sclessin voor bekeken te houden. Aan zijn prestaties knaagt dat niet: de middenvelder was aan de Gaverbeek eens te meer de uitblinker van een ploeg die terug naar oude wapens greep en met vuur en passie voetbalde. Jammer dat Standard een week eerder tegen Anderlecht zo zat vastgeroest in de wurggreep van de angst en niet durfde te voetballen.

Bevangen door stress leefde ook Anderlecht vorige week naar de topper tegen Club Brugge toe. Het draait al weken niet bij paars-wit, waar ook John van den Brom steeds zenuwachtiger oogt. Anderlecht werd in de eerste helft door een zwierig Club Brugge weggetikt. Nog maar eens bleek hoeveel voetballend vermogen er in dit elftal schuilt. Maar Club slaagde er niet in de kansen af te maken en viel tegen tien spelers van Anderlecht na de rust fors terug. Dan ben je niet klaar voor de titel. Onbegrijpelijk dat niemand er in moeilijke momenten in slaagt het spel in handen te nemen en het overzicht te bewaren. In plaats daarvan kwam het tot blind en ordeloos gedraaf. Juan Carlos Garrido weet wat hem te doen staat als er straks nog eens versterkingen moeten worden binnengehaald. Vreemd trouwens dat de Spanjaard op persconferenties steeds weer hervalt in clichés, ook al omdat hij zich blijft uitdrukken in gebrekkig Engels.

Door de Brugse onmondigheid slaagde Anderlecht er na een sterke tweede helft uiteindelijk in de crisis te bezweren. Ergernis was er achteraf bij Van den Brom voor een niet gefloten strafschop. Ook dat toont hoe de spanning knaagt in het Astridpark en de zenuwen door de kelen gieren. Het missen van de titel zou een ramp zijn na een seizoen waarin Van den Brom aanvankelijk met gedurfd en bij tijd en wijle betoverend voetbal de harten leek te veroveren. Weinig blijft er op dit moment van die glans over. ?

DOOR JACQUES SYS

Zulte Waregem moet leren omgaan met druk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier