Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

De nationale basketbalfederatie (KBBB) werd gesplitst in een Vlaamse (VBL) en een Waalse vleugel (AWBB). Wat nu ?

Jazeker, er waait een frisse wind door de wandelgangen, daar aan de Paul-Henri Spaaklaan. Clubs werden opgejaagd om hun licentiedossier in orde te krijgen, met de licentiecommissie in de rol van British hunter. De nationale ploeg haalde een nieuwe bondscoach en technisch directeur in, en niet van de minsten : Giovanni Bozzi en Lucien Van Kersschaever. Het programma van de Belgian Lions zal voortaan mee samengesteld worden door de liga van eersteklasseclubs, met sterke man Jacques Ledure. Tegelijk werd de hele bondsstructuur omgegooid. De Koninklijke Belgische Basketbalbond (KBBB) zal met ingang van het seizoen 2002/03 de koepel vormen boven een Waalse en een Vlaamse federatie : de Vlaamse Basketliga (VBL) en de Association Wallonie-Bruxelles de Basketball (AWBB). Een ware paleisrevolutie, maar de vraag blijft dezelfde : zullen de federaties voldoende geld vinden om het Belgisch basketbal vooruit te helpen ?

En nu : subsidies

Bondsvoorzitter Cyriel Coomans, die de overkoepelende baas blijft, antwoordt met een retorische vraag. “Wie gaat dat betalen ?” Het moge duidelijk zijn : Coomans is geen onvoorwaardelijke voorstander van de scheuring. Hij spreekt van een noodzakelijk kwaad. “Het enige voordeel is dat het excuus van de overheid, dat het basketbal financieel niet ondersteund kon worden omdat het niet aangepast was aan de Belgische staatsstructuren, wegvalt. Nu we hebben gedaan wat zij vroegen, ligt de bal in hun kamp.”

“Destijds beloofde minister Johan Sauwens ons een financiële injectie van 27 miljoen frank”, vervolgt Coomans. “Het valt te hopen dat de overheid die belofte nakomt. Want voor de rest zal de bond nagenoeg volledig afhankelijk zijn van de VBL en AWBB. We ontvangen een kleine subsidie waarmee we ons personeel kunnen betalen, en het geld dat we van sponsor OMOB krijgen dienen we te delen met de gewesten. Onze inkomsten zullen moeten komen uit wat de VBL en de AWBB ons middels een nog te bepalen dotatie willen geven.”

De inkomsten van de gewestelijke federaties komen van de inschrijvings- en lidgelden van de clubs, van sponsoringscontracten en (vooral) van subsidies van de gemeenschappen. Voorlopig blijft het op financieel vlak nog koffiedik kijken. Hugo Daemen, voorzitter van de VBL : “We kunnen nog geen uitgaven ramen want we kennen ons werkbudget niet eens. Midden augustus willen we ons budget rond hebben. Dat er geld zal komen van de Vlaamse gemeenschap, staat vast. Het gaat toch om ettelijke tientallen miljoenen franken.”

Een verbetering in vergelijking met vroeger ? “Ja en neen”, waarschuwt Daemen. “De splitsing was financieel interessant omdat er zo Vlaamse subsidies vrijkwamen, maar ik heb de clubs altijd voorgehouden : opgepast, want voor elke frank van de overheid zullen we zelf ook moeten investeren. Onze uitgaven zullen dus zeker de hoogte inschieten. En waar gaan we elders geld vinden ? We beloofden de clubs dat we de lidgelden niet optrekken. Sponsors ? Eén hebben we er tot dusver : OMOB.”

Meer tijdverlies

Aan Waalse kant verloopt de voorbereiding iets vlotter. De website is al meer dan een maand operatief, en naast OMOB haalden Yvan Slangen en Jean-Pierre Delchef, respectievelijk secretaris-generaal en voorzitter van de AWBB, al Energy en SMAP in huis. Nog maar eens een bewijs van het grotere enthousiasme voor het basketbal bezuiden de taalgrens. Gevolg daarvan is een grotere betrokkenheid van de Waalse provincies en gemeenten met hun lokale clubs. Een voorbeeld : de vergoeding die de provincies Waalse clubs uitkeren voor Europese verplaatsingen. Mogelijk zal een splitsing deze kloof nog vergroten.

“Maar daar kunnen wij als federatie niets aan veranderen, dat is een louter politieke aangelegenheid”, acht Hugo Daemen zich machteloos. “De VBL kan enkel aangeven dat het gras groener is aan de overkant.”

Bondsvoorzitter Coomans : “Wij hebben in de nationale federatie nooit communautaire problemen gekend. Tot nu toe verloopt de communicatie vlekkeloos, maar blijft dat zo ? Er zal in de toekomst meer gepraat moeten worden. Vergeet niet : een afscheuring betekent dat je nog een paar meningen méér hebt om rekening mee te houden bij de besluitvorming. Dus : nog meer tijdverlies en nog meer kans op misverstanden.”

Vlaamse eigenheid

Ondanks alles blijft het doel van beide vzw’s hezelfde : promotie van de basketbalsport. Zowel VBL als AWBB zijn verplicht om projecten in te dienen. De VBL doet dat bij Bloso, dat dan de subsidies toekent. Wat zijn de bevoegdheden en de plannen van de VBL ? Hugo Daemen : “Wij nemen de provinciale en de regionale competities voor onze rekening. Eerste, tweede en derde klasse blijven voor de KBBB. Dat geldt ook voor alle nationale selecties : mannen, vrouwen en jeugd. Onze eerste bekommernis was het opstellen van een kalender voor de landelijke reeksen. Tweeënveertig clubs zijn nu verdeeld over drie reeksen. Volgende jaar herleiden we dat, op grond van sportieve criteria, naar één landelijke reeks. Op dat vlak, denk ik, hebben we goed werk afgeleverd. Omdat de kalenders sneller klaar waren dan voorheen, konden de clubs sneller naar de zaaluitbaters stappen om hun accommodatie vast te leggen.”

Daemen ziet nog andere verbeteringen. Zoals de website van de VBL (www.vbl.be), waarvoor 60.000 euro werd uitgetrokken. “Voorlopig kan je er enkel de hoogstnoodzakelijke documenten terugvinden. Tegen midden augustus hopen we alles opgelost te hebben. Bedoeling is dat we meer via het internet met de clubs gaan communiceren. Dat is voor beide partijen kostenbesparend en sneller. Geen 350 brieven aan 17 frank het stuk meer, één klik op de muisknop volstaat.”

“We zullen ook projecten organiseren”, vervolgt Daemen. “We willen het basketbal zichtbaarder maken op straat. Door initiaties te geven in scholen en op speelpleinen, door aan de kust een 3 on 3-toernooi te lanceren, door clinics te organiseren in de clubs. Op termijn moeten alle jeugdploegen op alle niveaus een gediplomeerde coach hebben. De splitsing stelt ons in staat om beter in te spelen op de Vlaamse eigenheid, maar de band met de Waalse collega’s blijft optimaal. Scheidsrechters moeten in beide landsdelen gelijk vergoed worden, bijvoorbeeld. Communicatie is daarom uitermate belangrijk.”

Maar zo positief Hugo Daemen vooruit blikt, zo bezorgd klinkt Cyriel Coomans. “Wie gaat dat betalen ? Hopelijk komt er geen wrevel van tussen VBL en AWBB. Want dan is de basketbalbond het grootste slachtoffer.”

door Matthias Stockmans

‘De Vlaamse liga kan enkel aangeven dat het gras groener is aan de overkant.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier