Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Nu het stof dat zijn transfer deed opwaaien weer is gaan liggen en de competitie bijna voor een kwartje achter de rug is, lijkt het de tijd voor een eerste tussenbalans. Heeft Steven Defour er goed aan gedaan om RC Genk te ruilen voor Standard ?

Vader Jacques Defour aarzelt : “Ik vind van niet. Ik was er altijd tegen en vrees dat ik gelijk krijg. Het spelsysteem van Standard is er geen voor Steven. Ajax, ja, en Genk ook, maar Standard niet. Ik volg alle wedstrijden en steun onze Steven voluit, maar ik zie wat ik zie en sta daarin niet alleen. Lees er maar eens de reacties op de website op na. Veel supporters vinden dat ze Steven precies wat mijden in het spel. Ik ook. Ik heb hem dat al gezegd, maar hij antwoordt dat we geduld moeten hebben. Hij is naar Standard gegaan om bij te leren.”

Een beetje bang vraagt vader Defour zich toch af wat er straks zal gebeuren, als Ricardo Sá Pinto, IgorDeCamargo en Milan Jovanovic fit zijn ? Jacques Defour : “Ik hoop dat hij mag blijven spelen, maar weet het niet … ( stil) Als Michel Preud’homme nu al verklaart dat hij van Steven niet kan vragen om alle weken de ploeg te dragen, is dat geen indicatie in de richting van ? Steven kon vorig seizoen in Genk al de ploeg dragen, waarom zou dat in Luik niet kunnen ?”

Omdat daar het spel misschien eerder wordt verdeeld via de flanken, via Milan Rapaic en vooral Sérgio Conceição en men daarnaast graag met lange ballen werkt ? Jacques Defour : “Die grote mannen doen wat ze willen, is mijn indruk, ik kan me niet voorstellen dat Michel veel tegen hen zegt. Steven werkt hard en loopt zich vaak vrij, maar krijgt weinig ballen. Af en toe zit ik me te bedenken dat hij op het einde wel een stijve nek moet hebben. Op mijn werk zitten een paar mannen die ook trainer zijn en die constateren hetzelfde.”

De reflex van een bezorgde vader. Heeft hij Preud’homme er al op aangesproken ? Jacques Defour : “Neen, dat doe ik niet, ik ben geen mouwveger. De zaakwaarnemer van Steven weet wel hoe ik erover denk. Ik constateer een ding : Steven heeft voor Standard twee hele goeie wedstrijden gespeeld, tegen Lokeren en Cercle. Twee keer in een vrije rol. Tweede spits, dat is het niet, en op de flank, zoals Johan Boskamp deed, dat is het ook niet. Daar heeft Boskamp een grote fout gemaakt : in plaats van Steven naar de kant te halen, had hij daar iemand anders moeten opstellen en Steven centraal een rol moeten geven.”

Gelukkig bleef René Vandereycken het vertrouwen in zijn zoon behouden. Vader Jacques : “Ik was er wat bang voor, maar hij kent Steven. René werkte met hem in Genk, kent zijn kwaliteiten. ( stil) Ik hoop alleen dat ik Steven hiermee geen last berokken. Het gaat nu weer beter tussen ons, zie je. Maar je vraagt mijn mening en dit is ze.”

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier